Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Ново изследване: Умереното количество тревожност може да е полезно

Ново изследване: Умереното количество тревожност може да е полезно

Ново изследване: Умереното количество тревожност може да е полезно - изображение

Според ново изследване умереното количество тревожност може да бъде от полза както за психическото, така и за физическото здраве. Учените са установили също, че хората, които са склонни да се тревожат повече, се възстановяват много по-бързо от стресиращи и травматични събития, адаптират се по-лесно и са по-отговорни към здравето си.

„Открихме интересна връзка между превантивните навици и тревожността. Хората, които са склонни да се тревожат повече, много по-често ходят на профилактични прегледи и обръщат повече внимание на различните си неразположения”, обяснява авторът на изследването проф. Кейт Суини.

В рамките на изследването психолозите са открили още, че жените, които споделят, че се тревожат, но в умерени количества, са по-склонни да се подложат на изследвания за рак на гърдата например, в сравнение с дамите, които съобщават за по-ниски нива на тревожност.

„Правилното количество тревога може да послужи като мотив, докато твърде малко или твърде много тревожност пречи на мотивацията или „парализира”, обяснява още Суини.

Според учените тревожността може да е добър стимул хората да потърсят начини да се справят с тревожността си.

„Дори при тежки обстоятелства, в които усилията ни да предотвратим нежелан резултат са безполезни, тревожността може да е мотив за проактивни действия, които да ни предпазят от непосилен стрес от евентуален лош развой на нещата. В подобни случаи тревожността ни се отплаща, защото мислите ни са заети с „план Б“. Подготвянето за най-лошото служи като защита на психиката ни”, обяснява още проф. Кейт Суини.

И все пак, учените подчертават, че екстремните нива на тревожност са опасни за здравето.

„Тези нови данни само показват, че да се тревожим достатъчно е много по-добре, отколкото да не се тревожим изобщо”, обобщава Суини.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: evensi.us

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлт. медицинаСнимкиЛеченияСпортТестовеБотаника