Начало Психология Поведенческа психология Патология Как да помогнете на болния от шизофрения да се справи с депресията

Как да помогнете на болния от шизофрения да се справи с депресията

Как да помогнете на болния от шизофрения да се справи с депресията - изображение

Шизофренията е сериозно и често инвалидизиращо заболяване, което поразява живота на онези, които са диагностицирани, както и този на техните близки. Да помогнем на някого да се справи с двойната диагноза — шизофрения и депресия — може да бъде особено трудно, но не е невъзможно постижение. Оказването на помощ на болния от шизофрения също да се справи с депресията изисква значително количество търпение, разбиране и най-вече състрадание.

Шизофренията и шизоафективното разстройство (рядко, но хронично психично заболяване, при което човек изпитва симптоми, които са присъщи както на шизофренията, така и на разстройство на настроението като депресия) са трудни за справяне, но има проактивни начини за подпомагане на хората с тези симптоми.

Научете как тези симптоми си взаимодействат

На първо място, важно е да научите как взаимодействат симптомите на шизофренията и депресията. Около 25% от хората с шизофрения също отговарят на критериите за депресия. Лице, което изпитва тези симптоми, не се опитва умишлено да бъде трудно за справяне и може да не е напълно наясно как думите и действията му засягат другите и самия него. Добра първа стъпка в обучението е да намерите лицензиран психиатър, който може да отговори на вашите въпроси. Той може да съдейства за разбирането разликата между положителните и отрицателните симптоми на шизофренията.

Научете повече за диагнозите и наличните възможности за лечение

Психиатър може да ви предостави ресурси за лечение на болестта на близкия ви човек. Има различни видове стационарно и амбулаторно лечение; има специализирани центрове за лечение, които се занимават с шизофрения.

Добре е да убедите вашия близък да посети своя лекар, който да изключи възможните други обяснения чрез лабораторни тестове, като дисфункция на щитовидната жлеза или автоимунни заболявания. Симптомите на тези разстройства могат да имитират както шизофрения, така и депресия.

Отбелязвайте промените в симптомите във времето

Лице, болно от шизофрения, което страда от депресия, може да претърпи промени в симптомите с течение на времето. Вашият близък невинаги може да е наясно с това, но вашата външна перспектива може да помогне да се проследят тези промени. Мислите, чувствата и поведението не са статични във времето при всеки един индивид, но тези, които се наблюдават при болния от шизофрения и депресия, трябва да се отбелязват, така че той да може да получи подходящо лечение и да се чувства подкрепен от близките си.

Овластяване на болния

Както отбелязват изследователите, от решаващо значение е да овластите ближния си по време на борбата му с шизофрения и депресия. Това осигурява на този човек най-добрия шанс за успешен резултат от възстановяването. Можете да му помогнете да установи, посрещне и изгради свои цели, без да жертвате вашите собствени. Дори единствено да проверявате на всеки няколко дни как той се справя с целите си, може да бъде изключително полезно (стига това да не бъде натрапчиво).

Бъдете постоянни

Подкрепата и състраданието ви трябва да бъдат безотказни. Въпреки че може да е трудно - да действате като надеждна система за подкрепа на близкия човек - е най-голямата и най-важна стъпка, която можете да предприемете, за да му помогнете да се справи с шизофренията и депресията. Напомняйте му, че не е сам в тази битка.

Нужно е да поддържате граници (например да сте пределно ясни, че няма да правите неща вместо болния, които знаете, че е способен да върши сам) и да говорите бавно и ясно, така че той да може да се фокусира и да тълкува думите ви правилно. Разбира се, трябва да правите това последователно, но да избягвате склонността да изнасяте лекции.

Не забравяйте, че не можете просто да излекувате психичното заболяване на някого. Няма магическо лечение, с което да се освободите от депресия или шизофрения. Въпреки най-добрите ви усилия, симптомите могат да останат същите или дори да се влошат. Въздържайте се да влагате цялата си енергия във възстановяването на болния (тъй като това може да доведе до някои доста трудни чувства, като гняв), дайте му време да премине през различните етапи. Вашето рамо, на което да се опре, често е едно от най-хубавите неща, които можете да дадете на някой, който се бори с шизофрения и депресия.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: undepress.net

Снимка: star2.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛеченияЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиХранене при...ЛайфстайлСоциални грижиАнкетиБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаВидеоСпортЗдравни проблемиТестовеИзследвания