Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да бъдем щастливи на работното си място

Как да бъдем щастливи на работното си място

Как да бъдем щастливи на работното си място - изображение

Прекарваме повечето от дните си на работното си място. Това е достатъчно основателна причина да се чувстваме щастливи там, не мислите ли? Ако това, което работим, не ни прави щастливи, неудовлетворението ще започне да се отразява върху други области от нашия живот.

Въпреки че може да изглежда сложно, намирането на щастие на работното място не е невъзможно, стига да си създадем някои навици и да се научим да променяме гледната си точка в някои конкретни ситуации. Важно е да се чувстваме удовлетворени от това, което работим, в противен случай ще живеем с усещането, че губим времето си, а щастието все повече се отдалечава от нас.

Първата стъпка към удовлетворението от работата ни е оценим собствения си ангажимент към нея и да идентифицираме моментите от нея, които ни притесняват.

Втората стъпка според проф.Срикумар Рао, автор на бестселъра "Happiness at Work: Be Resilient, Motivated and Successful – No Matter What", е изграждането на позитивно отношение. Индийският писател твърди, че стремежът към позитивно отношение е съвсем простичка промяна на перспективата, която ще ни накара да отстъпим от отрицателното и да се насочим към положителното.

Ето как може да го постигнете:

Оценете работата си

Първият ключ за намиране на щастие е да оцените това, което правите. Да, изпълнението ви е наистина важно, дори и да не сте убедени, че позицията в компанията е подходяща за вас.

Не забравяйте, че хората, които започват деня с добро настроение, се справят много по-лесно и по-добре със задачите си. Ето затова е хубаво да цените това, което правите, и да започвате деня си с положителна енергия, така ще намерите щастието много по-лесно.

От друга страна е много важно да знаете кога да се откажете. Ако работата вреди на емоционалното или физическото ви здраве, то не отлагайте решението си да се разделите с нея.

Свържете се със себе си

Свързването със себе си и вътрешната тишина са един от ключовете за постигане на щастие. По този начин ще се освободите от ненужните страхове и тревоги, които ви причиняват дискомфорт. Това ще ви помогне да бъдете себе си, да покажете на другите кои сте, без да се страхувате, че не отговаряте на очакванията им.

Поставяйте си цели, но приемете, че невинаги ще ги постигате

Без съмнение една от причините за стреса и нещастието е, когато не изпълним целите, които сме си поставили. Много служители се опитват да поемат повече работа, отколкото могат да свършат. Малко по малко те трупат разочарование и се обезкуражават, защото е невъзможно да се справят с толкова задачи наведнъж.

Ако това се случва и с вас, препоръчваме да създадете организация и система за планиране. Това ще ви позволи да оцените способността си да изпълнявате задачите си. Ако работното ви натоварване е прекомерно и невъзможно да бъде завършено, ще трябва да поискате помощ или повече ресурси от вашия ръководител.

И накрая, не забравяйте колко е важна комуникацията. Не позволявайте на страха да попречи на създаването на нови приятелства и запознанства с нови хора. Поддържането на подкрепяща мрежа от колеги, на които да се доверите и които да ви подкрепят, може да е силен мотив да не се предавате в трудните моменти.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимкиТестовеФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения