Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво са паник атаките?

Какво са паник атаките?

Какво са паник атаките? - изображение

Паническата атака е внезапна вълна от непреодолимо безпокойство и страх. Сякаш сърцето ти спира и не можеш да дишаш. Хората го определят като усещане, че замръзват, изгарят целите или дори умират. Останали без лечение, пристъпите на паника могат да доведат до паническо разстройство и други проблеми. Паник атаки могат да разрушат ежедневието, отказвайки ви от обичайните дейности. С лечението е възможно да се намалят или елиминират симптомите на паника и да се възвърне нормалният живот на страдащия и близките му.

Каква е разликата между нормалните страхове и пристъпите на паника?

Страхът е често срещано преживяване, което ни спохожда, когато се изправяме пред нещо непознато или заплашващо здравето ни. Под негово влияние нервната ни система подготвя тялото да се бием или да бягаме.

Паниката е силна вълна на страх, която инвалидизира, обездвижва и разрушава възможността за адекватна реакция. Паническата атака се появява най-често без предупреждение и видима причина, може да ни удари, без да се чувстваме заплашени, дори докато спим.

Паник атаката може да бъде единична, но много хора страдат от многократно повтаряне на паническите епизоди. Често пристъпите се задействат от конкретни ситуации, като преминаване на мостове, публично говорене или действия, причинили атаки в предходен момент. Обикновено, страдащите описват моментите, които са предизвикали атаките като мигове, изпълнени с усещането, че не могат да се измъкнат.

Възможно е да имаме редки пристъпи на паника, но да сме напълно здрави и щастливи. Те могат да бъдат и повече, напълно разтърсващи. В такива случаи често са част от някакъв вид разстройство – депресия, социална фобия или паническо разстройство.
Съществуват стратегии за справяне, които можем да използваме, за да се преодолеем симптомите и да достигнем ефективно лечение.

Симптоматика

Паническите атаки най-вече се появяват далеч от дома, но могат да ни изненадат по всяко време и навсякъде. Симптомите им варират при всеки от страдащите, но може да бъде обобщено, че се развиват в рамките на 20 - 30 минути, и рядко траят повече от час, като може да се каже, че са прогресиращи и най-неприятната им част е около 10 минути.
Атаката може да комбинира следните симптоми и признаци:

- Недостиг на въздух и хипервентилация;
- сърцебиене или ускоряване на пулса;
- болка или стягане в областта на гърдите;
- треперене на тялото или тремор на няколко мускула;
- усещане за задух;
- чувство за нереалност или изолираност от света;
- изпотяване;
- гадене или стомашен проблем;
- замаяност, виене на свят;
- изтръпване или схващане;
- топли и студени вълни;
- страх от смърт и полудяване.

Много хора имат панически пристъп без повторение или усложнения. Няма медицинска причина да се безпокоите, ако сте имали една или две атаки. Притеснения трябва да се появят при системна проява на панически атаки, защото те могат да са изява на паническо разстройство. Признаци са също промени в поведението, постоянно безпокойство и преобръщане на емоционалния фон.

Причини

Въпреки че точните причини за панически атаки са неясни, учените са открили тенденция за семейна предразположеност. Също така, има зависимост между големите промени в живота и появата на панически атаки. Оказва се, че когато подсъзнанието ни намира промяна, с която му е трудно да се справи, е по-вероятно да получим атака. Тежкият стрес от смъртта на близък, смяната на работно място или начин на живот, могат да предизвикат атаките.

Медицинските състояния са често срещани. Ако ни спохождат панически атаки е разумно да се консултираме с лекар, защото се случва липса на основни за организма вещества да влияе на психическото ни състояние. Нужно е също да бъдат изключени следните заболявания:

- Пролапс на митралната клапа на сърцето (получава се, когато някоя от клапите на сърцето не се затваря правилно);
- хипертереодизъм (разстройство в работата на щитовидната жлеза);
- хипогликемия (понижена кръвна захар).
Често състоянието е предизвикано от стимуланти, приемани без лекарско предписание или наркотици, дори при спиране на лекарствени продукти, влияещи на целия организъм.

Лечение

Паническите атаки могат да бъдат повлияни изключително ефективно с една или комбинация от няколко стратегии.

Когнитивната поведенческа терапия е част то нещата, които специалистите препоръчват. Тя се фокусира върху мисловните модели и поведението, предизвикващи панически атаки. Подпомага реалистично разглеждане на страховете, водещи до подобни състояния.

Експозиционната терапия на панически атаки е малко по-крайна. При нея сме подложени на физически усещания за паника в контролирана среда и това дава възможност да се усвоят техники за справяне със състоянието. След няколко сесии хората, подложили се на подобни процедури споделят, че са придобили усещане за повече контрол над себе си.

Лекарствена терапия се използва за притъпяване на симптомите в комбинация с други методи. Третирането с медикаменти не се счита за решение на проблема. Най-често предписваните лекарствени продукти са антидепресанти и бензодиазепини. Специалистите винаги се стараят да комбинират медикаментозното лечение с други техники за облекчаване на състоянието.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: helpguide.org
Снимка: netgazetehaber.com

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниЛеченияЛюбопитно