Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какво е положително наказание

Какво е положително наказание

Какво е положително наказание - изображение

Положително наказание е понятие, използвано в теорията на Б. Ф. Скинър за оперантно кондициониране (поведението на индивида е значително повлияно от други хора - наградата и наказанието, които получават от тях - бел. ред.). Как точно действа положителното наказание? Целта на всяко наказание е да се намали поведението, което е последвало. В случая на положително наказание, това включва непосредствен неблагоприятен изход или събитие, последващи нежелано поведение.

С други думи, когато субектът извършва нежелано действие, целенасочено му се прилага някакъв вид негативен резултат.

Така че, ако обучавате кучето си да спре да дъвче любимите ви чехли, вероятно се карате на животното всеки път, когато го хванете да го прави. Тъй като то е проявило нежелано поведение (дъвчене на обувките ви), сте приложили отрицателен резултат (давайки на кучето устно порицание).

Понятието за положително наказание може да бъде трудно за възприемане, най-вече защото изглежда като противоречие. Как може наказанието да бъде положително? Особеното е, че то включва агресивен стимул, който се добавя към ситуацията.

Примери за положително наказание

Може би ще се изненадата, ако ви кажем, че вие срещате примери за положително наказание в ежедневието си. Например:

  • Носите любимата си шапка в клас и сте порицани от учителя си, че нарушавате униформата на училището.
  • Тъй като закъснявате за работа дадена сутрин, преминавате ограничението за скоростта през училищна зона. В резултат на това ви спира полицай и получавате акт.
  • Вашият мобилен телефон звъни по средата на лекции, в резултат на което сте смъмрени, че не сте изключили телефона си, преди да влезете в залата.

Можете ли да идентифицирате примерите за положително наказание? Учителят, който ви порицава, че сте нарушили дрескода на училището, полицаят, написал акта за превишена скорост, и учителят, който ви кара да изключвате мобилния си телефон – прави сте! Те представляват отрицателни стимули, които имат за цел да намалят нежеланото поведение.

Във всички примери по-горе, положителното наказание е умишлено приложено от друго лице. То обаче може да се случи и като естествена последица от поведението. Докосването на гореща печка или остър предмет може да причини болезнени наранявания, които служат като естествени положителни наказания за поведението ви. Тъй като сте получили отрицателен резултат в негов отговор, по-малко вероятно е да го повторите в бъдеще.

Пляскането като положително наказание

Въпреки че положителното наказание може да бъде ефективно в някои ситуации, Б. Ф. Скинър отбеляза, че употребата му трябва да бъде претеглена срещу всякакви потенциални отрицателни ефекти. Един от най-известните примери за положително наказание е напляскването. Пляскането като наказание от родителя се използва в много семейства.

Някои изследователи стигат до заключението, че лекото, случайно напляскване не е вредно, особено когато се използва наред с други форми на дисциплина.

Въпреки това, при голям мета анализ на предишни изследвания, психологът Елизабет Гершхоф установява, че то е свързано с влошаване на отношенията между родител и дете, както и с увеличаване на антисоциалното поведение, престъпността и агресията. По-новите проучвания дават сходни резултати.

Докато положителното наказание има своята употреба, много експерти твърдят, че други методи на оперативно приспособяване често са по-ефективни за промяна на поведението в краткосрочен и дългосрочен план. Може би най-важното е, че много от тези други методи идват без потенциалните отрицателни последици от положителното наказание.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимка: fox25boston.com

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноНовиниФизиологияАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛечения