Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Интернет троловете и тяхната агресия

Интернет троловете и тяхната агресия

Интернет троловете и тяхната агресия - изображение
Интернет троловете използват агресията, за да предизвикат емоционална реакция, провокират, антагонизират или просто тормозят останалите. Експертите смятат, че онези, които се занимават с т.нар. тролване, са нарцисисти. Те имат ниско самочувствие и са мотивирани от жажда за отмъщение или просто скука.

Съществуват много изследвания на това явление. За добро или за лошо, нашето общество е станало дигитализирано по начин, който е променил свързването помежду ни и възприемането ни за реалността. Самата тема също е интересна от психологическа и антропологична гледна точка.

В социалните мрежи има два вида интернет тролове: забавните, които обичат да иронизират, и провокаторите, които обичат да започват спорове и да обиждат останалите.

Начинът, по който общуваме, се е променил

Доскоро взаимодействахме само с хора, с които се срещаме често или по-рядко. Този факт насърчаваше един принцип на сътрудничество, който улеснява съвместния живот. Уважението и чувството за сътрудничество помагаха на нашия вид да оцелее, но напоследък губим и двете.

Повечето от нас днес живеят в кибер балони, където можем да си взаимодействаме и да се свързваме с хора, които не познаваме. Следваме хора, които никога няма да видим на живо, но "виждаме" ежедневно, благодарение на социалните мрежи. Лекотата, с която можем да правим неща анонимно, вади на показ най-лошото у мнозина. Можем да атакуваме и дори да тормозим останалите онлайн. Можем да насърчаваме другите също да се включат в това и по този начин да унищожим човек както социално, така и емоционално.

Анатомията на трола

Троловете идват от скандинавската култура. Те са антропоморфни същества, които обикновено живеят в склонове, на кръстовища или под мостовете. Единствената им цел е да атакуват хора, да крадат от тях или да отнемат децата им. Днес те живеят в сенките на интернет форумите, социалните мрежи и страниците за коментари. Те дразнят и разгневяват останалите.

Според проучване на Станфордския университет всеки може да се държи като трол. При определени условия всеки добър човек може да покаже най-лошата си страна онлайн. Въпреки това, Международното списание Cyber Behavior, Psychology, and Learning не споделя това становище. Д-р Лора Уидйанто обяснява, че тролването е форма на насилие. Тя вярва, че хората, които тролват, често споделят някои общи психологически черти:

Анализ на интернет троловете и техните типологии

Тролването е мотивирано от сексизъм, унижение, расизъм и желание за разпространение на слухове и лъжи.

Обикновено има два вида тролове. Първите действат от скука. Те се опитват да създадат смешни или измислени ситуации, за да подразнят някого. Вторите са провокаторите. Този тип тролове имат и други мотиви, като желание за отмъщение, ревност или просто желание да наранят или извадят някого от равновесие.

Повече от едно проучване показват, че интернет троловете могат да прекарват до 70 часа седмично онлайн в това да дразнят хората. Те могат да унищожат нечий живот, тъй като им липсва емпатия и смислен социален кръг.

Средно, те са мъже на възраст между 17 и 35 години. Самите тролове декларират, че се чувстват добре да правят някого луд. Този стимулант ги мотивира и ги прави щастливи.

Аарон Балик, който е известен психотерапевт и експерт по социални медии, обяснява, че зад всеки трол стои нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. Това откритие е сериозно и много важно да се има предвид.

Как можете да се защитите от интернет тролове?

Никой не е имунизиран срещу тролването. Въпреки това, най-обезпокоителното и забележително нещо е, че то действа като заразa - незнайно защо тролът предизвиква реакция у другите хора. След първоначалния му коментар цяла армия от хора идва сякаш от нищото, за да изрече дори още по-лоши неща. В края на краищата троловете знаят как да вкарват другите в сблъсъка. Това е така, защото колкото по-крайни са мнението или обидата, толкова по-голямо е въздействието и толкова по-широко е дебатирането.

Мнозина твърдят, че тролът ще загине, ако спрете да го храните. Той храни собственото си его от емоционалното въздействие, което има върху другите. Ето защо много хора избират да не му отговарят. Въпреки това, както споменахме по-горе, все някой ще бъде жертва в играта на трола. Защото дори да замълчим, троловете подбуждат всички останали и създават нещо като битка между мини тролове.

Затова трябва да говорим и да докладваме интернет троловете. Ако сте жертва на тролване, не се колебайте да съобщите за човека, който ви тормози.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: itv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиНовиниАнкетиСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеЛечения