Начало Психология Поведенческа психология Патология 6 фактора, които могат да увеличат риска от болестта на Алцхаймер

6 фактора, които могат да увеличат риска от болестта на Алцхаймер

6 фактора, които могат да увеличат риска от болестта на Алцхаймер - изображение

Болестта на Алцхаймер засяга близо 70 хиляди души в България, като се очаква броят им да нараства стъпаловидно в следващите 40 години.

В най-леката си форма, невродегенеративното състояние се характеризира със симптоми, включващи загуба на памет, повтарящи се въпроси и характерно объркване - поведение, което обикновено става по-тежко с течение на времето.
Дегенерацията и отпадането на мозъчни функции се причисляват към дементните състояния и имат влияние, което е сходно на тяхното. Все още съществуват много неизвестни факти за причинителите на болестта на Алцхаймер, но има някои фактори, свързани с повишения риск отразвиване на състоянието. Важно е да се помни, че в по-голямата си част, повишен риск не означава, че човек непременно ще развие заболяването - само че шансовете му са по-високи. Ето какво откри науката за факторите, които повишават риска от болестта на Алцхаймер и когнитивния упадък.

Възраст

Има някои рискови фактори, които не можете да контролирате. Такъв е случаят с възрастта. На всеки пет години след 65-годишната възраст рискът от развитие на болестта на Алцхаймер се удвоява.

Генетика

Генетичните мутации стават все по-важни като способ да се разбере как се развива болестта на Алцхаймер, както в късна, така и в ранна възраст. При ранно начало на състоянието, в което симптомите започват да се проявяват в 30-те, 40-те, или 50-те години на човек, заболяването е причинено от генетични мутации в един от гените, наследени от родителите. Все още не е ясно коя точно генна мутация причинява по-късната поява на болестта, но се знае все повече за мутациите, които повишават риска от ранното й проявление.

Семейна история

Според асоциации, занимаващи се с Алцхаймер, както генетичните мутации, така средата и семейството играят роля в развитието на състоянието. Статистиката показва, че рискът осезателно се увеличава, ако някой от семейството страда от болестта.

Сърдечни заболявания

За разлика от генетиката и възрастта, има някои рискови фактори, над които имате (макар и частичен) контрол. Например, управлението на други здравни състояния — диабет и сърдечни заболявания като високо кръвно налягане, инсулт и висок холестерол — могат да увеличат риска от болестта на Алцхаймер. Необходими са повече проучвания за по-доброто разбиране на тези рискови фактори. Някои клинични изпитвания вече са в ход, но се предполага, че това, което е добро за сърцето ви, може да бъде полезно и за вашия мозък.

Травми на главата

Според асоциациите, занимаващи се с Алцхаймер, травмата на главата е потенциално свързана с повишени рискове в бъдеще. Това се основава отчасти на наблюдения и изследвания, включващи ветерани от Втората световна война. Тези, които са имали умерено или тежко мозъчно увреждане по време на военната си служба, са живели с по-голям риск от развитие на болестта на Алцхаймер или деменция по-късно в живота. Разбира се, изследователите споменават, че може да има други фактори, които не са взети под внимание в проучването.

Пушене

Различните възможности за стил на живот също могат да допринесат за повишаване на риска от болестта на Алцхаймер. Според Световната здравна организация тютюнопушенето е свързано с повишен риск от дементни състояния. Изследователите смятат, че това е свързано със съдовете, които носят кръв из тялото и мозъка, и имат участие при появата на състояния като инсулт и сърдечни заболявания. Диетата, упражненията, социалната активност и още много фактори са свързани с намаляване на риска от болестта на Алцхаймер и когнитивните отпадания.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sciencealert.com
Снимка: paginas.seccionamarilla.com.mx

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаХранене при...Социални грижиЛеченияИсторияИзследванияПроизводители