Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Защо приписваме собствените си негативни качества на другите: проекция

Защо приписваме собствените си негативни качества на другите: проекция

Защо приписваме собствените си негативни качества на другите: проекция - изображение

Проекцията е много често срещан механизъм за психологическа защита, който всеки от нас упражнява от време на време, въпреки че ни е трудно да си го представим. Ще се впуснем по-задълбочено в тази тема и ще ви помогнем да разберете по-добре концепцията.

Знаете ли, че?

Емпатията се смята за обратна форма на проекцията - чувствата на другите се преживяват като ваши собствени.

Човешкият ум е нещо сложно. Много, много сложно. Казваме нещо, когато имаме предвид съвсем друго, плачем, когато се смеем, ядосваме се за неща, за които не би трябвало, обвиняваме другите за това, което сами сме направили ... има пластове от слоеве, които съставят нашата личност и толкова много за изучаване под повърхността й. Когато започнем да изучаваме човешкото поведение, може да разберем и как работи човешкият ум. Може да научим, например, че често в играта са намесени нашите защитни механизми.

Защитните механизми са подсъзнателни техники, усвоени от човешкия ум, за да се справяме с отрицателните емоции и импулси, с които се сблъскваме в ежедневието.

Зигмунд Фройд, който прокарва тази теория, предполага, че без тези механизми, човек би трябвало да се изправи срещу отрицателните импулси в пълната им интензивност и това би могло сериозно да засегне психическото му здраве. Въпреки че се случват на подсъзнателно ниво, техните ефекти се отразяват върху нашето поведение. В тази статия ще се съсредоточим върху един такъв механизъм, наречен проекция, който прехвърля поведението и импулсите на един човек върху някой друг.

Какво е проекция

Както казахме преди, това е склонността да приписваме своето поведение, черти и импулси на някой друг. Въпреки че е привидно сложен феномен, той е един от най-често използваните механизми. Да кажем, че съществуват определени отрицателни качества, които идентифицираме в своето поведение. Понеже не харесваме тези качества и не искаме да ги приемем, ние ги проектираме върху някой друг. Когато мислим за това, може да ни изглежда трудно за разбиране и дори невероятно да се случва с нас, но нека не забравяме, че то се случва на подсъзнателно ниво.

Пример

Да кажем, че имате огромна пъпка върху лицето си и сте напълно наясно, че тя е там. Влизате на работното си място, а мислите за нея препускат през ума ви и точно когато минавате през вратата, колегите ви вдигат поглед от компютъра, за да ви поздравят. Тъй като сте наясно с външния си вид, вие веднага мислите, че те се взират в пъпката ви (въпреки че това не е така). И тогава казвате нещо от сорта на "Знам, че тази пъпка е ужасна, не е нужно да се взирате!", т.е. вие проектирате вашата несигурност върху вашите колеги. Истината е, че вие сте този, който мисли, че пъпката е грозна, и понеже не можете да го приемете, проектирате тези негативни чувства върху някой друг — по този начин приемането на факта става по-лесно.

Характеристики на проекцията

Човешкият ум има много положителна представа за себе си и склонност е да поддържа това на всяка цена. По този начин ние непрекъснато храним егото си с похвали и цъфтим, когато получаваме признание от другите. Когато този вътрешен имидж е застрашен по такъв начин, че вие да изглеждате по-нисши в собствените си очи, тенденцията е да проектирате чувствата си върху някой друг, за да се справите по-добре с последствията от това.

При проектирането на тези импулси върху някой друг, обаче, са налице определени фактори. Лицето, върху което се прехвърлят импулсите, не е избрано случайно, в него може да съществува определеното качество, но в малък мащаб, което по-късно се преувеличава.

Пример

Човек, за когото е известно, че критикува останалите, не само ще забележи това в другите, но и ще вярва, че те са изключително критични и ще ги заклейми като такива.

Видове проекция

Най-често се твърди, че проекцията влиза в действие, когато са налице негативни импулси, но това невинаги е така. Има и случаи, в които се извършва проекция на положителни импулси.

Невротична проекция:

Този тип проекция е онова, което обсъдихме по-горе - вашите отрицателни импулси се проектират върху другите.

Допълнителна проекция:

Това е форма на проекция, в която се предполага, че другите споделят едни и същи мнения, импулси и мисли като вашите, че те са също толкова развълнувани от дадено нещо, или разгневени от друго, подобно на вас.

Например, понеже на вас ви харесва да гледате филми на ужасите, смятате, че всички останали също ги харесват, и когато научите обратното, сте шокирани. Или предполагате, че всички хора виждат червения цвят по същия начин, по който го виждате вие; че той предизвиква същите чувства у другите, каквито у вас, когато всъщност няма начин това да е така.

Комплиментарна проекция:

Тази форма на проекция включва прехвърляне на вашите положителни умения и практики върху другите. Например, понеже можете да плувате, предполагате, че всички останали също могат. Мисълта, че никога не са се научили, никога не минава през ума ви.

Примери за психологическа проекция

Има няколко признака на психологическата проекция, които могат да се видят в ежедневните ситуации. Когато преминавате в отбранителен режим, щом се каже нещо за вас (дори и да е в диалог, вие го възприемате като конфронтация), обикновено се приема като знак за проекция. След като се научите да идентифицирате това явление, ще забележите колко е обичайно за всички нас.

Пример

Съпругът, който е привлечен от секретарката си, е толкова разкъсван от вина, че започва да подозира, че съпругата му има афера и стига до там да я обвинява за същото.

Пример

Ива не харесва приятеля на съпруга си - Георги, защото е сексист; но тъй като съпругът й е много близък с него, тя не може да изкаже това на глас. Затова тя започва да забелязва тези признаци, в моментите, в които Георги се държи студено с нея. Така тя се убеждава, че той не я харесва и по този начин има оправдание да не го харесва.

Пример

Падате си по някого, така че започвате да забелязвате всички знаци и сигнали, които той ви отпраща, които може би не са наистина в играта. По този начин вие убеждавате себе си, че всяко негово действие (без значение колко безобидно) е знак за насърчаване и отвръщане на вашите чувства.

Пример

Повечето насилници тормозят жертвите си, целейки се в техните страх и уязвимост, но обикновено те проектират своята собствена несигурност и уязвимост.

Пример

Не сте много уверени в новата си прическа. Когато се прибирате вкъщи от салона и майка ви отваря вратата, веднага възкликвате "Не е много добре, нали?", още преди тя да има възможност да каже нещо.

Докато проекцията се осъществява на подсъзнателно ниво, можете да я забележите, ако внимателно търсите нейните признаци. Следващия път, когато поемете отбранителната позиция или бързате да изкажете критика, анализирайте действията си; може би става дума имено за проекция.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologenie.com

Снимка: apsiholog.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиИсторияНовиниХранене при...Алт. медицинаЛюбопитноСпециалистиОрганизацииСоциални грижиСпортТестовеНормативни актовеЗаведенияИнтервютаЛеченияБотаникаОбразование