Начало Психология Социална психология Аз Как да си помогнете, когато се чувствате неуверени

Как да си помогнете, когато се чувствате неуверени

Как да си помогнете, когато се чувствате неуверени - изображение

В какво състояние се намира вашето самочувствие? Прилича ли на кула от карти, готова да рухне във всеки един момент? Чувствате ли се като обикновена маргаритка сред море от екзотични и разноцветни орхидеи?

Добрата новина е, че не сте сами. Всеки един човек изпитва съмнения относно външния си вид, уменията си или своите възможности от време на време (или дори постоянно). Неувереността дори предизвиква уникална форма на амнезия: щом почувстваме задушаващата сила на вътрешните опасения и страхове, изглежда невъзможно да си спомним моменти, когато сме били самоуверени и спокойни. Нашата памет става изключително селективна и всякакви спомени за времена, когато сме се възприемали като силни, умни и способни, изчезват като прясно изпечени курабийки.

Как тогава да спасим нашето самочувствие от черната дупка на колебанието и неувереността? За щастие, можем да опитаме редица методи, за да се почувстваме по-комфортно в собствената си кожа. В тази статия ще разясним три неща, които е добре да правим, когато усещаме, че вътрешните опасения и страхове се надигат.

Споменете си какво е най-важно за вас, отвъд материалните и незначителни неща. Замислете се какви са основите ви, които ви определят като личност. Това могат да бъдат семейството, партньорът, приятелите, вярата, творчеството или плодовете на вашия труд.

Съществува разлика между уповаване на ценностната си система и саморекламата. Вместо да се опитвате да създадете перфектната, неуязвима и важна личност, потвърждаването на най-важните неща в живота ви позволява да осъзнаете какви са приоритетите ви.

Трябва да отбележим, че няма връзка между ценностите и качеството на изпълнението на задачите. Пример за уповаване на работата е "Аз съм добър ученик", докато пример за фокусиране върху утвърдяване на ценностната система е "Моята цел е продължителното и неспирно придобиване на нови знания."

Заключение: Уповаването на ценностите спомага за стабилизирането на цялостната ви същност, а не само на един аспект на живота ви. Това поставя предизвикателствата в контекстова рамка, която ги кара да изглеждат маловажни в сравнение с най-важните неща за вас.

Друг начин да се почувствате по-уверени в себе си е да се подсетите за миговете на триумф и прогрес. Споменете си моментите, когато сте помогнали на приятел в нужда, или онази безкористна постъпка, за която не очаквахте отплата. Помислете за дните, когато сте казали истината, въпреки че е било по-лесно да излъжете. Когато усетите вълните на съмнението да ви заливат, повечето от нас имат склонността да мислят, че всичко в света работи срещу тях. Малки препятствия и опасности сякаш се появяват на всеки ъгъл. Когато обаче се чувствате уверени и сигурни в себе си, това ви кара да възприемате заобикалящата ви среда по по-обективен начин.

Скорошно проучване включва предизвикваща страх тарантула (в клетка) и участници, които е трябвало да си припомнят момент, когато да помогнали на приятел, или са се почувствали предадени от близък човек. Тези, които са се фокусирали върху позитивна случка от миналото си, са преценили по-точно разстоянието между осмокраката гадинка и тях самите. Участниците, които е трябвало да си спомнят негативното изживяване, са били по-склонни да отбележат, че тарантулата е по-близо, отколкото животното наистина е.

Заключение: както експеримента показва, спомените за хубавите моменти помагат на хората да преценят опасните ситуации по-обективно.

Фокусиране върху собствената уникалност

Прекалено често, когато сме неуверени, се опитваме да подражаваме на някой друг. Желанието ни е да следваме примера на успешни индивиди, на които се възхищаваме.

Това означава, че в същността си ние просто представляваме копие на оригинала. Така че вместо да се фокусираме да покрием критериите на останалите, е по-добре да създадем своите собствени стандарти. Например, ако не се чувствате комфортно в приятелската си компания, решавате да модифицирате действията си спрямо поведението на един от другарите си, който е харесван и има високо самочувствие. Така обаче вие губите уникалността си, която ви прави незаменими и единствени. Вместо просто да подражавате на популярните, се опитайте да останете верни на същността си. Може да постигнете това, като изразявате мнението си, фокусирате се върху интересите си и ценностите си.

Заключение: Неувереността и съмнението са неизбежни. Никой не е напълно сигурен в себе си през цялото време. За да преодолеете трудните моменти на колебание и несигурност, насочете вниманието си към най-важните ви ценности, спомените на триумф и уникалността на личността ви. Тогава съмненията ви ще изглеждат толкова далечни, колкото онази тарантула.

Ако искате да разберете какво да избягвате да правите, когато усетите неувереността да се надига в съзнанието ви, прочетете нашата друга статия ТУК.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: unsplash.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноТестовеЛечения