Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да се справим с грубото поведение на тийнейджърите

Как да се справим с грубото поведение на тийнейджърите

Как да се справим с грубото поведение на тийнейджърите - изображение

Грубостта определено не е сред най-големите проблеми, пред които са изправени родителите на юноши, имайки предвид много по-сериозните изпитания (в някои случаи) по пътя към израстването - бягство от дома, ранен секс, използване на наркотични вещества…

Независимо от това, грубото отношение на тийнейджърите е в състояние да причини буря от родителски емоции, вариращи от безпомощност и пълно отчаяние до страх и ярост, а това от своя страна да доведе до сериозни и трайни конфликти.

Можем ли да го избегнем?

Нека сме наясно, всички тийнейджъри преминават през период на грубо отношение, викане, неприятен тон, заяждане... Това поведение на вашето дете обаче по никакъв начин не определя какви родители сте – дали сте твърде отстъпчиви, недостатъчно строги и т.н... Да мислите за себе си по този начин е не само погрешно, но и вредно в дългосрочен план. Най-доброто, което можете да направите, е да запазите спокойствие и да не позволявате да ви обсеби чувство за вина или обреченост.

Нищо странно и трагично не се случва в живота ви, напротив, вие сте най-обикновен родител на най-обикновен тийнейджър.

И така, как да постъпваме в напрегнати ситуации?

Уви, родителите на тийнейджъри често са принудени да преживяват моменти, в които им се струва, че са на крачка от пълния нервен срив. И не си мислете, че децата не разбират колко много ви вбесяват - напротив! Важното в случая е, че говорим за изблик на емоции, които детето ви не може да контролира и неусетно ви забърква в една съвсем банална манипулация на принципа „дразнител – реакция“. Тоест, детето казва някаква грубост, родителят се ядосва, тропва с крак и ето, скандалът се развихря.

Предлагаме ви разумно решение и то е да си напомните, колкото е възможно по-навреме, че това е просто манипулация. Не допускайте да бъдете въвлечени в нея.

В подобни ситуации най-правилно е да пренебрегнем казаното. Няма смисъл да показвате негативно отношение към детето, да се разстройвате, да се карате, да викате, а след това да се чувствате неспокойни, виновни или ядосани. Просто не реагирайте на дразнителя!

Не приемайте всичко, което тийнейджърите казват, толкова сериозно и не се поддавайте на провокация! В противен случай само ще ги насърчите да продължат със словесната атака. В подобни моменти се опитвайте да разговаряте с тях като с малки деца - не приемайте изявленията им като нещо, което може да извади от равновесие дори най-спокойния възрастен, а подходете мъдро и посрещнете „нападението” с усмивка. Не забравяйте, смехът е най-добрият отговор на словесната агресия на подрастващите.

Психолозите съветват в подобни ситуации да се убедите, че не вие сте причината за този тип юношеско поведение. Попитайте се: „Какво трябва да направя, за да накарам детето си да ме обижда и да ми крещи по този начин?", „Аз ли започнах скандала?”, „Дразня ли го с твърде много излишни наставления?”, „Обвиних ли го за нещо?”, „Зададох ли му неуместен въпрос?”, „Обидих ли го!”… Всичко изброено може да доведе до раздразнението и избухването на неспокойния тийнейджър. Отговорите на тези въпроси ще ви покажат какво не бива да правите, ако искате да не провокирате подобно държание. Когато се научите да контролирате поведението и изказванията си, ще ви е много по-лесно да се справяте със словесната агресия на подрастващия.

За да овладеете и да устоите на грубото отношение на детето си, трябва да бъдете категорични и твърди. Най-уместните фрази в тези моменти са така наречените „АЗ-съобщения“. Спокойно и твърдо прекъснете словесната атака с репликата: „Не ми е приятно да ми говориш с този тон!“, „Това, което казваш, ме обижда“, „ Няма да ти позволя да ми говориш с този тон!“, „Ще изслушам всичко, което имаш да ми кажеш, ако промениш тона си“ или с „Хайде да си дадем почивка и да продължим, след като се успокоим“.

Старайте се да не персонализирате: „Ти се държиш ужасно" или „Твоето поведение ме обижда..” - в противен случай има опасност да прзвучите нападателно и обвиняващо, а това ще бъде възприето от вашия юноша като покана за скандал. Спестете си го.

Всички сме наясно с неконтролируемите емоции на тийнейджърите. Те са следствие от хормоналната буря, бушуваща в тях, и определено не се проявяват, за да накажат „непослушните” родители. Подрастващите изключително трудно овладяват емоциите си и често след техния изблик съжаляват искрено за казаните или направените неща.

Затова приемайте извиненията им, ако се налага, но не забравяйте да се извинявате и вие, когато допускате грешки. Така ще дадете правилния пример на детето си и ще го научите на това колко е важно да умее да прощава, но и да иска прошка.

Не забравяйте, че няма идеални хора.
Не забравяйте, че това, което ни определя като човек, са не думите, а постъпките ни.

Не спирайте да вярвате в своето дете и бъдете уверени, че когато порасне, то ще се научи да говори вежливо и, да, то ще стане добър човек!

Най-важното в този наистина труден за него период, е да запазите доверието, уважението и сърдечните си отношения.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: rambler.ru
Снимка: howcast.com

4.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория