Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Ново изследване определи четирите най-важни симптома на депресията

Ново изследване определи четирите най-важни симптома на депресията

Ново изследване определи четирите най-важни симптома на депресията - изображение

По данни на Световната здравна организация повече от 300 милиона души по света страдат от депресия. Психическото заболяване вече е сред водещите причини за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. Здравните специалисти алармират, че за малко повече от 10 години обхватът на депресията е нараснал с над 18%, като в същото време не се предприемат сериозни стъпки срещу все по-нарастващата „епидемия от депресия”.

За съжаление психическите проблеми продължават да са обект на обществена стигма, което обяснява и защо често остават непризнати дори от самите болни. От друга страна, държавните здравни служби омаловажават проблема, отделяйки средно по едва 3 процента от бюджетите си за превенция и профилактика на психическото здраве. В бедните държави този процент е под 1, а в богатите достига до 5, но въпреки това е силно недостатъчен, смятат от Световната здравна организация. Статистиката показва още, че по-малко от половината хора с депресия в развитите страни получават лечение, а в останалите делът е минимален.

Ново изследване установи, че от 28 различни симптома на депресията, четири са най-показателни. Те са:

1. Тъжно настроение.

2. Липса на енергия.

3. Липса на интерес към работата, семейството, забавленията и към живота като цяло.

4. Трудности с концентрацията.

Въпреки че тези признаци са най-показателни за състоянието, психиатри и психолози понякога използват доста по-дълги списъци със симптоми за диагностициране на депресията, след което ги анализират, без да ги степенуват по важност.

„Крайно време е да спрем да мислим за депресията като за заболяване, което причинява редица взаимосвързани симптоми”, коментира ръководителят на изследването д-р Еко Фрийд. Той допълва, че депресията е сложна, изключително хетерогенна система от взаимодействащи си симптоми, като някои от тях са много по-спешни от други.“

В рамките на проучването изследователите са разгледали 28 различни симптома на депресията.

„Целта ни бе да ги разглеждаме като мрежа. Ако анализираме депресията от гледна точка на мрежа от взаимодействащи си симптоми, то разбираме, че един симптом може да причинява друг. Така например безсънието може да е причина за умора, а то на свой ред причинява проблеми с концентрацията, които ни връщат към безсънието”, обяснява д-р Фрийд.

Според изследователите това е пример за порочен кръг, който ясно показва, че специфичните симптоми, които пациентите споделят и техните взаимодействия могат да бъдат от ключово значение за клиничните изследвания.

„При толкова научни данни и проведени проучвания е време да осъзнаем, че депресията не е като шарката. Ако се разболеем от морбили, симптомите ни ще помогнат на лекаря да диагностицира заболяването ни. След като болестта бъде диагностицирана, няма голямо значение кои от възможните симптоми имаш и кои нямаш. Благодарение на терапията изчезват всички симптоми. При депресията нещата са по-сложни. Депресията не е инфекция, нито специфично мозъчно заболяване. Няма лесно лечение и никое лекарство не кара всички симптоми да изчезнат. По тази причина искаме да насочим усилията си към ефикасно лечение на симптомите, които задвижват депресията”, коментира още Фрийд.

В България около 8 на сто от хората над 18-годишна възраст страдат от различни депресивни симптоми, според анализ на Евростат. По неофициални данни около 1 милион са българите, страдащи от различни форми на депресия.

Сред най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на енергия и на удоволствие от преживявания, трудна концентрация, забавена мисъл, нерешителност.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: usnews.com, dnevnik.bg, spring.org
Снимка: libelle.be

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...СнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника