Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Изненадващата причина да се сърдите толкова силно на партньора си

Изненадващата причина да се сърдите толкова силно на партньора си

Изненадващата причина да се сърдите толкова силно на партньора си - изображение

Ако страдате във връзката си и сте убедени, че вашият партньор е виновен, това може да е най-важното послание, което някога сте чели.

Първо, имаме няколко въпроса за вас:

Трудно ли ви е да го преживеете, след като сте имали конфликт с партньора си?

В състояние ли сте да го целувате и да правите секс, или чувствате нуждата да пазите дистанция за известно време?

Ако партньорът ви се опитва да се доближи към вас отново, оставате ли леко отдръпнати и дори оттегляте обичта си?

Има ли частичка от вас, която мисли, че не трябва да се давате толкова лесно, след като сте били разочаровани - може би дори, че трябва да накарате партньора си да работи усилено, за да получи пълното ви внимание отново?

Ако сте отговорили с "да" на някои или на всички въпроси, тогава чувствате, че просто не можете да преглътнете обидата. Не можете да преодолеете това, което партньорът ви е казал или направил, или това, което не е направил. Не се чувствате обичани и ви боли. И със сигурност не сте готови да простите.

Искаме да обмислите нещо доста радикално - нещо, което бихте могли първо да отпишете напълно. Всъщност може дори да се разгневите толкова много, че да поискате да затворите тази статия.

И точно затова трябва да продължите да четете.

Изненадващата причина да сте разстроени

Имаме новини за вас: партньорът ви вероятно няма нищо общо с това, че се чувствате толкова обидени.

Когато сте толкова наранени и убедени, че вашият партньор е причината за вашата болка, вие почти със сигурност проектирате. И когато проектирате, вие напълно вярвате, че вашият проблем е в едно, но той всъщност идва от нещо друго.

Проекцията се случва, когато обвиняваме партньорите си за старите болки. Ние не го правим съзнателно. Конфликтът възбужда нерешени проблеми от нашето минало - включително детски рани и разочарованията от предишни взаимоотношения.

Чувства се сякаш другият е причината да сме разстроени, защото в края на краищата той/ тя е точно там до нас, така че той/тя трябва да е проблемът. Какво друго може да бъде?!

Но проекцията ни възпрепятства от разбирането на истинския източник на нашата болка или обида.

Когато сте убедени, че вашият партньор е виновен, не можете да видите как миналото ви е допринесло за това, което чувствате в настоящия момент. Заслепени сте за основните проблеми, които ви афектират сега.

Освен това проекцията ни пречи да разрешим тези основни проблеми, като по този начин отново и отново използваме едни и същи негативни модели. И ако не разпознаете и не обърнете внимание на проекцията, ще продължите да повтаряте същите модели в тази връзка или с всеки друг партньор – което ще ви пречи наистина да преживявате конфликтите и да се свързвате автентично с онези, които обичате.

Тук ще ви покажем как да прекъснете цикъла, за да можете най-накрая да разрешите дългогодишни проблеми в отношенията си.

3 начина да знаете, че проектирате

Първо, нека да разгледаме как проекцията се проявява и как я чувствате в тялото си:

1. Правда:

Когато проектирате, вие сте 100% убедени, че сте напълно прави за ситуацията и сте сигурни, че вашият партньор е виновен. Чувствате се ядосани, веждите ви се сбръчкват и дори може да заемете заплашителна позиция спрямо половинката си.

2. Чувствате несправедливост:

Ако незначителен спор с партньора ви кара да се чувствате дълбоко наранени и изпитвате чувство на тъга в гърдите си, тогава вероятно проектирате нещо от вашето минало върху него. Може би е родител, който ви е разочаровал, може да е ситуация от училище, когато сте се чувствали така сякаш на друго дете му се е разминало нещо, което ви е сторило.

3. Усещате го на живот или смърт:

Чувствали ли сте някога огромно чувство на безпокойство или паника по време на спор с вашата половинка? Необходимостта от разрешаването на нещо точно тук и сега е сигнал, че в дадения момент може би връщате травматично събитие от миналото.

(*** Забележка: Проекцията не е извинение за малтретиране в една връзка. Ако се окажете в ситуация, която компрометира вашето благополучие, ви приканваме да потърсите подходяща професионална помощ.)

Защо проекцията ви държи заклещени и изпразва любовта от съдържание

Взаимоотношенията между партньорите рядко са едностранчиви.

Обвиненията към партньора ви възпрепятстват да откриете вашата страна в динамиката и това води до нещо, което наричаме "заплитане".

Заплитанията могат да изглеждат като взаимоотношения на повърхността: прекарвате много време заедно, може би дори живеете заедно. Вие сте "двойка". Но тези взаимоотношения нямат централния компонент на истинските такива: хармония. Проекцията е тяхната ключова характеристика.

Всъщност можем със сигурност да кажем, че проекцията е централното изтичане на енергия в заплетените взаимоотношения.

Когато двама души несъзнателно разиграват стари рани един с друг, те създават ситуация, изпълнена с вина и раздор - противоположно на хармоничната връзка.

Общите начини, по които партньорите несъзнателно проектират минали болки помежду си, ги кара в крайна сметка да избухват за неправилното нещо.

Проекцията е затвор. Когато се освободим от нея, можем да освободим болката и да отворим сърцата си към неограничена любов.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: beliefnet.com

Източник: heartsintrueharmony.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиИсторияНовини