Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Затлъстяването: как психологът може да помогне

Затлъстяването: как психологът може да помогне

Затлъстяването: как психологът може да помогне - изображение

Затлъстяването е здравословен проблем, който включва различни физически, генетични, психологически и екологични фактори. Освен че е естетически проблем, Световната здравна организация заявява, че то има опасни последици за здравето. Някои от най-разпространените са: сърдечно-съдови проблеми, двигателни нарушения и някои видове рак (черен дроб, жлъчен мехур, бъбреци и рак на дебелото черво).

През последните години психологията се е превърнала в особено важен инструмент в лечението на затлъстяването. Психологът може да работи с клиента, страдащ от наднормено тегло или затлъстяване, за да му даде серия от специфични инструменти, с които да отслабне или да запази теглото си след хирургическа интервенция.

В тази статия ще разгледаме различни фактори, които експертите свързват със затлъстяването и наднорменото тегло. Ще се съсредоточим особено върху тези от психологически характер. Ще подчертаем също значението и характеристиките на психологичната терапия в тези случаи.

Какви фактори играят роля при затлъстяването и наднорменото тегло?

Затлъстяването е многофакторно заболяване. Различните причини или променливи допринасят за неговото съществуване. След това набързо ще преминем през основните променливи и факторите, които експертите свързват със затлъстяването и наднорменото тегло.

Генетични и физически фактори

Дебатът за генетичното влияние върху затлъстяването е доста противоречив. Това, което знаем със сигурност, е, че броят на затлъстелите поради генетични причини е много нисък. Вярно е, че има генетични синдроми, които включват затлъстяването или наднорменото тегло като част от техния клиничен профил. Въпреки това, около 90% от пациентите с наднормено тегло не страдат от никой от тези синдроми.

Така че, докато изследователите са идентифицирали определени гени и физически причини, свързани с проблема, те са отговорни за затлъстяването при много малко на брой случаи. Много хора приписват затлъстяването на генетична обремененост, защото родителите и членовете на техните семейства също са склонни към затлъстяване. Но това се дължи до голяма степен на факта, че те споделят сходна среда. Те имат общи заучени хранителни навици и нагласи към храната и тялото си. Тези фактори допринасят за затлъстяването "в семейството", а не генетиката.

"Здравото тяло е стая за гости на душата: болното тяло е затвор." — Франсис Бейкън

Психологични променливи, свързани със затлъстяването и наднорменото тегло

Емоциите са психологическите елементи, които експертите най-често свързват със затлъстяването и наднорменото тегло. Емоционалното състояние на човека е пряко свързано с неговия апетит, поведението му при хранене, предпочитанията и избора на храна.

Емоциите директно повлияват апетита. Начинът, по който те ни афектират, варира от човек на човек. Емоция като тъга или щастие може да увеличи или намали апетита. Ефектът е индивидуален. Има хора, които ядат повече, когато се тревожат, и други, които ядат по-малко в такъв случай. Това са преките ефекти на емоционалното активиране и неговите физически прояви.

По непряк начин, емоциите са свързани с нашето предразположение към определени видове храни. Например, работният стрес ни предразполага да се храним по-малко, но с обработени храни, които имат повече калории. Когато се чувстваме добре и спокойни, ядем по-бавно и по-голямо количество храна.

Много хора, които страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло, използват храната, за да регулират емоциите си. В тези случаи те се хранят, когато са разочаровани, отегчени или тревожни. Храната ги кара да се чувстват по-добре и им предлага временно облекчение. Този цикъл ги прави да разчитат на храната, за да се чувстват по-добре. И въпреки този факт, в много случаи по-късно те чувстват вина и разкаяние.

Интересно е да се отбележи, че храната и самият акт на хранене активират пътищата за възнаграждение в мозъка. Това са същите тези пътища, които се активират от психоактивни вещества като алкохол, други наркотици и хазарт. Имайки предвид това, бихме могли да кажем, че пристрастяването към храна съществува, защото някои храни са много мощни първични положителни подсилващи средства.

Една от най-важните психологични променливи са "индивидуалните навици". Психолозите ги наричат "поведения от начина на живот". Всяко поведение, свързано с ежедневието, диетата и хранителните навици, са променливи, които предразполагат или подтикват хората към затлъстяване и наднормено тегло. Също така, тези навици са основната причина, поради която натрупваме тегло след хирургическа интервенция или успешна диета.

Има някои навици, които водят до наднормено тегло и затлъстяване. Най-честите са липсата на физически упражнения и неосъзнатото хранене (когато умът ни е някъде другаде, докато се храним.) Друг навик е избора на храни въз основа на моментното настроение, в което се намираме. Храненето докато правим нещо друго или гладуването с часове също имат своя принос. Поради всички тези причини е от решаващо значение обучението и възпитанието на децата от ранна възраст в навици да се хранят здравословно. Тези навици ще ги предпазят от затлъстяване.

Работата и графикът ни също влияят върху количеството храна, което приемаме. Хората, които работят на нощни смени, са по-склонни да имат хранителни разстройства или проблеми с теглото (анорексия, булимия или затлъстяване). Промените в работния график и работата през нощта могат да причинят нарушения в съня и промени в циркадния ритъм, познат още като вътрешен часовник. Всичко това може да ни постави в негативно настроение, в тази ситуация да започнем да гледаме на диетата си като на начин за регулиране на емоционалното състояние — чрез преяждане или недохранване.

Какво представлява психологическата терапия за наднормено тегло и затлъстяване?

Психологическата терапия е съществена част от лечението на хора със затлъстяване или тези с наднормено тегло. Тя помага да се състави успешна и ефективна диета и хирургическа интервенция. Терапията също помага на пациентите да поддържат постигнатите промени в дългосрочен план. Психологът ще оцени хранителните навици, контекста и факторите, които влияят на навиците на пациента. След това ще предложи определена психологическа интервенция.

Психологическото лечение на затлъстяването и наднорменото тегло винаги зависи от специфичните нужди на пациента. Като цяло психологът адресира всички навици, свързани с храната, а след това оценява внимателно всички психологически фактори, свързани с диетата на пациента. Резултатите от психологическата оценка определят подхода към пациента в терапията.

Как може да ви помогне психолог, ако сте със затлъстяване или с наднормено тегло?

Психологът е здравен специалист, специализиран в поведението, емоциите и мислите. Ето защо той е най-добре подготвеният човек, който да ви помогне да промените нездравите навици. Той също така може да ви помогне да управлявате емоциите си по положителен начин, което да е от полза за вашето самочувствие.

Всеки вид интервенция за лечение на затлъстяването не е завършена без психологическа терапия. Ако просто се атакува проблема с теглото, пациентът обикновено губи няколко килограма, което може да бъде много окуражаващо. Това дава на пациента сила и подобрява самочувствието, но не засяга корена на проблема. Лечението също така трябва да отчита емоционалната роля на храната в живота на пациента и неговите нездравословни навици.

"Здравето и щастието пораждат един на друг."- Джоузеф Адисън

Трябва да промените навиците си и да се научите да се справяте със стреса и емоциите. Ако не го направите, нездравите навици ще се върнат. Вашето отношение към храната не се е променило, а просто сте загубили малко килограми. Когато просто отслабнете, но не промените начина си на живот или връзката си с храната, вероятно ще върнете килограмите си много бързо.

Ето защо е от съществено значение затлъстяването да се разбере като здравословен проблем, при който психологическите фактори играят важна роля. Ако мислим за него като за нещо повече от тегло, можем да подобрим качеството на живот на онези, които се борят с проблема. В същото време трябва да мотивираме хората, страдащи от затлъстяване да търсят психологическа терапия. Колкото повече го нормализираме, толкова по-малко ще го стигматизираме.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиСнимкиИсторияЗаведенияСоциални грижиЛеченияИнтервютаТестовеЗдравни съветиДиетиЛайфстайлВидеоЗаболявания (МКБ)ОрганизацииФизиологияИзследванияАлт. медицинаСпортЗдравни проблемиХранене при...Ботаника