Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 5 съвета за изграждане на връзката, за която винаги сте мечтали

5 съвета за изграждане на връзката, за която винаги сте мечтали

5 съвета за изграждане на връзката, за която винаги сте мечтали - изображение

Здравата, сигурна романтична връзка може да бъде постоянен източник на подкрепа и щастие в живота. Тя може да укрепи всички аспекти на вашето благополучие, от вашето физическо и психическо здраве до вашето професионално представяне и взаимоотношения с колегите. От друга страна, когато връзката ви с партньора не е удовлетворяваща и здрава, това ще вреди на всеки аспект от живота ви.

Любовта е всичко, от което имаме нужда, и въпреки това тя не e самодостатъчно чувство. За да го запазим, развием, за да разцъфне и да ни прави щастливи, трябва да се грижим за него ежедневно и с всеотдайност.

Предлагаме ви 5 стъпки, които ще ви помогнат да поддържате здрави и щастливи взаимоотношения с партньора си.

Съвет 1: Прекарвайте качествено времето си заедно

Вие се влюбвате, гледайки и слушайки се един друг. Ако продължите да се гледате и слушате по този начин, бъдете сигурни, че любовта ви няма да е краткосрочна. Припомняйте си често първата си среща, лудото биене на сърцето, първите месеци от вашата връзка – толкова вълнуващи спомени, нали? Въпреки че с течение на времето, с натрупването на задълженията и проблемите, е трудно да отделим време, което да посветим един на друг, поставете си за цел да си подарявате мигове, в които да си припомняте защо сте заедно и защо толкова се обичате.

Много двойки постепенно заменят контакта лице в лице с телефонни разговори или съобщения. Но съветът на психолозите е да се възползвате от цифровата комуникация, без да я превръщате в основна.

Емоционалните знаци на любов и близост могат да бъдат предадени само лично, така че без значение колко зает е животът, важно е да отделяте време един за друг.

Съвет 2: Правете заедно неща, които са от полза за другите

Един от най-мощните начини да останете близки и свързани с партньора си е да се съсредоточите върху нещо, което е извън обичайните ви дейности. Съвместна работа за кауза или доброволчески проект, който има смисъл и за двама ви, е ефективен начин да поддържате отношенията си свежи и интересни. Това ще ви даде възможност да се запознаете с нови хора и ще ви постави пред нови предизвикателства, което ще подобри комуникацията и взаимодействието помежду ви.

Освен че помага за облекчаване на стреса, безпокойството и депресията, заниманията в полза на другите носи и огромно удоволствие. Колкото повече помагате, толкова по-щастливи ще се чувствате - като индивиди и като двойка.

Съвет 3: Не пренебрегвайте нуждата от физическа интимност

Докосването играе важна роля в човешкото съществуване. Изследвания показват колко важен е физическият контакт на кърмачетата с техните родители. Ползите не свършват в детството. Нежното докосване повишава нивата на окситоцин в организма - хормон, който влияе върху връзката ни с другите и привързаността.

Нежно докосване, прегръдка, целувка, грижа за сексуалния живот – всичко това е необходимо, за да поддържате романтиката и близостта в двойката, категорични са семейните терапевти.

Съвет 4: Поддържайте добра комуникация

Добрата комуникация е основна част от здравословната връзка. Когато хората не комуникират добре, връзката между тях отслабва и става по-неустойчива на стрес и травмиращи събития. Може да се справите с всеки проблем, ако комуникацията между вас е на добро ниво. Необходимо е всеки да предразположи другия да споделя и обсъжда своите собствени проблеми, но и тези, които възникват в съвместния живот.

Казвайте на партньора си от какво имате нужда, какво ви тежи, въпреки че невинаги е лесно. Може би в началото ще чувствате неудобство, но постепенно тези разговори ще се превърнат в рутина, която ще бъде още един източник на спокойствие, подкрепа и сигурност и за двама ви.

Съвет 5: Уважавайте партньора си, правете компромиси, разрешавайте конфликтите с мъдрост

Здравите отношения се основават на компромис. Бъдете наясно с нуждите и желанията на партньора си, проявявайте разбиране към проблемите му, уважавайте мнението и изборите му, а когато не сте съгласни, говорете, за да постигнете компромис.

Научете как да разрешавате конфликтите с уважение. Те са неизбежни, приемете това, че е невъзможно винаги и за всичко да сте на едно мнение. Това, което ще ви помогне да разрешите спора с уважение и мъдрост, е вслушването в другия и в желанието и на двама ви да намерите компромис.

Запомнете: Целта не е да спечелите спора, а да разрешите конфликта с уважение и любов.
Ако проблемите във връзката ви се струват твърде сериозни или непреодолими, не се колебайте да потърсите помощ от терапевт. Необходимо е обаче и двамата да вземете това важно решение.

Прочетете още: Как да изградим здрава и пълноценна връзка с партньора си

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: goodfon.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниИсторияВидеоИнтервюта