Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Домашният любимец подобрява емоционалното и физическото благополучие на тийнейджърите

Домашният любимец подобрява емоционалното и физическото благополучие на тийнейджърите

Домашният любимец подобрява емоционалното и физическото благополучие на тийнейджърите - изображение

Домашните любимци могат да бъдат особено полезни за тийнейджърите, особено ако страдат от емоционални или психически проблеми. Проучванията показват, че домашният любимец подобрява емоционалното и физическото благополучие на човека. Като се има предвид, че около 1 на всеки 5 юноши се бори с психическо разстройство, е добра идея да подарите един мъничък космат приятел на своя подрастващ. Психолозите са категорични, че четирикракият приятел може да помогне много за подобряване на благосъстоянието на тийнейджърите.

Юношеството е особено бурно време. Тийнейджърите започват да се стремят към независимост, да търсят идентичността си, да мислят за бъдещето си. Но уловени някъде между детството и зрялата възраст, те често се борят да намерят своето място в света, което може да доведе до хаос и объркване.

Много подрастващи нямат необходимите умения за справяне с неприятните емоции. Според терапевтите домашният любимец е едно от решенията за справяне с този толкова труден период от живота, какъвто е пубертетът. Проучванията показват, че младежите, които са привързани към домашен любимец, са в много по-добро емоционално състояние в сравнение с останалите.

Домашните любимци могат да дадат на тийнейджърите допълнително чувство за цел и да ги накарат да си взаимодействат, дори когато нямат желание да се срещат с други хора.

Домашният любимец може да подобри социалните взаимодействия на вашия тийнейджър

Юношите, които се грижат за животно, имат по-добри социални взаимоотношения. Нещо повече, изследване показва, че грижата за домашен любимец може да задълбочи отношенията на подрастващия с неговите връстници. Проучването е установило също, че високите нива на привързаност към домашния любимец в края на юношеството са предпоставка за по-силно чувство на свързаност с другите и съпричастност, както и за повече увереност и самочувствие.

Домашният любимец е най-лесният обект за прегръдка

Нека бъдем честни, тийнейджърите рядко са мили и любвеобилни. Но един домашен любимец може напълно да промени това. Независимо дали става въпрос за куче или котка, животните са известни с това, че искат и получават внимание. Дори и тийнейджърите не са способни да пренебрегнат безусловната любов на животните и погледа им, който сякаш им казва: „Обичам те”. Във възрастта, в която тийнейджърите не се чувстват особено обичани и приети, това е много важно.

Домашният любимец е най-добрият слушател

Много тийнейджъри смятат, че възрастните не ги разбират. Това често е причина подрастващите да се затварят в себе си и да не споделят проблемите и емоциите си. В този случай домашният любимец е спасителният пояс – животните са най-добрите слушатели на изповеди – не прекъсват и не съдят, а само слушат и обичат.

Домашният любимец понижава стреса и тревожността

Доказано е, че игрите с домашния любимец увеличават нивата на окситоцина и намаляват нивата на хормона на стреса - кортизол. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Националния институт на здравеопазването на САЩ грижите за домашния любимец се свързват с понижаване на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите в кръвта, а благодарение на това понижават и риска от сърдечни заболявания. Така че, докато крадат сърцето ни, домашните любимци и го защитават.

Домашният любимец подпомага социализацията и комуникацията

Животното може да подобри социалните умения, особено при младежи с аутизъм. Изследванията на Университета на Мисури показват, че животните правят юношите по-уверени и подобрява взаимодействията им с другите.

Домашният любимец винаги е на наша страна

Домашният любимец е винаги до нас, дори в най-трудните моменти от живота ни. За разлика от хората, които идват и си отиват, домашните любимци са винаги до нас. Това ги прави незаменими помощници в борбата с чувството на депресия и тревожност.

Изследване, публикувано в сп. "Личност и социална психология", показва, че притежаването на домашен любимец повишава самочувствието, избавя от самотата и дори може да направи човек по-малко интровертен.

Ако детето ви се бори с психически или емоционален проблем, домашният любимец без съмнение може да бъде решение или поне важна част от него.

Редактор: Ина Фенерова
Източници: health.usnews.com, psychologytoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниФизиологияЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлСнимкиСпортСоциални грижиИнтервюта