Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как да бъдем наистина щастливи: 4 съвета от невролози

Как да бъдем наистина щастливи: 4 съвета от невролози

Как да бъдем наистина щастливи: 4 съвета от невролози - изображение

Вероятно сте получавали всякакви съвети от социалните медии за това как да бъдете по-щастливи, да живеете по-пълноценен живот и да се справяте добре с проблемите. Но не забравяйте, хората в социалните медии едва ли знаят за какво говорят. Не е най-добрият избор да им се доверите.

Това не означава, че трябва да се доверите на нас. Неврологията е това, на което трябва да заложите. Тя изучава мозъка и определено е наясно какво ще ви направи щастливи.

Ето някои идеи на Алекс Корб, невролог от UCLA. Той изследва тематиката изключително подробно в книгата си "Горната спирала", а ние ще придружим всичко с цитати от нея.

1. Най-важният въпрос, който да си зададете, когато не се чувствате добре

Има моменти, когато мозъкът просто не се чувства щастлив. Това са моментите, в които се чувствате засрамени или виновни за нещо, което сте направили. Но, вярвайте или не, вината и срамът са отговорни за активирането на мозъчната система за възнаграждения.

"Въпреки техните различия, гордостта, срамът и вината активират подобни невронни вериги, включително дорзомедиалната префронтална кора, амигдала, острова (инсула) и „поленгнало” ядро (нуклеус акумбенс). Интересното е, че гордостта е най-мощната от тези емоции при задействането на активност в тези региони - освен в нуклеус акумбенс, където вината и срамът печелят предимство. Това обяснява защо може да е толкова привлекателно да хвърляте вината и срама върху себе си - те активират центъра за награди в мозъка. "- Горната спирала, Алекс Корб.

"Всъщност тревожността може да спомогне за успокояване на лимбичната система чрез увеличаване на активността в медиалната префронтална кора и намаляване на активността в амигдалата. Това може да изглежда противоречиво, но просто показва, че ако чувствате безпокойство, правенето на нещо по въпроса - дори тревоженето - е по-добро, отколкото да не правите нищо. "- Пак там

Но всички знаем, че вината, срама и тревожността са абсолютно вредни за нашето психическо здраве в дългосрочен план. Така че те не могат да бъдат отговорът. Отговорът опира до този прост въпрос: за какво съм благодарен?

Невронауката доказва, че чувството на благодарност има способността да въздейства върху мозъка ви биологично. Антидепресантът Wellbutrin засилва невротрансмитера допамин. Благодарността прави същото.

"Предимствата на благодарността започват с допаминовата система, защото усещането за благодарност активизира региона на мозъчния ствол, който произвежда допамин. Освен това, благодарността към другите увеличава активността в социалните допаминови схеми, което прави социалните взаимодействия по-приятни ... "- Пак там

Прозак, друг антидепресант, повишава серотонина в мозъка. Това е друг невротрансмитер, който има способността да ни накара да се чувстваме по-добре. Благодарността прави същото.

"Един мощен ефект на благодарността е, че тя може да стимулира серотонина. Опитвайки се да помислите за неща, за които сте благодарни, вие засилвате фокуса си върху положителните аспекти в живота си. Този прост акт увеличава производството на серотонин в предната циркулационна кора."- Пак там

Проблемът е, че понякога наистина не можете да намерите нищо, за което да сте благодарни. Но това не трябва да ви възпира от търсенето. Всъщност, търсенето на това, за което да сте благодарни, оказва цялото това влияние.

"Не самото намиране на това, за което да сме благодарни, е от най-голямо значение; Това да помним, че трябва да я търсим стои на първо място. Това е форма на емоционална интелигентност. Едно проучване установява, че това действително засяга плътността на невроните, както във вентромедиалната, така и в страничната префронтална кора на мозъка. Тези изменения на плътността предполагат, че с увеличаването на емоционалната интелигентност, невроните в тези области стават по-ефективни. С по-висока емоционална интелигентност просто се полагат по-малко усилия, за да бъдем благодарни."- Пак там

Но какво можете да направите, когато сте напълно обзети от негативните чувства и просто не можете да търсите/намерите благодарност. Ето начин да се справите с това ...

2. Назовавайте негативните чувства

Сигурно е, че понякога ще се чувствате депресирани. Но това не е проблем. Просто опитайте и дайте име на това, което чувствате. Тъга? Ярост? Обида? Дайте на чувството си име и почти сте готови да продължите. Трудно е да повярвате, нали? Ето какво имат да кажат експертите:

"... в едно проучване на fMRI (функционален магнитен резонанс), подходящо озаглавено "Поставяне на чувства в думи", участниците разглеждат снимки на хора с емоционални изражения на лицето. Предсказуемо, амигдалата на всеки участник се активира спрямо емоциите на картината. Но, когато те са помолени да назоват емоцията, вентролатералната префронтална кора се активира, намалявайки реактивността на емоционалната амигдала. С други думи, съзнателното разпознаване на емоциите намалява тяхното въздействие."

Никога не е добра идея да потискате тези емоции, които ви карат да се чувствате зле. Потискането на емоциите обикновено ги кара да се връщат и може да бъде противопоказно.

"Грос установява, че хората, които се опитват да потиснат негативното емоционално преживяване, не успяват да го сторят. Макар че те изглеждат добре външно, вътрешната им лимбична система е също толкова възбудена, колкото и без потискането, а в някои случаи е дори още по-възбудена. Кевин Очснер от Колумбия, повтаря тези открития с помощта на fMRI. Опитът да не усещаш нещо не работи, а в някои случаи ефектът е дори обратен."- Вашият мозък на работа: Стратегии за преодоляване на раздразнението, възвръщане на фокуса, по-разумна работа през целия ден. Но когато именувате тези чувства, вършите половината от работата, която се изисква, за да се чувствате по-добре.

"За да намалите възбудата, трябва да използвате само няколко думи, с които да опишете емоция и в идеалния случай да използвате символичен език, което означава използване на непреки метафори, показатели и опростяване на вашето преживяване. Това изисква да активирате префронталната кора, което намалява възбудата в лимбичната система. Ето и заключението: опишете емоция само с една дума или две и това ще помогне да намалите емоцията." - Пак там

Ако все още се интересувате от тази статия, ето един прост начин да преборите нещата, които ви причиняват ненужен стрес.

3. Вземете онова трудно решение

Взимането на решения често е трудна задача. Но след като го направите, се чувствате отпочинали. Това не е нещо случайно. Невронауките всъщност показват, че с вземането на трудни или дори прости решения прекратява тревогите и безпокойството.

"Взимането на решения включва създаване на намерения и задаване на цели - и трите са част от една и съща невронна верига и ангажират префронталната кора по положителен начин, намалявайки тревогата и безпокойството. Решенията също помагат за редуциране на стриатумната активност, която обикновено ви подтиква към негативни импулси и рутини. И накрая, вземането на решения променя вашето възприятие за света - намирайки решения за вашите проблеми и успокоявайки лимбичната система."- Горната спирала, Алекс Корб.

Решението обаче не е лесна задача, защото винаги искате да вземете възможно най-доброто такова. Перфекционизмът често е изключително стресиращ. Най-лесният начин да се измъкнете от неговия капан е да осъзнаете, че всяко решение е достатъчно добро.

"Стремежът към най-доброто, вместо достатъчно доброто, носи твърде много емоционална вентромедиална префронтална дейност в процеса на вземане на решения. За разлика от това, признаването, че достатъчно доброто е наистина достатъчно добро, активира повече дорзолатерални префронтални области, което ви помага да се чувствате под контрол ... "- Пак там

Друго нещо, което трябва да се отбележи тук, е, че вземането на решения също увеличава удоволствието. При условие, че вземете решението доброволно, а не под натиск. Когато вземате решение, мозъкът усеща, че има контрол, което намалява стреса. Активното избиране води до увеличаване на допамина в мозъка, което води до по-малко стрес и повече удоволствие.

Така че чудесен начин да се чувствате щастливи е да вземате повече решения.

Ето последния съвет от невролозите.

4. Докосвайте хората

Просто се уверете, че не го правите безразборно. Това ще ви забърка в неприятности.

Ние всички се нуждаем от любов и приемане. И когато не го получим, е болезнено. Наистина болезнено.

Съществува експеримент, в който участниците трябва да играят видео игра, която включва хвърляне на топка. Играчите трябва да си подхвърлят топката напред-назад.

На участниците в експеримента е съобщено, че играят с истински хора, така че когато другият в играта не хвърля топката обратно, мозъкът на субектите активира регионите, отговорни за справянето с физическа болка. Заключението? Отхвърлянето боли, подобно на физическата болка.

"Всъщност, както демонстрира експеримент с fMRI, социалното изключване активира същия участък като физическата болка ... в един момент те спират да споделят топката, игнорирайки участниците. Тази малка промяна е достатъчна, за да предизвика чувства на социално изключване и да активира предните цинкулати и инсула, точно както физическата болка. "- Пак там

Това ни води до взаимоотношенията. Те са крайната форма на одобрение и приемане. Така че взаимоотношенията с останалите са главното, за да се чувствате щастливи и действително да сте такива. Ето къде идва и моментът с докосването.

"Един от основните начини за освобождаване на окситоцин е чрез докосване. Очевидно е, че невинаги е подходящо да се докосвате до повечето хора, но малките докосвания като ръкостискане и потупване по гърба обикновено са приемливи. Полагайте повече усилия да се докосвате до близките си по-често. "- Пак там

Докосването е изключително мощно. Ние сме склонни да пренебрегваме способността му да лекува и да ни кара да се чувстваме по-добре. Известно е, че докосването ни прави по-убедителни, увеличава ефективността ни в екип и дори помага във флирта.

Докосването на някого, когото обичате, намалява болката.

"В допълнение, държането на ръце с някой може да утеши вас и мозъка ви по време на болезнени ситуации. Едно проучване на fMRI сканира омъжени жени, които са предупредени, че ще претърпят малък токов удар. Докато прогнозира болезненият удар, мозъкът показва предсказуем модел на реакция в областите за болка и тревожност, с активизация в инсула, предния цингулат и дорзолатералната префронтална кора. Отделно сканиране на жените, които държат ръцете на съпрузите си или ръката на експериментатора, по време на заплахата, показва, че шокът има по-малък ефект. Мозъкът показва намалена активация, както в предния циркулационен кортекс, така и в дорзолатералната префронтална кора - т.е. по-малко активност в центъра за болка и тревожност. В допълнение, колкото по-силен е бракът им, толкова по-ниска е активността в свързаната с дискомфорта инсула. "- Пак там

Така че това, което трябва да правите, е да прегръщате някого всеки ден. Но не малки, бързи прегръдки, а големи и дълги, казва Корб.

"Прегръдката, особено дългата, освобождава невротрансмитера и хормон окситоцин, който намалява реактивността на амигдалата." - Пак там

Но може би сте изключително самотни и нямате кого да прегръщате в този момент. Не се притеснявайте, просто отидете на масаж.

"Резултатите са доста ясни, че масажът увеличава серотонина с до 30%. Той също така намалява стресовите хормони и повишава нивата на допамин, което ви помага да създавате нови добри навици ... Масажът намалява болката, тъй като системата на окситоцин активира болкоуспокояващите ендорфини. Масажът също така подобрява съня и намалява умората, като увеличава серотонина и допамина, и намалява хормона на стреса кортизол. "- Пак там

Това са нещата, които трябва да направите, за да сте щастливи.

1. Задавайте си въпроса "за какво съм благодарен?"

2. Опитвайте да именувате емоциите, когато не се чувствате.

3. Вземайте повече решения.

4. Прегръдки! Не пишете съобщения на близките си, срещайте се с тях и ги прегръщайте.

Не ние ви казваме тези неща. Невролозите го правят, а те знаят какво говорят, повярвайте! ;)

Проверите дали наистина сте щастливи, отговаряйки си на тези 5 въпроса ТУК >>>

Източник: tapoos.com

Снимка: sorcier.org, tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноИзследванияСпециалистиНовиниИнтервютаИсторияАлт. медицинаСпортКлинични пътекиСнимкиСоциални грижиХранене при...ФизиологияПатологияОрганизацииБотаника