Начало Психология Социална психология Аз Не се вписвате в света около вас? Вижте 4 стратегии, които ще ви помогнат да намерите своето място

Не се вписвате в света около вас? Вижте 4 стратегии, които ще ви помогнат да намерите своето място

Не се вписвате в света около вас? Вижте 4 стратегии, които ще ви помогнат да намерите своето място - изображение

Имате ли понякога усещането, че не се вписвате в света, който ви заобикаля? Случвало ли ви се е да се огледате около себе си и виждайки какво правят другите – от шопинга на лъскави неща до безкрайните партита и безсмислени дейности и разговори, да се чувствате болезнено различни? А ще ви подейства ли успокояващо фактът, че не сте единствените хора на този свят, които не се чувстват комфортно в социалните си взаимодействия и които просто не могат да се впишат в обществените очаквания? Вдишайте дълбоко и се отпуснете, защото е време да осъзнаете, че не сте жертва на бъг в системата, а под слънцето има място за всякакви хора. Няма общоприет начин да постигнем успех, удовлетворение и щастие. Пътищата са милиони и имаме пълното право и свобода да изберем нашия собствен.

Предлагаме ви 4 стратегии, които ще ви помогнат в тази мисия.

Да намериш своето собствено „племе” е много по-важно от това да се впишеш

Честно казано, ако трябва да се променяш, за да се впишеш, да бъдеш харесван и приет от приятелите си, то може би това не са най-добрите приятели за теб. Разбира се, това не означава, че нещо не им е наред, а че те просто не са подходящи за теб. Вместо да се променяте, за да отговорите на нечии очаквания, вложете енергията си в откриване на своето собствено „племе”. Това са хората, които имат ценности, сходни с твоите, обичат да правят нещата, които и на теб са любими и т.н. Да откриеш своето собствено племе е като завръщане у дома – изведнъж става абсолютно ненужно да се преструваш, спокойно можеш да бъдеш себе си, знаейки че другите те харесват такъв, какъвто си.

Да откриеш нещата, които те правят щастлив, е много по-важно от това следваш чужди идеи за пълноценен и успешен живот

За съжаление мнозина от нас губят страшно много време в размишляване над това „какво трябва да направим” или „какво се очаква от нас да направим”, вместо да изберем посоката, която показва сърцето ни. Възможно е в живота ни да има твърде голям натиск и големи очаквания от страна на семейството и приятелите ни, а това често е причина да избираме пътя, продиктуван от тях – учим нещо, което е приемливо и в което „има бъдеще”, намираме работа и печелим пари, за да имаме къщата, която другите ще харесат и колата с най-много реклами по телевизията… Често се иска голяма смелост да спреш и да преосмислиш посоката, която си избрал, и да избереш сам какво искаш да има в живота ти и какво не. За някои успехът се състои именно в гореописаните постижения, за други обаче успехът е да можеш да си позволиш да имаш един свободен следобед например, в който да рисуваш или да се разходиш в природата. Всеки човек е свободен да открие работата и взаимоотношенията, които наистина го правят щастлив. В противен случай един ден ще се окаже, че сме живели нечий чужд живот и сме осъществили нечия чужда идея за успех и щастие, а това е доста разочароващо, нали?

Правилната цел винаги ще бъде смисленият живот

Повечето от хората се фокусират върху външните белези на успеха като бляскава кариера, отлични доходи, голяма къща и прочие. Този стремеж понякога се основава на скрития страх, че животът ни е напълно безсмислен. Да, ние може да сме добре позиционирани в обществото и да печелим добре, но в същото време да чувстваме тягостната липса на смисъл. Австрийският невролог и психиатър Виктор Франкъл, един от малцината оцелели от Холокоста, казва, че: „Когато хората не могат да открият дълбокото чувство за смисъл, те се разсейват с удоволствия”.

Всъщност можем напълно да променим живота си и начина, по който се чувстваме в него, само с помощта на един най-обикновен въпрос и той е „това носи ли ми смисъл?“. Вършенето на неща не заради одобрението на другите, а заради това, че ни носят удовлетворение, обогатява живота и личността по неповторим начин, защото оставят у нас усещане за смисъл.

Следвайте своите собствени ценности, а не нечии чужди

Преди да изберете накъде да поемете, помислете с чии ценности се съобразявате – с вашите или с наложените от обществото? А то може да иска от вас да бъдете винаги на гребена на вълната с актуален модел телефон, кола, дрехи и т.н., а за вас да са важни други неща. Не инвестирайте време и пари в модела на щастие, предложен ви от някой друг, открийте вашия собствен. Да изберем да следваме нечии други ценности само и единствено ще ни отдалечи от целта ни да открием дълбокото чувство на принадлежност, от което всеки човек има толкова голяма нужда. Ако просто се опитваме да се впишем в обстановката, ние сами се обричаме на неудовлетворение и нещастие, затова бъдете себе си и следвайте собствения си път.

По статията работи: Ина Фенерова

Източник: learning-mind.com

Снимка: Vietnam Manpower, Your Workplace

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайл