Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Най-страшният въпрос за мъжа

Най-страшният въпрос за мъжа

Най-страшният въпрос за мъжа - изображение

Комуникацията с близките ни е изключително важна област в ежедневието. Колкото по-гладко тече тя, толкова по-вероятно е да получим хармонични взаимоотношения с околните, което пък е предпоставка за щастието, гонено от всички ни.

И тук трябва задължително да споменем, че потребност на дамите от вербална комуникация с околните е много по-силна от тази на господата. Иначе казано - жената е същество, нуждаещо се да говори и слуша, тя не обменя само фактическа информация за света, а и такава, която има пряка връзка (та дори и влияние над) емоционалното й състояние. Дамите имат нужда от думи, за да "обличат" чувствата си. Когато са под стрес, това свойство на психиката им се изостря. За съжаление обаче, миниатюрна част от мъжете живеят с подобни усещания.

И тук възниква парадоксът, когато една жена мълчи, то тя е изключително заета с проблем, изискващ внимание възпрепятстващо комуникация (от общуване тя има нужда). А когато един мъж мълчи, той просто няма какво да каже, възможността да е зает с решаване на проблем е голяма, колкото и с релаксиране, освобождаване на ума от напрежението…

Наблюдавайки миг на самовглъбено мълчание, подобно на гореописаното, всяка дама започва да гадае какви са причините за него, и типично за нас, след като се постараем да "прочетем" езика на тялото, прехвърляме на ум защо човекът може да е притеснен и накрая опираме до най-страшния въпрос за един обикновен мъж: "За какво мислиш?".

Не питайте това, то притеснява околните, говори, че желаете да навлезете непоканени във вътрешния им свят, да поровите вътре, и че видимо се стараете да намерите нещо. Дори да не е предизвикано от нездрава заинтересованост, намеква за такава и предизвиква защитните реакции на събеседника. А когато човек е с вдигнат гард, той не общува, а води словесен (и психически) двубой.

Заместете подобни въпроси с практически теми на разговор, които ще дадат на мъжа срещу вас възможност едновременно да повиши самооценката си, давайки компетентно мнение, и да комуникира свободно (което всъщност целите, започвайки наблюдението си).

Автор: Станислава Тонева

Снимка: neo-med.biz

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияНовиниСпортЛюбопитно