Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Ключът към щастието на тийнейджърите

Ключът към щастието на тийнейджърите

Ключът към щастието на тийнейджърите - изображение

Много може да се пише за депресия, проблеми, страхове, тревожност и емоционални катастрофи в развитието на подрастващите. Голяма част от това всъщност, би било полезно и ще навее размисли на възрастните, вече забравили какво е да си едновременно дете и голям. А можем да говорим за хубавото, не само за проблемното в живота на тийнейджърите.

Да си щастлив не значи, че нямаш проблеми. Значи да усещаш как преодоляването им е възможност, може би дори приятна такава. Това е хубав повод да ви покажем един от вариантите за повишаване на психичното благополучие у юношите.

Сами знаете, че щастието е ценна стока. И поради факта, че всички търсим благоденствието, дълбаем дълбоко в себе си. Добре осъзнатите хора познават детайлно вътрешните си процеси и мотиви. Но за достигане на относително щастие е необходимо не само да познаем вътрешния си свят. Нужно е да открием мирогледа и качествата, обръщащи погледа ни към доброто.

Доброто в нас, в света, в околните… доброто, което ни се случва.

Какво гласят проучванията 

Част от най-активните съюзи на психолозите в света са тези на САЩ. Години наред те излизат с изследвания за всевъзможни неща. Чудни статистики правят и до интересни изводи стигат.

Едно от проучванията, чиито данни ни попаднаха, се отнася до въпроса „колко са щастливи тийнейджърите“. То разглежда връзката на щастието с личните качества, които младежите мислят, че притежават.

Психолозите, анализирали данни за около 3000 юноши. Изводите от анализа са, че 77% от младежите, описващи се като щастливи, се приемат за приветливи и приятелски настроени. За абсолютно честни се намирали 72%. А, че са умни заявили също 72%.

Процентите са толкова високи, че подтикват към размишление.

И нашите юноши имат честност, ум и приветливост! 

На фона на рисковото поведение, което можем да наблюдаваме при тийнейджърите е изключително интересно да се види статистика, подсказваща, че комбинация от фактори може да побутва към усещане за щастие. Знанието, че имаш определен сбор от качества ти дава визия за себе си.

Какво правят тези качества със съзнанието и виждането ни за живота?

Всяко от тях, ни кара да се чувстваме по-човешки. Това значи, че се чувстваме по-способни, значими, морални и ценни. Самоуважението ни се покачва и ни насърчава да действаме в същия дух, както до момента. Защото знаем, че сме компетентни в някаква област и това ни насърчава, помага на ума да се развива. Така съзнанието търси посоки и отговори, обагрени от светлината на положителните страни на личността и живота.

Усещането, че си компетентен в областта, с която основно се занимаваш, високата активност, увереността, социализацията, емоционалната обвързаност и грижата се оказват важни фактори в граденето на щастие.

Американците са стигнали до извода, че когато младежите са по-малко погълнати от себе си се чувстват по-добре. Ето защо националната младежка организация, опитва (оказва се с успех) да ангажира максимален брой подрастващи с доброволчески труд на терен.

Доброволният труд

Доброволният труд, освен че дава на юношите информация и опит, повишава компетенциите и самочувствието им. Сблъсква ги със социално обременени групи, показва им, че емоционалните проблеми, с които се борят не са най-страшното в света.

Това е активност, даваща едновременно усещане за подобряване на личния морал и на околния свят.

Не можем да наречем доброволната работа панацея за проблемите на юношеството. Но можем да я наречем добър старт в ученето за света. Можем да я категоризираме като метод за натрупване на опит, повишаване на активност, познаване на себе си и заобикалящата среда.

Метод, който не е популярен само в Америка, а навсякъде.

Съществуват изключително много програми и организации, предлагащи възможност за полагане на доброволен труд. Евросъюзът финансира програма за доброволчески труд, с цел да направи младежите по-адаптивни към средата, по-отговорни, по-трудоспособни, по-активни….по-щастливи.

Нито един фактор не е път към щастието, когато работи самостоятелно. Но опознаването на света, на себе си и добиването на увереност, дават възможност на младежа да започне постепенно да събира качествата, мирогледа, самопознанието, които са му нужни, за да види пътя към желаното щастие.

 

По статията работи: Станислава Тонева

Източник: www.psychologytoday.com

Снимки: haushaltstipps.net

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиСпортИнтервютаЗдравни съвети