Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Духовните преживявания и мнението на невролозите за тях – част 1

Духовните преживявания и мнението на невролозите за тях – част 1

Духовните преживявания и мнението на невролозите за тях – част 1 - изображение

Някои автори – като Даниел Големан, Хауърд Гарднър, определят духовността като нужда от достигане до по-дълбоко и чувствително ниво на познание за нашата реалност. Духовният свят е място, на което можем да видим себе си като част от едно цяло. Място, на което човек може да постигне по-високо благополучие, освободено от егото и обсебеността от материални неща.

Преживяване на нещо, което е отвъд разбирането на петте сетива, ума и интелекта представлява "духовно преживяване". Най-общо духовното преживяване може да бъде описано като чувство за връзка с нещо много по-голямо от теб.

От древни времена човечеството винаги се е стремило да превъзмогне всичко, което смята за ежедневно и обичайно. Нe става дума само за класическата нужда да влезем в контакт с божественото и да измолим от него по-хубаво време, повече късмет или прошка, а за човешката нужда от достигане на „втора реалност“ – реалност, в която да избягаме, да намерим утеха, мир, себереализация и себеопознаване, а и защо не и повече мъдрост.

Невролозите наричат тази нужда „егоистична съвест” или „лимбична съвест”. Защото отвъд мистичното, ние говорим за набор от емоции и умствени процеси, за които е отговорен мозъкът. Тази идея далеч няма за цел да подценява значението на религията или духовността, а само да изясни, че онази „втора реалност”, към която човечеството се стреми, всъщност се намира в нашия мозък и представлява набор от структури, които - когато се стимулират, генерират определени промени в нашето възприятие, вследствие на което ние усещаме и възприемаме околната среда по различен начин.

Всъщност възприятията ни се променят до такава степен, че невролози, като Андрю Нюберг например, автор на книгата „Принципи на невротеологията“, са доказали, че вследствие на дългогодишните занимания с медитация, мозъците на будистките монаси остаряват много по-бавно, а освен това те се радват на изключителна памет и са силно устойчиви на болка.

Така нареченият "духовен мозък" днес е фокусът на множество изследвания. Не става дума за „търсене на Бог“ в мозъка. Нито пък се отнася до възхваляване или критикуване на практиката на всякакъв вид религия или доктрина. Невролозите имат за цел да разберат как духовността влияе на ума и на нашето физическо и емоционално здраве.

Духовна интелигентност

Има нещо любопитно в теорията за множествената интелигентност, обявена през 1983 г. от Хауърд Гарднър, професор в Харвардския университет. Според тази теория деветият тип интелигентност е екзистенциалната, която е тясно свързано с концепцията за духовния свят. Определя се от следните принципи:

  • способност да се мисли за абстрактни субекти;
  • способност за размисъл за себе си;
  • способност да виждаме света от различни гледни точки;
  • придобиване на представа за вселената и за нашето собствено място в нея.

Според философа Франсеск Торалба духовната интелигентност не е религиозно съзнание. Тя по-скоро е инструмент, с който можем да преодолеем собствената си реалност. Отправната точка винаги е собственото самопознание и запазването на останалата част от нашето познание.

Разбира се, не е лесно да се развие екзистенциалната интелигентност, за която говори Хауърд Гарднър, защото често е необходимо не само да си осигурим уединение, но и да можем правилно да го използваме – под това се има предвид да оползотворяваме пълноценно усамотението си, четейки подходяща литература, включително философска, медитирайки, слушайки релаксираща музика и изобщо, използвайки всякакви ресурси, които да ни помогнат да бъдем осъзнато в своето "тук и сега".

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източници: exploringyourmind.com, ciencedaily.com
Снимка: lastingleaders.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноИзследванияСпециалистиНовиниИнтервютаЗдравни съветиИсторияСпортАлт. медицинаКлинични пътекиХранене при...ФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиБотаника