Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как да изградим здрава и пълноценна връзка с партньора си

Как да изградим здрава и пълноценна връзка с партньора си

Как да изградим здрава и пълноценна връзка с партньора си - изображение

Здравата, сигурна романтична връзка може да бъде постоянен източник на подкрепа и щастие в живота. Тя може да укрепи всички аспекти на вашето благополучие, от вашето физическо и психическо здраве до вашето професионално представяне и взаимоотношения с колегите. От друга страна, когато връзката ви с партньора не е удовлетворяваща и здрава, това ще вреди на всеки аспект от живота ви.

Повечето хора вярват, че любовта е достатъчна, за да пребъде една връзка. Но това съвсем не е така. Пълноценните и удовлетворяващи изискват постоянна ангажираност и готовност да се адаптирате и да живеете в съзвучие с партньора си. Независимо дали желанието ви е да поддържате здрави и взаимоотношения или искате да поправите минали щети, тези съвети могат да ви помогнат да изградите грижовен и траен съюз.

Основни принципи на здравите взаимоотношения:

Винаги бъдете свързани един с друг

Някои взаимоотношения протичат в мирно съвместно съществуване, но без партньорите да са наистина свързани помежду си и да работят заедно. Въпреки че може всичко да изглежда стабилно на повърхността, липсата на споделеност и комуникация увеличава пропастта между двамата. Това особено би проличало във важен или труден период, когато разбирането и близостта са от голяма необходимост, но се оказва, че тях вече ги няма.

Не се страхувайте да казвате мнението си

Докато някои двойки водят тихи разговори, други повишават глас и страстно защитават позицията си. Ключът към силната връзка е да не се страхувате от спорове. Всеки един от партньорите трябва да се чувства свободен да изразява и защитава мнението си, без да се страхува, че това би довело до крах в отношенията. Подобрете уменията си да изразявате вижданията си, но без да превръщате разговора в състезание за победа на всяка цена, защото така неминуемо ще създадете конфликт. Научете се да разрешавате конфликтите без унижение и влошаване на отношенията с партньора ви.

Поддържайте пълноценни връзките си с приятели и близки

Въпреки че романтичните филми и книги ни карат да вярваме в обратното, не съществува идеален човек, който е в състояние да отговори на всичките ни нужди. Всъщност очакването на твърде много от партньора ви може да окаже нездравословен натиск върху връзката. За да стимулирате и обогатите вашите романтични отношения, е важно да запазите пълноценни връзките със семейството и приятелите си и да поддържате хобита и интереси извън отношенията.

Открита и честна комуникация

Добрата комуникация е ключова част от всяка връзка. Когато и двамата партньори се чувстват комфортно и спокойно изразяват своите нужди, страхове и желания, укрепват доверието помежду си. Голяма част от добрата комуникация е невербалното общуване. За да може една връзка да работи добре, всеки човек трябва да използва правилно невербалните знаци, както и да разбира "езика на тялото" на партньора си.

Лесни начини да укрепите връзката с партньора си и да поддържате жива любовта

  • Ежедневно прекарвайте време заедно и спазвайте това правило дори в тежки периоди с пълни графици и чакащи задачи. Дори само няколко минути на истинска близост и мил разговор са достатъчни, за да укрепят връзката ви, да ви накарат да се почувствате щастливи и удовлетворени.
  • Правете нещо, което е приятно и за двама ви, независимо дали става въпрос за споделено хоби, уроци по танци, ежедневна разходка или просто да изпиете сутрешното си кафе заедно.
  • Опитвайте нови неща. Това е забавен и страхотен начин да поддържате живота си интересен. Всяко ново преживяване ви прави все по-близки. Не е необходимо нещата, които правите, да са грандиозни, може да са съвсем простички като посещение на нов ресторант или екскурзия до място, на което и двамата не сте били.

Прочетете още: 5 съвета за изграждане на връзката, за която винаги сте мечтали

По статията работи Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: bhmpics.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИсторияНовини