Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да се справим с гнева на тийнейджърите

Как да се справим с гнева на тийнейджърите

Как да се справим с гнева на тийнейджърите - изображение

Гневът може да е голямо изпитание за много тийнейджъри, тъй като често прикрива други основни емоции, като неудовлетвореност, неудобство, тъга, болка, страх, срам или уязвимост. Когато тийнейджърите не могат да се справят с тези чувства, те излизат извън контрол, с което могат да изложат себе си и другите на риск. В тийнейджърските си години много момчета трудно разпознават емоциите си, а още по-трудно могат да ги изразяват или да потърсят помощ.

Една от основните мисии на родителите е да помогнат на своя тийнейджър да се научи да разпознава емоциите си и да се справя с гнева си по конструктивен начин:

Създайте граници, правила и последствия

В подходящ момент, когато и вие, и вашият тийнейджър сте спокойни, обяснете, че няма нищо лошо в това да изпитват гняв, но има неприемливи начини за изразяването му. Ако вашият тийнейджър хвърля предмети или ви крещи, когато е ядосан, ще трябва да се изправи пред последиците - загуба на привилегии например. Тийнейджърите се нуждаят от граници и правила, повече отвсякога.

Вашето дете е тъжно или депресирано? Разговаряйте с него – може би неговите приятели имат нещо, което той няма? Може би тийнейджърката се нуждае от някой, който да я слуша, без да я съди?

Помогнете на тийнейджъра да се научи да разпознава предупредителните знаци за наближаваща буря

Може би вашият тийнейджър получава главоболие, преди да избухне, или може би започва хаотично да се разхожда из стаята? Или определен човек в обкръжението му винаги предизвиква у него гняв? Когато тийнейджърите се научат да идентифицират предупредителните знаци преди избухване, те ще могат да предприемат и стъпки, за да обезвредят гнева, преди да излязат от контрол.

Помогнете на своя тийнейджър да намери здравословни начини за облекчаване на гнева

Спортът е особено ефективен - бягане, колоездене, катерене и всякаква друга физическа активност помага за намаляване на стреса и напрежението.
Дори удрянето на възглавница може да помогне за облекчаване на напрежението и гнева. Да танцувате заедно на силна музика може също да помогне да се почувствате по-добре. Някои тийнейджъри предпочитат да изразяват креативно гнева си чрез рисуване или писане.

Дайте на тийнейджъра възможност да остане насаме със себе си

Когато тийнейджърът ви е ядосан, оставете го сам, за да има възможност да се успокои. Не преследвайте тийнейджъра си и не настоявайте за извинения или обяснения, докато той все още е ядосан, в противен случай ще удължите гневния период.

За да научите тийнейджъра да управлява гнева си, вие самите трябва да управлявате своя

Невъзможно е да помогнете на тийнейджъра си, ако вие самите не можете да се владеете. Колкото и трудно да звучи, трябва да останете спокойни и балансирани, независимо от това колко ви предизвиква детето ви. Ако вие или други членове на вашето семейство викате, удряте или хвърляте неща, вашият тийнейджър естествено ще предположи, че това са подходящи начини и за изразяване на гняв.

Грижете се и за себе си

Стремежът да се справите с тийнейджъра, особено ако има поведенчески проблеми, може да повлияе на вашето здраве, така че е важно да се грижите за себе си. Това означава да се грижите за вашите емоционални и физически нужди и да се научите да управлявате стреса. Ежедневно отделяйте време за релаксация. Научете се как да се регулирате и да намалите стреса си.

Помнете, че е нужно да се справяте сами. Споделяйте тревогите си с близки и приятели, а ако е необходимо, потърсете помощ от терапевт, който ще ви даде ценни насоки, с които ще помогнете на детето си и ще заздравите връзката си.

Не забравяйте, това няма да продължи вечно...

Струва си често да припомняме на своя тийнейджър, а и на себе си, че независимо колко болка или смут изпитва в момента, с любовта и подкрепата ви и професионалната помощ, когато е необходимо, нещата могат и ще се подобрят за всички ви. Твоят тийнейджър ще преодолее проблемите на юношеството и ще стане зрял и щастлив, успешен млад възрастен.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: colourbox.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлВидеоСнимкиСпортСоциални грижиИнтервюта