Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Какво е сензорна памет

Какво е сензорна памет

Какво е сензорна памет - изображение

Сензорната памет е много бърза (кратка) памет, която позволява на хората да запазват впечатленията си от сетивната информация, след като първоначалният стимул е престанал. Често се смята, че първият етап от паметта включва записване на огромно количество информация за околната среда, но за съвсем кратък период от време. Целта на сетивната (сензорната) памет е да запази информацията достатъчно дълго, за да бъде разпозната.

Как работи сетивната памет

Във всеки един момент от вашето съществуване сетивата непрекъснато приемат огромно количество информация за това, което виждате, усещате, чувате, вкусвате и подушвате. Тази информация е важна, но просто няма начин да си спомняте всеки детайл за всичко, което преживявате секунда по секунда. Вместо това сензорната ви памет се грижи да създаде бърза „снимка на мига“, събираща всичко, което сте усетили за света около себе си, като ви позволява да съсредоточите вниманието си върху по-важни неща.

И така, колко кратка е сетивната памет? Експертите предполагат, че тези спомени продължават от хилядни части от секундата до три секунди.

Мимолетната, сензорна памет ви позволява да запазите кратко впечатление за стимулите от околния свят дори след като първоначалният източник на информация е прекратил стимула или е изчезнал. Като се вслушате в тази информация, можете да прехвърлите важни подробности в следващия етап на паметта, който е известен като краткотрайна памет.

Експериментите със сензорна памет на Сперлинг

Продължителността на сетивната памет е изследвана през 60-те години от психолога Джордж Сперлинг.
В класически експеримент участниците се втренчват в екран и редове от писма проблясват съвсем за кратко – само за 1/20 от секундата. След това екранът потъмнява. Тогава участниците обявяват колко писма си спомнят. Повечето от участниците имат възможност да докладват само за четири или пет писма, някои настояват, че са видели всички писма, но информацията е избледняла твърде бързо, докато започнат да говорят за това.

Вдъхновен от подобни резултати, Сперлинг изпълнява малко по-различна версия на същия експеримент. На участниците са показани три реда с четири букви на всеки ред за 1/20 та от секундата, но веднага след като екранът угасне, те чуват писклив, средно висок или нисък тон. Ако субектите чуват висок тон, те трябва да съобщят какво помнят от най-горния ред, тези, които чуват средни тонове, трябва да съобщят за реда по средата, а другите, които чуват ниски тонове, трябва да докладват за най-долния ред.

Сперлинг установява, че участниците са успели да си спомнят написаното, стига тонът да звучи в рамките на една трета от секундата, в която са наблюдавали текста. Когато интервалът е удължен до повече от една трета от секундата, точността на съобщенията в писмото се понижава значително и всичко над една секунда прави практически невъзможно да се извика спомен за буквите. Сперлинг предполага, че тъй когато участниците фокусират вниманието си върху посочения ред преди визуалната им памет да избледнее, те успяват да си спомнят информацията. Когато тонът звучи, след като сензорната памет заглъхне, припомнянето е почти невъзможно.

Видове сензорна памет

Експертите смятат, че различните сетива имат различни видове сетивна памет. А различните типове сензорна памет също са показали, малки разлики в продължителността си.

Визуалната сензорна памет, включва много кратка експозиция. Този тип сетивна памет обикновено трае около една четвърт до половин секунда.
Слуховата сензорна памет, включва много кратка памет за звука, като мъничко ехо. Този тип сензорна памет може да продължи до три – четири секунди.
Тактилната сензорна памет, включва много кратка памет за докосване. Този тип сетивна памет трае около две секунди.

Сензорната памет играе жизненоважна роля в способността ви да приемате информация и да си взаимодействате със света около вас. Този тип памет ви позволява да запазите кратки впечатления от огромното количество информация за околния свят. В някои случаи тази информация може да бъде прехвърлена в краткосрочната памет, но в по-голямата си част тя бързо се губи. Въпреки че сетивната памет може да е много кратка, тя играе важна роля в процесите на внимание и запомняне.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: memorytest.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСнимкиАнкетиЗдравни съветиФизиологияАлт. медицинаХранене при...БотаникаСпортЛечения