Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да преодолеем страха от провал

Как да преодолеем страха от провал

Как да преодолеем страха от провал - изображение

Самосаботажът приема много форми, като една от най-често срещаните пречки по пътя към успеха е страхът от провал. Всъщност звучи логично да изпитваме този толкова познат страх – кой не иска да избегне унижението и загубата?

Често хората приемат за провал невъзможността да постигнат желаната цел. За съжаление съществуват редица начини, по които може да се провалим. Социалното отхвърляне ни дебне зад всеки ъгъл, любовното разочарование е възпято в хиляди песни, а неполучаването на работата мечта е неизменна част от ежедневието.

Без значение от вида на неуспеха, който на всяка цена искаме да избегнем, вероятността крехкият баланс да се наруши и най-големите ни страхове да се превърнат в реалност продължава да съществува. Непрестанната тревожност, че най-лошите ни кошмари ще придобият физическа форма, може да ни възпре дори от това да се опитаме да направим първата стъпка.

Как обаче да погледнем напред и да направим необходимата крачка към неизвестното? Според клиничния психолог д-р Елън Хендриксен от Бостънския университет е възможно да преодолеем страха от провал и да се опитаме да постигнем целите си, когато приложим следните 5 техники.

Метод №1: Бъдете конкретни.

Страхът изглежда непобедим, когато е неясен и неопределен. Когато опасенията са прекалено общи, те често изглеждат всеобхващащи. А ние си повтаряме: "Нещо лошо може да се случи, ако направя това, което искам." или "Ако моите действия имат обратния ефект?". Изведнъж всичко притежава потенциала да се превърне в колосален провал. За да се справим с този неясен страх, който дебне над главите ни сякаш ежечасно, трябва да се опитаме да уточним какво точно представлява провалът за всеки един от нас.

"Новата ми книга ще бъде критикувана от всички в онлайн пространството."
"Ще се изложа пред класа си по време на презентацията."

Щом успеете да дефинирате страха си, ще намерите и първоизточника на тревогите и стреса. Така страхът от провал се превръща от мъгляво огромно чудовище в лесно определим проблем, върху който можете да работите.

Метод №2: Опитайте се да си представите какво би се случило, ако най-лошите ви страхове се превърнат в реалност.

Често се самоизмъчваме, като премисляме отново и отново всички възможни начини, по които могат да се объркат нещата. За да справите със страха от провал, пробвайте да си съставите план за действие в случай, че най-лошите кошмари наистина се сбъднат.

"Какво ще се случи, ако ме скъсат на изпита? Ако бизнес начинанието ми се провали? Ако партньорът ми реши да ме изостави?"

Когато подобни опасения се надигнат в съзнанието ви и окупират всичкото ви внимание, се запитайте какво може да направите, за да се справите с предизвикателствата, когато възникнат. Ако се притеснявате, че ще получите лоша оценка на важен изпит, помислете как ще реагирате в случай, че получите двойка. Вероятно ще потърсите помощ от някого, който разбира добре материята, ще направите график за учене и няма да седите до късно вечерта преди поправителния. Когато намерите рационално решение на всяко едно опасение и имате готов план за действие, страхът от провал вече е под ваш контрол.

Метод №3: Визуализирането на успеха само по себе си не е ефективна стратегия.

Широкоразпространено е твърдението, че висините са достижими стига човек да може да визуализира крайната си цел. Някои хора вярват, че за да отслабнат, просто трябва да си се представят в онази хубава рокля. Работата мечта е възможна стига да визуализирате как стъпвате в ъгловия офис и сядате на бюрото.

Колкото и хубаво (и лесно) да звучи трикът с визуализирането, истината е малко по-различна. Редица проучвания, проведени от изследователя д-р Габриел Отинген, откриват доказателства за точно обратното. Резултатите от психологичните експерименти показват, че участниците, които визуализират осъществяването на желанието си – обекта на романтични чувства да се влюби в тях, да се възстановят от тежка операция, да отслабнат или да си намерят работа – значително по-рядко постигат своите цели.

Причината за това е, че визуализациите представляват идеализирани версии на най-големите ни и силни желания. По време на фантазията успехът е пълен и абсолютен, цената е минимална, усилието не е необходимо, а броят на спънките и глупавите грешки е нула. Идеализираният образ, който живее в съзнанието ни, ни пречи да се погледнем по-дълбоко и да фокусираме енергията си към достигане на целите. Всъщност колкото по-позитивни са фантазиите, толкова по-малко усилие сме готови да вложим, за да ги превърнем в реалност. Изглежда отнесените в облаците забравят да навият ръкави и да работят здраво за своите мечти.

Какво тогава трябва да направим? Според Отинген решението е менталното контрастиране. То се изразява във визуализиране на пречките, които стоят на пътя към успеха. Така че може да си представяте как получавате докторантурата си, но включете към тази фантазия и множеството часове учене, които ще ви се наложи да жертвате. Визуализирайте как изпълнявате концерт пред хиляди души, но не забравяйте да фокусирате вниманието си и към всекидневните репетиции в залата.

Метод №4: Намалете напрежението.

Всичко или нищо. Ако не съм на първо място, означава, че съм загубил. Разбира се, мечтайте смело, бъдете иноватори и направете невъзможното възможно. Понякога обаче недостижимите цели имат негативно влияние – те увеличават напрежението и водят до отлагане. Вместо това се опитайте да си поставите цели за самия процес, а не за крайния резултат. Заместете "Започни мечтаната работа през месец април." с "Посети три кариерни форума този месец." Фокусирайте се върху усвояването на нови умения и трупането на опит.

Метод №5: Направете разлика между правенето на грешка и приемането на себе си като провал.

Когато твърдим, че се страхуваме от провала, това, от което наистина се опасяваме, е да не бъдем определени ние самите като провал. Едното представлява погрешна стъпка, докато второто е характеристика за самата личност, което я прави перманентна и непоправима. От друга страна, преживяването на неуспех е временно и търпи промяна. Не е приятно, докато се случва, но човек винаги научава нещо ново и продължава напред.

Накратко: провалът не е краят, той е просто поредното стъпало на стълбата към успеха. Грешките не трябва да ни оковават в тежките вериги на страха – те предоставят възможност за личностно израстване и преоткриване на себе си. Когато бъдете честни със самите себе си и назовете източника на своите страхове, визуализирате пречките, които стоят на пътя ви, и покажете търпение, неизвестното спира да ви се струва толкова заплашително.


Редактор: Нора Маркова

Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНовиниСпортАлт. медицинаЛеченияБотаника