Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 16 удивителни фактa, които психологията разкрива за нас – част 1

16 удивителни фактa, които психологията разкрива за нас – част 1

16 удивителни фактa, които психологията разкрива за нас – част 1 - изображение

Областта на психологията включва в себе си изучаването на ума и поведението, както и връзката между тях. Тя има за цел да разбере както индивидуалното, така и социалното поведение. Докато някои поведенчески модели и заключенията, свързани с тях, изглеждат очевидни, други са доста изумителни.

Самосаботаж

Често поради ниска самооценка хората саботират собственото си щастие.

Една от най-големите тайни на човечеството е жизненоважният и загадъчен орган, наречен мозък. Той е изключително интересен, не само заради ненапълно разгаданата си структура, но и поради очарователния начин, по който човешкият ум работи. Опитът да се разкрият тези загадки се прави в полето на психологията. Психологическите проучвания и експерименти имат за цел да разработят механизмите за нормално функциониране и извършване на ежедневните ни дейности, използвани от мозъка.

Психологията ни помага да обясним и разберем защо правим това, което правим, защо вярваме в това, което вярваме, защо действаме по определен начин и защо сме това, което сме. Това хвърля светлина върху мотивацията на нашето поведение и върху това, което го възпрепятства, обяснява как определяме и възприемаме света около нас. Тя изследва понятия като емоция, интелигентност, възприятие, познание, мотивация, личност и т. н.

Засега има няколко интересни психологически факта, които обясняват човешкото поведение.

Оповестяването на целите ви намалява вероятността те да бъдат постигнати

Изследванията доказват, че публично обявените цели често биват изоставяни, тъй като актът на обявяването им води до загуба на мотивация. Това се случва, защото, след като целта е станала публично достояние, тя удовлетворява самоличността, така че действието вече не е необходимо. С други думи, ако смятате, че целта ви е да свалите 10 килограма и разкажете това на хората около вас, вие се възприемате както от себе си, така и от другите като човек, който се опитва да отслабне, и това възприятие продължава, независимо дали действително сваляте тегло или не; освен ако не им кажете, че вече не се опитвате да отслабнете. Продължителността на възприятието дава възможност на лицето да не преследва целта. Валидността на това явление обаче зависи и от въпросната цел.

Музиката оказва влияние върху нашето възприятие за света

Някога забелязали ли сте как дъждовното време е предпоставка да изпаднем в съзерцателно състояние, наред с жаждата за горещ шоколад и бавни мелодични песни? Точно както времето оказва влияние върху настроението ни, нашият музикален избор влияе на начина, по който виждаме света. Вероятно това е причината, поради която, когато сме разочаровани или ядосани на някого, предпочитаме силна, бърза музика, може би от жанра на рок или рап. Според изследване, проведено от Университета в Гронинген, слушането на тъжна или весела музика поставя нашето възприятие в такъв режим, че възприемаме повече лицата, които кореспондират с това настроение. С други думи, слушането на тъжни песни ни позволява да разпознаваме повече тъжни лица на публични места, а щастливата ни кара да виждаме щастливите лица.

Щастливи приятели, щастливо Аз

Подобно на музиката, компанията, с която излизаме, оказва ефект върху нашето възприятие. Проучванията показват, че хората, които се обграждат с щастливи и позитивни хора, са по-щастливи и позитивни, докато хората, заобиколени от стресирани, нещастни или негативни хора, са нещастни. Това предполага, че стресът, щастието и други подобни състояния на ума са заразни. Следователно, ако искате да сте щастливи, бъдете около щастливи хора!

Преживяванията бият притежанията

Изследванията показват, че докато харченето оказва терапевтичен ефект върху някои индивиди, то степента на полученото щастие зависи от закупената вещ. В такъв случай "купуването" на нови преживявания е по-приятно и по-удовлетворяващо, отколкото това на някакъв предмет, т.е. по скалата на удовлетворението, изживяванията се нареждат по-високо, от която и да е дрънкулка. Купуването на вещи предлага само временно вълнение от това, че притежавате нещо ново, а купуването на спомени под формата на почивка, музикален концерт, екстремно спортно изживяване и др. предлага по-продължително щастие. Образуването на спомени обогатява живота на човека, позволявайки му да преживява прилива на положителна енергия отново и отново, като връща лентата назад.

Ефект на Дънинг-Крюгер

Този ефект е доста често срещан сред всички среди. Това е явлението, в което неквалифицираните или неинтересни хора вярват, че са далеч по-добри от своето обкръжение, докато интелигентните и квалифицирани хора смятат, че са също толкова компетентни (ако не и по-малко) колкото и техните ближни. Следователно, неинтелигентните надценяват своите способности и компетентност, докато интелигентните хора подценяват себе си и проявяват самосъзнание. Това придава смисъл на често срещаната фраза "празните съдове създават най-много шум". Този ефект е причината, поради която глупавите хора често не осъзнават собствената си ограниченост, въпреки че тя е очевидна за всички около тях.

Мисленето на чужд език води до рационални решения

Изследване, проведено в Университета в Чикаго, наблюдава американски и корейски граждани и способностите им за вземане на решения. Резултатите сочат, че взетите решения са значително по-рационални, когато процесът на вземането им се осъществява на чужд език. Причината за това е, че езикът е основна част от всяка култура и следователно е предмет на всички погрешни схващания, пристрастия, предразсъдъци и стереотипи, свързани с него. Така че, когато някой мисли на чужд език, предубежденията, свързани с културата, отпадат и следователно нямат никакво влияние върху решението, което прави процеса по-рационален.

Обвиняваме личността на хората за техните недостатъци, но обвиняваме обстоятелствата за нашите 

Това е изключително често срещано явление, но едва ли някой го разпознава. Основно се отнася до факта, че когато някой друг е виновен, ние го преследваме с всичка сила и го съдим за действията му. Но когато сме виновни, правим всевъзможни произволни извинения, които прехвърлят вината върху нещо или някого, различен от нас. С други думи, ти направи нещо нередно, защото си лош човек, а аз сторих нещо нередно, защото бях в лоша ситуация, не защото съм лош. Често срещан е случаят с пътния трафик - когато някой ви изпревари неочаквано, вие го наричате с имена и дори поставяте под въпрос способността му да шофира. Но ако ролите са обърнати и вие сте този, който прави маневрата, извинявате себе си с това, че бързате да стигнете до работното си място, вкъщи и т. н. Доста лицемерно, нали?

Очакванията развалят преживяването.

Някога случвало ли ви се е да фантазирате, че ядете последното парче шоколадова торта, което ви чака в хладилника у дома, и да останете разочаровани, когато го направите и откриете, че не е толкова вкусна, колкото си я спомняте? Това е класически случай, в който реалността не се припокрива с очакваното. В очакваното ние надценяваме нашата реакция към бъдещи събития и по този начин, когато събитието всъщност се случи, оставаме разочаровани. Ето защо сме обречени на неизбежно разочарование.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologenie.com

Снимка: aestheticsjournal.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиСпортНовиниЛюбопитно