Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво представлява клиент-центрираната терапия

Какво представлява клиент-центрираната терапия

Какво представлява клиент-центрираната терапия - изображение

Клиент-центрираната терапия, позната също като личностно-центрираната терапия, е недирективна форма на разговорната терапия, разработена от хуманистичния психолог Карл Роджърс през 40-те и 50-те години.

Научете повече за това как е разработен този процес и как се използва терапията, ориентирана към клиента.

История

Карл Роджърс е считан за един от най-влиятелните психолози на 20-ти век. Той е хуманистичен мислител, който вярва, че хората са фундаментално добри.

Той предполага още, че хората имат актуална тенденция или желание да реализират своя потенциал и да станат най-добрия вариант на себе си.

Първоначално Роджърс нарича техниката си недирективна терапия. Въпреки че целта му е тя да бъде възможно най-недисциплинираща, той в крайна сметка осъзнава, че терапевтите ръководят клиентите си, било то по най-фини начини. Той открива още, че самите клиенти често се обръщат към терапевтите си за някакъв вид напътствия или насоки. В крайна сметка, техниката му става известна като клиент-ориентирана терапия или личностно-центрирана терапия. Днес подходът на Роджърс се споменава с едно от двете имена, но често е известно просто като Роджерианска терапия.

Важно е да се отбележи, че Роджърс умишлено използва понятието клиент, а не пациент. Той вярва, че терминът "пациент" означава, че индивидът е болен и търси лечение от терапевтa.

Използвайки термина "клиент", Роджърс подчертава значението на индивида в търсенето на помощ, в контрола на съдбата си и преодоляването на  трудностите. Тази саморегулация играе жизненоважна роля в клинент-ориентираната терапия.

Подобно на психоаналитикa Зигмунд Фройд, Роджърс вярва, че терапевтичните взаимоотношения могат да доведат до прозрения и трайни промени в клиентите.

Докато Фройд се фокусира върху предлагането на интерпретации на това, което определя като несъзнателни конфликти, които довеждат проблемите на клиента, Роджърс вярва, че терапевтът трябва да остане нереактивен. Това значи, че той не бива да насочва клиента, не трябва да съди чувствата му и да предлага предложения или решения. Вместо това клиентът трябва да бъде равен партньор в терапевтичния процес.

Как работи?

Специалистите по психично здраве, които използват този подход, се стремят да създадат терапевтична среда, която е съобразена, неосъдителна и емпатична. Два от ключовите елементи на клиент-ориентираната терапия са, че:

  • Тя не е директивна. Терапевтите позволяват на клиентите да водят дискусията и не се опитват да ги направляват в определена посока.
  • Подчертава безусловното положително отношение. Терапевтите проявяват пълно приемане и подкрепа към своите клиенти, без да правят оценка.

Според Карл Роджърс клиент-центрираният терапевт се нуждае от три основни качества:

Искреност

Терапевтът трябва да споделя чувствата си честно и открито. Чрез моделиране на това поведение, той може да помогне на клиента да развие това важно умение.

Безусловно положително отношение

Терапевтът трябва да приеме клиента такъв, какъвто е и да покаже подкрепа и грижа, независимо от това с какво се сблъсква или изпитва клиента.

Роджърс вярва, че хората често развиват проблеми, защото са свикнали да получават условна подкрепа; приемане, което се предлага само ако лицето отговаря на определени очаквания. Създавайки климат на безусловно положително отношение, клиентът чувства способността да изразява своите истински емоции без страх от отхвърляне.

Роджърс обяснява:

"Безусловно положително отношение означава, че когато терапевтът изпитва положително, одобрително отношение към всичко, което клиентът е в този момент, то терапевтичното движение или промяна е по-вероятно да се случи. То включва готовността на терапевта да приема всяко чувство, което клиента изпитва в този момент — объркване, негодувание, страх, гняв, смелост, любов или гордост... Терапевтът награждава клиента абсолютно, а не условно."

Емпатично разбиране

Терапевтът трябва да действа като огледало - да отразява чувствата и мислите на клиента. Целта на това е да му позволи  да получи по-ясно разбиране за собствените си вътрешни мисли, възприятия и емоции.

Чрез тези три характеристики терапевтите могат да помогнат на клиентите да израснат психологически, да станат по-съзнателни и да променят поведението си чрез самоуправление. В този тип среда клиентът се чувства сигурен и свободен от осъждане. Роджърс вярва, че този тип атмосфера позволява на клиентите да развият по-здравословен поглед към света и по-малко изкривена представа за себе си.

Значението на Аз-концепцията

Аз-концепцията също играе важна роля в терапията, основана на личността. Роджърс я определя като организиран набор от вярвания и идеи за себе си. Аз-концепцията играе важна роля в определянето не само на това как хората виждат себе си, но и на това как те гледат и си взаимодействат със света около себе си.

Понякога Аз-концепцията се припокрива добре с реалността, което Роджърс нарича "съгласуваност". В други случаи възприятията са нереалистични или не съвпадат с това, което съществува в реалния свят. Роджърс вярва, че всички хора в известна степен нарушават реалността, но когато Аз-концепцията е в конфликт с нея, може да се получи несъгласуваност. Например, младо момче може да се възприема като силен атлет, независимо от факта, че действителното му представяне показва, че той не е особено квалифициран и му трябва допълнителна практика.

Чрез процеса на терапия, насочена към човека, Роджърс вярва, че хората могат да се научат да приспособяват Аз-концепцията си, за да постигнат съгласуваност и по-реалистичен възглед за себе си и за света. Например, представете си една млада жена, която се смята за безинтересна и конвенционална, въпреки факта, че другите хора я намират за привлекателна и доста интересна. Тъй като нейното самосъзнание не съвпада с действителността, в резултат тя може да развие лошо самочувствие. Подходът, ориентиран към клиента, се фокусира върху осигуряването на безусловно положително отношение, съпричастност и истинска подкрепа, за да му помогне да постигне по-съгласувана картина за себе си.

Ролята в популярната култура

Актьорът Боб Нюхарт изпълнява ролята на терапевт, който използва клиент-ориентирана терапия в The Bob Newhart Show, което се излъчва от 1972 до 1978 г.

Колко ефективна е тя?

Няколко мащабни проучвания показват, че трите качества, които Роджърс подчертава - искреността, безусловното положително отношение и емпатичното разбиране - всички са от полза. Някои проучвания обаче предполагат, че тези фактори сами по себе си не са достатъчни, за да насърчат трайната промяна в клиентите.

Една оценка, която разглежда ефективността на терапията, основана на личността, предполага, че този подход е ефективен за хора, които изпитват общи психични проблеми като депресия и тревожност, и може да бъде полезна дори за тези, които изпитват по-умерени до тежки симптоми.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: positivepsychologyprogram.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиФизиологияНовиниЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиСоциални грижиОрганизацииЛеченияСпортИсторияКлинични пътекиАлт. медицинаНормативни актове