Начало Психология Социална психология Аз Как да бъдем по-малко подвластни на манипулациите на нарцисистите и социопатите

Как да бъдем по-малко подвластни на манипулациите на нарцисистите и социопатите

Как да бъдем по-малко подвластни на манипулациите на нарцисистите и социопатите - изображение

В продължение на векове хората се питат защо някои личности, които представляват част от техния живот, продължават да ги нараняват и манипулират. За щастие, в днешно време съществуват множество статии на тема нарцисизъм и социопатия в интернет, които са леснодостъпни и увлекателно написани.

Един въпрос, който се появява отново и отново в мрежата, е "Защо някои хора са подвластни на машинациите на социопатите и нарцисистите, а други не?". Кое кара определени индивиди несъзнателно да гравитират към самовлюбени, себични, егоистични и садистични личности? Защо е толкова трудно за някои да си тръгнат и обърнат гръб на една токсична връзка? Кое точно ги кара да търсят близостта и вниманието на личностите с ясно изразено неприемливо поведение и ценностна система?

Според практикуващия клиничен психолог Джойс Уеб отговорът е емоционалното пренебрегване в детството.

Емоционално пренебрегване в детството: отрастването в семейство, в което родителите игнорират чувствата на детето си или обезсърчават изразяването на неговите емоции.

Емоционалното пренебрегване в детството е много по-често срещано явление, отколкото повечето хора си мислят. То се среща в домове, в които майките и бащите изглеждат на пръв поглед грижовни и показващи подкрепа, но всъщност са емоционално дистанцирани. Емоционалното пренебрегване се наблюдава и в семейства на егоцентрични или страдащи от депресия, зависимост или други психични заболявания родители.

Резултатът от израстването в подобна среда е дете, което, достигайки зрялост, осъзнава, че е откъснато от собствените си чувства и емоционални нужди. Емоционалното пренебрегване създава човек, който иска много малко и несъзнателно продължава да игнорира собственото си "аз".

Подобни типове личностите са уязвими на манипулациите на нарцисистите и социопатите. Представяме ви 4 начина, по които емоционалното пренебрегване по време на детството превръща хората в лесна мишена за емоционалните игри на егоистичните, самовлюбените, безчувствените и неетичните личности.

Нашите чувства, които би трябвало да ни информират за собственото ни състояние и да направляват действията ни, не са ни достъпни. Емоциите, които са съществена част от човека, имат за цел да ни помагат да оцеляваме и преуспяваме. Нашите чувства ни предупреждават, когато има заплаха за сигурността ни, и ни напомнят кога точно трябва да се предпазим от опасността. Когато емоциите ни са блокирани, ние не можем да използваме максимално този ресурс, което вероятно ще доведе до редица проблемни ситуации. Възможно е да не реагираме, когато другите ни нараняват, игнорират или манипулират. Дистанцирането от собствените ни чувства ни превръща в лесни мишени за машинациите на безскрупулни хора като нарцисистите и социопатите.

Неосъзнаването на собствените нужди и желание ни прави подвластни на чуждите изисквания и прищевки. Личностите, които страдат от нарцистично личностно разстройство или антисоциалното личностно разстройство, са прекалено фокусирани върху постигането на целите си и задоволяването на собствените потребности. Същевременно те са готови да направят почти всичко, за да получат това, което искат. Нарцисистите и социопатите често причиняват вреда на другите, без да се интересуват от негативните последици от действията си. За личностите с антисоциални и грандомански наклонности е лесно да набележат хората от тълпата, които няма да кажат "Аз искам", "Аз чувствам" или "Аз имам нужда" много често. Избирането на партньори, които не осъзнават добре собствените си чувства и нужди, позволява на социопатите и нарцисистите да поставят на първо място своите стремежи, потребности и емоции.

Израстването в среда, в която не е позволено да изразяваме чувствата си, може да ни накара да усещаме апатичност и празнота. Тези от нас, които са изпитали на свой гръб емоционалното пренебрегване в детството, често съобщават, че не се вписват добре в средата си, не притежават потенциала да изпитват палитра от емоции и се възприемат като емоционално дистанцирани. Възможно е индивидите, които са преживели емоционално пренебрегване като деца, да имат чувството, че живеят в черно-бял свят, а всички други обитатели са изпълнени с цвят и радост. Противоположно на този начин на мислене личностите с антисоциални и грандомански наклонности обичат да водят луксозен начин на живот, задоволявайки всяка една своя прищявка. За тях това е възможно, тъй като не се обременени от чувства като вина, срам или притеснение. Самоувереността, ексцентричността и липсата на задръжки, с които нарцисистите и социопатите се гордеят, ги карат да изглеждат чаровни и магнетични в очите на тези, които не притежават тези черти на характера.

Невъзможно е за един човек да отрасне в семейство, в което неговите чувства са игнорирани, без да започне да възприема себе си като незначителен и маловажен. Често за индивидите, които са изпитали емоционално пренебрегване в ранна възраст, избягването на светлините на прожекторите и заставането настрана е нормално и естествено. Същевременно обаче те усещат тъга, неразбиране и липса на одобрение от страна на останалите. В пълна противоположност на този начин на мислене нарцистичните и антисоциалните личности търсят и изискват уважението, възхваляването и похвалите на другите. Където и да отидат, те искат да бъдат чути, харесвани и винаги на първо място. Поради незадоволените (но напълно нормални и здравословни) нужди на хората, претърпели емоционално пренебрегване, държанието на нарцисите или социопатите и всичкото внимание, което те изискват с думите и действията си, изглежда примамливо. Тази силна нужда да бъдем специални за някого или признати от най-известния, харесвания или уверен човек в стаята, ни превръща в уязвими и подвластни на манипулациите на нарцистичните и антисоциалните личности.

Как да станем по-малко уязвими

Ако сте достигнали до заключението, че гореспоменатите примери за поведението на хора, изживели емоционално пренебрегване като деца, важи с пълна сила за вас самите, то тогава е време да вземете мерки, за да не ставате жертви на безскрупулното, жестоко или себично държание на нарцисите или социопатите.

Може да започнете този процес, като полагате повече усилия да идентифицирате и приемете собствените си нужди и желания. Пътят към постигането на това се изразява в отделянето на по 5 минути два пъти на ден, за да си зададете някои много важни въпроси, които не са ви били задавани като деца:

"Какво искам?"
"Какво чувствам?"
"От какво имам нужда?"

Следващата стъпка включва изразяването на тези желание и потребности пред другите. Колкото повече обръщате внимание на самите себе си, толкова по-малко ще бъдете подвластни на машинациите на нарцисистите и социопатите. Колкото повече харесвате себе си и се грижите за благополучието си, толкова по-рядко ще се чувствате привлечени от поведението на личности с антисоциални или нарцистични наклонности. Колкото повече успявате да изразите позицията си самоуверено и спокойно, толкова по-лесно ще ви бъде да кажете "Стига повече!" на токсичната личност в живота ви.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psychcentral.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеЛюбопитно