Начало Психология Поведенческа психология Патология Какво е психоза

Какво е психоза

Какво е психоза - изображение
Нарушенията в спектъра на шизофренията и други психотични разстройства се определят от аномалии в една или повече от следните пет области: заблуди, халюцинации, нарушена мисъл (реч), нарушена или абнормна двигателна функция (включително кататония) и негативни симптоми. Това е според DSM-V. Сега, нека да разгледаме характеристиките на психозата.

Заблуди

Заблудите са твърди убеждения, които не са податливи на промяна, дори когато са изправени пред неоспорими доказателства, които ги опровергават. Те се различават по своите теми (могат да бъдат религиозни, заблуди за величие и т.н.).

Въпреки че би било прекалено опростенческо, можем да ги наречем "измислени истории", в които болните вярват, макар да не знаят, че те са измислени. Следователно, човек изразява онова, което мисли, че е реално и действа съответно, дори това да не кореспондира с реалността.

Заблудите се смятат за ексцентрични, ако са явно нереалистични, неразбираеми и не идват от непосредствените житейски преживявания.

Пример за ексцентрична заблуда е убеждението, че външна сила е отнела вътрешните органи на някого и ги е заменила с други без да оставя рани или белези.

Пример за не-ексцентрична заблуда е убеждението на човека, че го наблюдават от полицията, дори и без никакво убедително доказателство.

Халюцинации

Халюцинациите са възприятия, които възникват без външен стимул. Те са живи и ярки, притежават цялата сила и въздействие на нормалните възприятия, но не могат да бъдат контролирани доброволно. Те могат да възникнат при всяко от нашите сетива, но слуховите халюцинации са най-често срещани при шизофрения и други подобни заболявания.

Според DSM-V слуховите халюцинации най-често се срещат под формата на гласове, познати или непознати, които се възприемат като външни на собствените мисли на човека. Съществуват и тактилни, обонятелни и зрителни халюцинации.

Нарушена мисъл (реч)

Разстроената мисъл (разстройство на мисълта) обикновено може да се открие в речта или начина на говорене. Много е трудно да се проведе разговор с някои от страдащите от психоза. Те могат да променят темата внезапно; да отговарят на въпроси, които никога не сме задавали. Речта им може да бъде толкова разстроена, че да е практически невъзможна за разбиране.

Силно разстроена или абнормна двигателна функция (включително кататония)

Силно разстроената или абнормна моторна функция може да се прояви по различни начини — от детинско оглупяване до непредсказуема възбуда. Болният може да изпитва затруднения при изпълнението на дадена задача с конкретна цел. Това често възпрепятства извършването на ежедневните задължения.

Кататоничното поведение се проявява като значително намаляване на реактивността на човека към околната среда. Може да изглежда така:

  • съпротивление на инструкции
  • скована, застинала или ексцентрична поза
  • пълна липса на вербални или моторни отговори

Други характеристики са:

  • стереотипни, повтарящи се движения
  • втренчване
  • гримаси
  • пълна липса на словесен контакт
  • ехолалия (повторение на думи или срички)

Негативни симптоми

Две от най-силно изразените негативни симптоми на шизофренията са намалените емоционални експресии и апатия. На първо място, намаленият емоционален израз се състои в намаляване на изразяването на емоциите от страна на болния чрез изражение на лицето, контакт с очите, тон на гласа и движения на ръцете, главата и лицето, които обикновено придружават нашата реч.

Второ, апатията е намаляване на дейностите, извършвани или чрез лична инициатива, или за конкретна цел. Човекът може да остане седнал за дълги периоди от време и да проявява слаб интерес към участие в трудова или социална дейност.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: healthtalk.unchealthcare.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ПсихологияНовиниИсторияЛюбопитноЛеченияБотаника