Начало Психология Поведенческа психология Патология Антисоциално личностно разстройство: Рискови фактори, симптоми, лечение

Антисоциално личностно разстройство: Рискови фактори, симптоми, лечение

Антисоциално личностно разстройство: Рискови фактори, симптоми, лечение - изображение

Антисоциалното личностно разстройство е постоянен модел на мисли, чувства и поведение, което е значително по-различно от това, което се счита за нормално в рамките на собствената култура на индивида. Характеризира се с неспазване на морални правила и културни норми, неспазване и нарушаване на правата на другите, манипулативно поведение. Хората с антисоциално разстройство на личността имат склонност да се противопоставят, манипулират или отнасят към другите сурово или с безразличие. Те не показват вина или разкаяние за поведението си.

Понятието възниква през 80-те години на миналия век като алтернатива на термина психопатия. Новите проучвания започват да правят разграничение между двете дефиниции, докато системата за наказателно правораздаване продължава да използва термина психопат, за да опише хората, които изглеждат неспособни да се държат етично, а според широката общественост, хората, диагностицирани с антисоциално личностно разстройство, са социопати.

Симптоми

Хората с антисоциално разстройство на личността обикновено показват симптоми на нарушение на поведението преди 15-годишна възраст. Симптомите включват сериозни, постоянни проблеми с поведението, като:

- Жестокост към животните, особено в детството.

- Невероятно умение за ласкаене и манипулиране на другите.

- Импулсивност и рисково поведение.

- Повтарящи се проблеми със закона, които не са причинени от зависимост или други фактори.

- Чести лъжи, кражби.

- Невъзможност за изживяване и изразяване на вина и разкаяние.

- Неумение за извличане на поука.

- Пълно отсъствие на съчувствие и емпатия към другите, дори може да се наблюдава задоволство и радост от страданията на околните.

- Склонност към раздразнителност, гняв и агресия.

- Нехаене за личната безопасност или безопасността на другите.

- Невъзможност за истинска близост, краткотрайни връзки, грубо отношение.

Причини за антисоциално личностно разстройство

Личността е комбинация от мисли, емоции и поведение, които правят всеки уникален. Тя определя начина по който хората виждат, разбират и се отнасят към себе си и външния свят. Въпреки че основната причина за развитие на антисоциално личностно разстройство все още не е добре проучена, е прието, че:

- Гените са една от причините за висок риск от развиване на антисоциално разстройство на личността.

- Децата, изложени на травмиращо отношение и насилие, или тези, чиито родители са с антисоциални личностни характеристики, може да са по-склонни да развият състоянието.

- Според открития на невролози, антисоциалните черти на личността могат да бъдат свързани и с дефицити в областта на префронталната кора.

Близо 8 милиона американци са диагностицирани с антисоциално личностно разстройство, а хората, които са засегнати, обикновено са на възраст между 25 и 44 години. Състоянието е много по-често при мъжете, отколкото при жените: засяга около 5,5% от мъжете и по-малко от 2% от жените.

Сред лишените от свобода нарушенията на личността са много чести и нерядко съпътстващи, като най-разпространено е антисоциалното личностно разстройство. Резултати от изследвания показват, че най-малко 20% и може би около 50% от лишените от свобода страдат от антисоциалното личностно разстройство.

Рискови фактори

Според специалистите има някои фактори, които изглежда увеличават риска от развитие на антисоциално разстройство на личността:

- Диагностицирани нарушения на поведението в детска възраст.

- Семейна история на асоциално разстройство на личността, други нарушения на личността или психични заболявания.

- Травмиращо детство.

- Нестабилен, напрегнат, хаотичен семеен живот в детството.

Лечение

Антисоциалното разстройство на личността е изключително трудно за лечение. Терапията се съсредоточава върху модифицирането на антисоциалното поведение и намаляването на криминалния рецидивизъм, както и третирането на всякакви съпътстващи състояния, като злоупотреба с вещества.

Терапията, която набляга на модификациите на поведението, заедно с последствията от незаконното или опасно поведение, показва най-обещаващи резултати. Хората, страдащи от антисоциалното разстройство на личността, са склонни да прекъсват лечението, да лъжат или да манипулират своите терапевти.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org, mayoclinic.org
Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеЛайфстайлИсторияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛичности