Начало Психология Поведенческа психология Патология Панически атаки и паническо разстройство: Симптоми и лечение

Панически атаки и паническо разстройство: Симптоми и лечение

Панически атаки и паническо разстройство: Симптоми и лечение - изображение
Паническото разстройство се характеризира с повтарящи се пристъпи на паника. Паническа атака е внезапно чувство на силен страх или дискомфорт, придружен от куп физически и когнитивни симптоми, включително сърцебиене, задух, замаяност, треперене, страх от умиране, полудяване или загуба на контрол.

Паническите атаки се срещат при всички тревожни разстройства, но това, което различава паническото разстройство, е, че те са неочаквани и се появяват "от нищото" без очевиден тригър (спусков механизъм). Тези неочаквани атаки на паника трябва да бъдат свързани със значителна промяна в поведението или да бъдат последвани от най-малко един месец постоянна тревога от мисълта за поява на друга атака или от това какво ще се случи, ако имате друга паник атака, за да бъдете диагностицирани.

Мнозина изпитват това разстройство — приблизително 2-3% от хората в Съединените щати годишно се разболяват от паническо разстройство.

За да се справим с опасните ситуации, ние хората сме развили т.нар. отговор "бий се или бягай". Като част от този отговор, когато се сблъскаме с опасна ситуация, тялото ни се мобилизира като изпраща кръв от крайниците (напр. ръцете и краката) към големите мускули, произвеждайки адреналин и увеличавайки сърдечната честота, така че да сме по-добре подготвени да се борим с опасността.

Тези физиологични реакции действително ни помагат да оцелеем. Понякога обаче изпитваме подбни физиологични реакции, като засилен пулс, когато изобщо не сме в опасност. В тези случаи телата ни могат погрешно да тълкуват тези сигнали като индикатори за опасност или "реална заплаха". Например, хората могат да изпитат тревожност, дължаща се на предишни асоциации между повишената сърдечна честота и пристъпите на паника и да объркат телесните усещания с признаци на това, че умират или губят контрол. По този начин човек може да започне да се страхува от тези физиологични реакции, което наричаме "страх от страха.""Страхът от страх" поддържа или укрепва пристъпите на паника и симптомите на паника, което създава порочен кръг. С други думи, вие изпитвате повишен сърдечен ритъм, който интерпретирате като отрицателен, което ви кара да се чувствате неспокойни, което допълнително увеличава сърдечния ритъм и  спиралата продължава. Тези асоциации могат да се появяват почти автоматично, дори без съзнателна мисъл, но това вероятно се случва зад кулисите.

Симптомите на паническа атака

Симптомите на паническото разстройство са ясно дефинирани в 5-тото издание на "Диагностичния и статистически наръчник на психични разстройства".

Повтарящи се неочаквани атаки на паника

Паническата атака е внезапно увеличение на интензивния страх или дискомфорт. Този дискомфорт обикновено достига най-лошия си връх в рамките на няколко минути. През това време са налице четири (или повече) от следните симптоми:

 • Сърцебиене или ускорена сърдечна честота.
 • Изпотяване
 • Треперене или тресене
 • Усещане за недостиг на въздух или задушаване
 • Чувство на задяване
 • Болка в гърдите или дискомфорт
 • Гадене или коремен дистрес
 • Чувство за замаяност, нестабилност или слабост
 • Тръпки или топли вълни
 • Изтръпване или сковаване
 • Чувство на нереалност или откъсване от себе си
 • Страх от загуба на контрол или "полудяване"
 • Страх от умиране

След поне един пристъп на паник атака трябва да изпитате:

 • Продължителна загриженост за бъдещи атаки на паника или последствията от тях
 • Значителна промяна в поведението, свързано с атаката (например, избягване на стълби)
 • Симптомите да не бъдат причинени от вещество или лекарства, или да се дължат на медицинско заболяване

Опции за лечение

Има множество ефективни възможности за лечение на паническо разстройство. Тези опции включват както психологическо/терапевтично лечение, така и медицинско такова.

Психологическа/Терапевтична

Когнитивната поведенческа терапия (КПТ) се счита за златен стандарт за лечение, особено при паническите разстройства. Тя се фокусира върху обучението на клиентите относно техните смущения, идентифицирането и промяната на маладаптивните мисли и страхове, практикуването на релаксация и други стратегии за справяне и подпомагане на клиентите да се изправят пред своите страхове. Изследванията показват, че КПТ за паническо разстройство е също така ефективна, когато са налични и други съпътстващи заболявания, а ключовият компонент, който я прави такава, е модулът за експозиция ("изправи се срещу страховете си").

Освен това съществуват известни доказателства, че терапията, базирана на приемане и ангажиране (АСТ), терапията за намаляване на стреса, базирана на пълноосъзнатостта (MBSR), както и онлайн и компютъризираното лечение са ефективни при лечението на паническо разстройство. Въпреки това, огромното мнозинство от изследванията подкрепя дългосрочния успех на КПТ за лечение на паническо разстройство. Необходими са повече изследвания за проучване степента, в която MBSR и ACT работят в сравнение с КПТ и други лечения, но предварителните резултати са положителни. По принцип емпирично поддържаните лечения, основани на изследвания в психологичната и медицинската област, се препоръчват за лечение на паническо разстройство.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: anxiety.org

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлт. медицинаЛеченияСпортСнимкиТестовеБотаника