Начало Психология Поведенческа психология Патология Гневът — предвестник ли е на личностово разстройство

Гневът — предвестник ли е на личностово разстройство

Гневът — предвестник ли е на личностово разстройство - изображение

"Разстройства на личността" са група от психологически диагнози, прилагани за онези, чиито начини на мислене и поведение са извън това, което по днешните стандарти се счита за "нормално".

Ако страдате от разстройство на личността това, то за да се впишете в обикновения живот ви се налага да полагате неимоверни усилия. Разбирането и свързването с околните, при подобни състояния, е много трудоемко и изморително, като влияе силно на личния живот и кариерата.

Защо има връзка между гневът и личностовите разстройства

На всички се случва понякога да се ядосват. Гневът е естествен и може да се нарече част от здравата емоционалност, когато е свързан с поставяне на граници в общуването.

Например, ако някой се опитва да открадне нещо от вас и вие му викате, това е напълно нормално, защото не може друг да отнема вещите ви без разрешение.

Но с него може да се злоупотребява. Ако често го използвате, за да наказвате другите или да ги манипулирате, така че да направят, каквото желаете, то използвате гнева по унищожителен или вреден начин. Гневът може да е предшественик на яростта. Тя от своя страна е емоция, която е извън влиянието на контрола,  не е начин за поставяне не граници, а за нараняване на другите и нанасяне на вреда, което не е социално приемливо.

Яростта и манипулативният гняв са може би най-малко приемливите емоции в съвременното общество. Повечето хора ги изпитват рядко. Ако вземем предвид, че излизането от нормата включва и подобно поведение е разбираемо, че психолозите свързват гнева с личностовите разстройства.

Кои личностови разстройства имат гнева като симптом

Трябва да се вземе предвид, че разстройства на личността се диагностицират само при лица в зряла възраст. Има разстройства, които се отнасят до деца и младежи, с гневни проблеми. Но следващите диагнози се поставят само на възрастни хора.

Антисоциално разстройство на личността — това разстройство прави страдащите много непокорни. Те смятат, че правилата са за всички останали, но не и за тях, като са много склонни да изразяват яд и разочарование за другите, и позициите, които заемат. Никога не се чувстват виновни, често са агресивни и извършват престъпления, без да изпитват каквито и да е угризения, подплатявайки действията си само с усещането за гняв.

Нарцистично разстройство на личността — Страдащите от него обсебени от идеята за власт и чувство за успех. Това включва запазване на високата им самооценка. Ако някой се осмели да ги критикува, те се ядосват, понякога до степен, в която са готови да проявят жестокост.

Параноидно разстройство на личността — То се характеризира с постоянни подозрения, че околните се опитват да навредят. Води до силна отбранителност и постоянна борба за личните права. Страдащите трябва да положат стоически усилия, за да прощават, а и са измъчвани от почти постоянни недоволства.

Гранично личностно разстройство — Лицата с гранично личностно разстройство не притежават „емоционалния щит", който другите имат. Това означава, че почти всичко може да ги нарани и те са много чувствителни, силно реактивни. Реагират бързо и бурно на емоционални стимули, давайки предимство на чувството пред разсъждението, като могат за миг, от напълно уравновесени, да се превърнат в гневни и дори „побеснели“.

Гневни изблици

Избягващо личностно разстройство (социална тревожност) – Невъзможност за постигане на близост с околните, поради силно убеждение, че всички останали извършват нараняващи действия. Страдащите не се впускат в битки, но въпреки това смятат, че всички ги засягат. Така въпреки, че не показват явен гняв, както предишните разстройства, те развиват много високи нива на потиснат яд.

Други психологически условия, свързани с гнева 

Като цяло високите нива на гняв, перманентното му наличие и реактивност са свързани с нарушения на личността, а също и с други сложни психологически състояния.

Постоянните ярост и агресия могат да са характеристика на свое собствено психично разстройство, в рамките на това, което е известно като "разстройство в контрола на импулсите" (интермитентно експлозивно разстройство, реализиращо се в силни и резки изблици на гняв).

Другите диагнози, за които гневът е симптом

Синдром на дефицит на вниманието (хиперактивност) в зряла възраст — причинява импулсивност, която може да ограничи контрола на личността над емоциите, включително и гневните изблици.

Биполярно разстройство — страдащите преминават през "манийни" фази, в които емоциите са преувеличени, това включва усещането за яд и дори насилствени идеи.

Психотично разстройство — човек губи връзка с действителността и може да пострада от заблуди, които го оставят да се чувстват заплашен, това води до ярост и в някои случаи до крайни форми на насилие.

Биполярно разстройство

Възможно ли е да се появят симптоми на повече от едно разстройство

Да. Много от посочените разстройства не се появяват сами, а заедно с други психологически проблеми. Това се нарича "коморбидност". Например, някой с биполярно разстройство може да страда от психотични разстройства и заблуди, когато е в маниен период. Или някой, с гранично нарушение на личността, може да има и характеристики на хиперактивност.

Важно е да не си поставяте диагнози сами. Всеки в определен момент проявява признаци на личностово разстройство. При високи натоварвания или лични проблеми човек може да е твърде емоционален или реактивен. Разликата е, че хората с нарушения на личността изпитват симптоматиката в последователност, като дори да опитват, не откриват други начини да се справят с живота, ако не се намеси психолог.

Специалист по психично здраве ще използва различни видове въпросници, личния си опит и знания трупани с години, за да даде диагноза. Той ще се постарае да изключи всичко друго, което може да е причина за поведението ви, включително медицински проблеми. Ако имате съмнения, не се опитвайте да откриете разковничето сами, доверете се на добър консултант — той може да разгадае каква е причината за гнева и да ви помогне да я поставите под контрол.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: consciouscommunityinc.org; curtheffelfinger.com; jonathanjmitchell.co.uk

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияТестовеЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниНаправления в медицинатаВидеоПатологияСпециалистиНормативни актовеФизиологияЛечения