Начало Психология Социална психология Аз Работата, която насърчава психологическото благоденствие

Работата, която насърчава психологическото благоденствие

Работата, която насърчава психологическото благоденствие - изображение

Възрастните прекарват значителна част от живота си в работа. Като общество, ние инвестираме сериозно в кариерата си и често оформяме важна част от нашата социална идентичност именно благодарение на своята работа. Тя има огромно влияние върху начина, по който се чувстваме и има потенциала да подобри качеството на живота ни.

Всъщност, в противовес на това, което може да повярвате, едно проучване на възрастни работници в Чикаго установи, че положителният опит е по-вероятно да се случи в работата, отколкото в местата за отдих. Но не всички аспекти на работата се отразяват по този начин - някои характеристики подобряват психологическото благосъстояние (например автономия, творчество), докато други (като натоварването и стресът) имат негативно влияние върху положителните емоции например.

Автономия

Автономията се отнася до недопускането други да ни контролират. Тези, които работят за себе си, имат свободата да вземат решения и да регулират темпото и времето на работата си, съобщават за по-малко симптоми на депресия и безпокойство и по-голям положителен ефект от работата, жизненост и самоуважение. Автономността на труда подобрява психическото благосъстояние, като стимулира нашето чувство за контрол, което действа като буфер срещу стреса. Работната среда, която е прекалено стресираща и ограничаваща - например с ръководител, който следи детайлно поведението и резултатите ни, повишава риска от психични разстройства.

Творчество

За разлика от автономията, която е форма на работна среда, творчеството е индивидуално занимание. То включва оригиналност, въображение и самоизразяване. Творческата работа е сложна и предизвикателна, изискваща от хората да използват нови умения за справяне с проблемите, да отговорят на въпроси от различно естество или да завършат проект. Творчеството е по-разпространено в работните среди, които са автономни, но в крайна сметка индивидът е отговорен за ангажирането с творчески дейности. Независимо от контекста, творческата работа е психологически възнаграждаваща. Голямо национално проучване на възрастни от САЩ установи, че онези, които описват работните си дейности като творчески, съобщават за по-добро физическо здраве и по-рядко се чувстват изтощени или изморени.

Напрежение

Въпреки че определени характеристики на работата, като автономност и творчество, оказват положително влияние върху психическото благосъстояние, други имат потенциал да окажат негативно влияние върху настроението ни. Преди всичко сред негативните аспекти на работата е натоварването на работното място – то включва междуличностни конфликти между служителите, емоционални изисквания, невъзможност за баланс между работата и семейството, чувство на несигурност относно бъдещето на позицията в компанията. Натоварването включва и обратната страна на автономията - усещане за безсилие или общо чувство за отнет контрол.

Неотдавнашно проучване на изследователи от Университета в Мичиган установи, че хората, които се чувстват несигурни или притеснени от работата си, рядко имат спокоен и пълноценен сън в сравнение с тези, които изпитват по-малко стрес.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: spreadthetruth.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиТестовеАнкетиФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения