Начало Психология Социална психология Аз Какво да избягвате да правите, когато се чувствате неуверени в себе си

Какво да избягвате да правите, когато се чувствате неуверени в себе си

Какво да избягвате да правите, когато се чувствате неуверени в себе си - изображение

В какво състояние се намира вашето самочувствие? Прилича ли на кула от карти, готова да рухне във всеки един момент? Чувствате ли се като обикновена маргаритка сред море от екзотични и разноцветни орхидеи?

Добрата новина е, че не сте сами. Всеки един човек изпитва съмнения относно външния си вид, уменията си или своите възможности от време на време (или дори постоянно). Неувереността дори предизвиква уникална форма на амнезия: щом почувстваме задушаващата сила на вътрешните опасения и страхове, изглежда невъзможно да си спомним моменти, когато сме били самоуверени и спокойни. Нашата памет става изключително селективна и всякакви спомени за времена, когато сме се възприемали като силни, умни и способни, изчезват като прясно изпечени курабийки.

Как тогава да спасим нашето самочувствие от черната дупка на колебанието и неувереността? За щастие, можем да опитаме редица методи, за да се почувстваме по-комфортно в собствената си кожа. В тази статия ще разясним две неща, които е препоръчително да избягваме да правим, когато усещаме, че вътрешните опасения и страхове се надигат.

Не се опитвайте да се надъхвате като използвате клишета

"Ще се справя отлично!", "Аз съм невероятна/невероятен!", "Нищо не може да ми се опре!" са все клиширани изрази, които повечето хора използват, за да си вдъхнат самочувствие, но често имат противоположното действие. Защо обаче тези мотивационни фрази не вършат работа? Причината е, че за повечето те звучат като лъжа, защото хората не вярват напълно в тях. За да имат ефект клишетата, е необходимо изричащият ги човек да ги приеме за абсолютна истина. Ако подобна неефективна мотивация завърши с провал, разочарованието от разминаването между очакванията и крайния резултат може да накара хората да се откажат от мечтите и целите си.

Не се сравнявайте с другите

Вероятно вече всеки знае, че социалните медии водят до непрекъснати сравнения с останалите, които от своя страна ни карат да се чувстваме зле. Жестоката реалност, която включва всички наши успехи и падения – изрязването на ваучери за хранителни стоки от списания, чакането под дъжда за пристигането на автобуса, събирането на изпражненията на кучето в градинката – не може да се сравнява с прекрасния, изпълнен с дъги и усмивки, живот на знаменитостите (или дори приятелите), чиито профили бълват десетки снимки от екзотични ваканции, красиви и чисти деца и множество отличия.

Понякога забравяме, че извън социалните мрежи, действителността е една и съща за всички. Чувстваме се като провал, когато забележим привлекателния и елегантен колега в офиса или изпитваме лека завист, когато видим как съседа ни паркира новата си спортна кола.

Не забравяйте, че в социалните медии обикновено се поместват само най-щастливите и хубави моменти от живота. Зад кулисите всеки има проблеми и притеснения. Колегата от офиса всъщност поддържа външния си вид, защото смята, че не е достатъчно красив. Вашият съсед не паркира проблемния си брак в паркинга до къщата си. Може да не сте наясно с какви трудности и предизвикателства се борят останалите, но бъдете сигурни, че и те водят вътрешна борба със самите себе си.

Заключение: не си правете труда да се сравнявате с останалите, защото е безсмислено. Никога няма да сте наясно какво точно се случва в живота на другите. 

Нуждаете ли се от още една причина да избягвате сравненията с останалите? Ето малко храна за размисъл: сравненията с другите са свързани с по-високи нива на нарцисизъм. Всъщност това звучи логично, тъй като постоянното оценяване на самите себе си и другите и поставянето на всички в специална ранглиста означава, че вярвате в ранглистите – в това, че някои хора са по-добри от други и чрез употребата на определени фактори може да се определи към коя група принадлежи всеки един от нас. 

Следователно, ако установите, че не покривате строгите си критерии, сравненията само ще доведат до чувства на непреодолима некомпетентност. Тези отрицателни емоции могат само да отровят останалите ви взаимоотношения заради ненавистта и завистта, която ще изпитвате към тези, които смятате, че ви превъзхождат. Дори и да успеете за момент да достигнете до заключението, че сте по-добри от останалите, подобно мислене показва, че в ценностната ви система има сериозен проблем, след като вашето щастие зависи от нещастието и провала на останалите.

Заключение: изглежда лесно да се сравняваме с останалите, за да погалим егото си, но постоянната съпоставка с другите не е полезна за психичното здраве. Така че избягвайте да мислите по подобен начин, както избягвате да консумирате нездравословна храна.

Сигурно се питате какво е препоръчително да правите, когато не се чувствате уверени, щом сравнението с другите и клишета не вършат работа. Прочетете другата ни статия ТУК, която ще ви разясни как точно да преодолеете неувереността с помощта на три лесни трика. 

По статията работи: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: unsplash.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиТестовеЛюбопитноАлт. медицинаЛечения