Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Депресия по празниците – как да я преодолеем

Депресия по празниците – как да я преодолеем

Депресия по празниците – как да я преодолеем - изображение

В популярната и силно повлияна от християнството култура е залегнала мисълта, че Коледа би трябвало да е най-щастливото време в годината – възможност да сме радостни и безмерно щастливи заедно със семействата, приятелите и колегите си. Въпреки това, чисто статистически Коледните празници се оказват най-наситени от случаи на тревожни изблици. Тогава опитите за самоубийства зачестяват, а специалистите по ментално здраве отчитат скок на пациентите с оплаквания от депресия. Проучвания по света показват, че 45% от хората се страхуват от празничния сезон.

Защо? Дали поради мрачното, студено време не се увеличава честотата на афективните разстройства? Разбираемо е да има някаква връзка, но изглежда нарастването на нереалистичните очаквания за празниците и липсата на синхрон със самооценката имат по-съществена роля в случващото се.

Голяма част от хората са меланхолични по Коледа, някои се дразнят заради прекаленото залитане на светлия празник в комерсиална посока и падането на акцента върху „перфектните“ социални контакти и дейности. Ние сме малко по-развълнувани поради натиска (както комерсиален, така и обществен) да подготвим подаръци, храна и забавления, като при част от нас вследствие на вълнението се появява и повишена тревожност. Част от притесненията се появяват поради плануването на социални срещи с цялото семейство, близките познати и приятелите, като се оказва, че не всеки би направил точно този избор.

Депресия по Коледа

Не можем да пропуснем една от най-логичните причини за депресия по празниците – че много хора се чувстват самотни.

И така какво трябва да направим, ако сме сред онези хора, които по Коледа не пърхат от щастие, а дори изпитват тъга?

Специалистите по психично здраве, лекуващи пациенти с депресия, предлагат следното: Ако депресията е сериозна (продължи повече от две седмици, унищожи възможностите да се наспиваме, мотивацията да работим и апетита се промени драстично), то е необходимо да потърсим специалист по психично здраве.
Нека зададем лични граници относно парите, изразходвани за подаръци и броя на социалните събития (не е необходимо да бъдем навсякъде и да поздравим всички). Нужно е да се замислим и спрем да приемаме „перфектната Коледна картинка“, която медии и общественост пробутват. Ако се замислим и намалим очакванията, към случващото се ще открием, че не сме толкова привързани към „идеалната атмосфера“ и идеята как трябва да изглежда празникът. Важно е да присъстваме истински в случващото се и да се наслаждаваме на всеки момент, колкото е възможно по-качествено.

За да се почувстваме по-добре може да се включим в доброволчески труд за някоя полезна кауза. Благодарността за това, което имаме в живота си, с малко усилие може да измести фокуса от внимателното оглеждане на това, което нямаме. Важно е да не оставяме „собственият ни филм“ да ни погълне и да си осигурим интересни и забавни дейности (като дадем предимство на себе си, а не на околните). Ако сме религиозни, е добре да се включим в църковни дейности, които да ни помогнат да се фокусираме в по-духовното значение на Коледа. Би било полезно да съсредоточим мислите си върху всички хубави неща – възможността да се ангажираме с нещо добронамерено и полезно, щедростта на духа и благодарността за хубавото в живота ни.

Коледният сезон е доста напрегнат момент за много хора в съвременното общество. За тези от нас, които нямат затруднения по това време на годината, представлява възможност да се свържат с по-меланхоличните. А за депресираните се открива шанс да започнат да действат по начин, които ги откъсва от тъжното минало.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимки: meinbezirk.at; juraganempang.bluesalt.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниСоциални грижиЛюбопитноХранене при...ЛеченияАлт. медицинаСпортВидеоТестовеЗдравни проблемиАнкетиИзследванияБотаника