Начало Психология Социална психология За психологията Някои неща, които трябва да имате предвид, преди да опитате психотерапия

Някои неща, които трябва да имате предвид, преди да опитате психотерапия

Някои неща, които трябва да имате предвид, преди да опитате психотерапия - изображение

Съществуват редица проблеми и притеснения както за терапевтите, така и за клиентите. Когато избирате терапевт, помислете дали се чувствате комфортно да разкривате лична информация пред него. Нужно е да вземете предвид квалификацията на терапевта, включително вида степен, която притежава, и неговия опит.

Хората, които практикуват психотерапия, могат да притежават различни титли или степени. Някои титли като "психолог" или "психиатър" са защитени, и носят специфични образователни и лицензионни изисквания. Някои от лицата, които са квалифицирани да извършват психотерапия, включват психиатри, психолози, консултанти, лицензирани социални работници и психиатрични медицински сестри.

Когато предоставят услуги на клиенти, психотерапевтите трябва да имат предвид неща като информирано съгласие, поверителност на пациентите и задължение да предупреждават. Информираното съгласие включва уведомяване на клиента за всички потенциални рискове и ползи, свързани с лечението. Това включва обяснение на точния му характер, възможните рискове, разходите и наличните алтернативи.

Тъй като клиентите често обсъждат въпроси, които са много лични и деликатни по своята същност, психотерапевтите имат правно задължение да защитават поверителността на пациента. Един случай обаче, при който психотерапевтите имат право да нарушават поверителността на пациентите, е ако те представляват непосредствена заплаха за себе си или за другите. Задължението за предупреждение дава на консултантите и терапевтите правото да нарушават поверителността, ако клиентът представлява риск за друго лице.

Колко ефективна е психотерапията?

Една от основните критики срещу психотерапията е тази, която поставя под въпрос нейната ефективност. В едно ранно и често цитирано изследване психологът Ханс Айзенк установява, че две трети от участниците са се подобрили или са се възстановили сами в рамките на две години, независимо дали са получили психотерапия.

Въпреки това, в мета анализ, който разглежда 475 различни проучвания, изследователите установяват, че психотерапията е ефективна за повишаване на психическото благополучие на клиентите. В своята книга "Големият психотерапевтичен дебат", статистикът и психологът Брус Уамполд съобщава, че фактори като личността на терапевта, както и неговата вяра в ефективността на лечението играят роля в резултата от психотерапията. Изненадващо Уамполд предполага, че видът на терапията и теоретичната основа на лечението нямат ефект върху резултата.

Как да разбера дали имам нужда от психотерапия?

Може да осъзнавате, че психотерапията би могла да помогне с проблемите на живота, но понякога е трудно да потърсите помощ или дори да разпознаете кога е време да поговорите с професионалист.

Едно от ключовите неща, които трябва да запомните, е, че колкото по-скоро потърсите помощ, толкова по-рано ще започнете да изпитвате облекчение. Вместо да чакате, докато симптомите ви изчезнат, трябва да помислите за помощ, веднага щом започнете да разпознавате, че може да има проблем.

Някои ключови признаци, че може да е време да посетите психотерапевт, включват:

  • Проблемът причинява значителни страдания или смущения в живота ви. Ако смятате, че проблемът, пред който сте изправени, прекъсва редица важни области от живота ви, включително училище, работа и взаимоотношения, може да е време да проверите дали психотерапията може да помогне.
  • Вие разчитате на нездравословни или опасни механизми за справяне. Ако установите, че се опитвате да справяте с проблема си, като пушите, пиете, преяждате или отстранявате неудовлетвореността си от другите, психотерапията може да ви помогне да намерите по-здрави и по-полезни стратегии за справяне.
  • Приятелите и семейството са загрижени за вашето благополучие. Ако достигнете точка, в която други хора се притесняват за емоционалното ви здраве, може да е време да видите дали психотерапията може да подобри психическото ви състояние.
  • Нищо, което сте опитвали досега, не е помогнало. Чели сте книги за самопомощ, пробвали сте някои техники, или дори сте опитали просто да пренебрегнете проблема, но нещата изглежда просто остават същите или дори се влошават. Само не забравяйте, че не е нужно да чакате, докато проблемите ви станат толкова съкрушителни, че справянето да изглежда невъзможно. Помощта е на разположение и колкото по-рано се обърнете към нея, толкова по-рано ще се върнете по пътя към по-здравословно, щастливо състояние.

Как да избера терапевтична техника и терапевт?

Ако смятате, че имате проблем, който може да се възползва от психотерапия, първата стъпка може да е да го обсъдите с вашия лекар. Едно добро начало е първо да се изключи възможността за всякакви физически заболявания, които могат да допринасят за симптомите. Ако не можете да намерите друга причина, лекарят може да ви насочи към специалист по психично здраве, квалифициран да диагностицира и лекува симптомите, които изпитвате.

Вашите симптоми често играят роля във вида на лечението и вида терапевт, който избирате. Ако вашият лекар подозира, че имате проблеми, които могат да изискват намесата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в допълнение към психотерапията, той може да ви насочи към психиатър. Психиатърът е лекар, който има правото да предписва медикаменти и има специално обучение за лечение на психични и психиатрични заболявания.

Ако вашите симптоми предполагат, че може да се възползвате от някаква форма на разговорна терапия без лекарства, отпускани по лекарско предписание, може да се обърнете към клиничен психолог или консултант.

Препоръките от приятели и членове на семейството също могат да бъдат чудесен начин за намиране на терапевт, който може да ви помогне да се справите с вашите притеснения. Психотерапията е до голяма степен и изкуство, и наука. Ако нещата изглежда не работят, или просто не си пасвате с текущия ви терапевт, не се страхувайте да потърсите други професионалисти, докато не намерите някой, с когото можете да се свържете.

Когато давате оценка на психотерапевта си, помислете за някои от следните въпроси:

  • Дали терапевтът изглежда професионално и квалифициран?
  • Чувствате ли се удобно да споделяте чувствата и преживяванията си с него?
  • Харесва ли ви разговорния стил на терапевта?
  • Доволни ли сте от степента на взаимодействието си с него?
  • Дали той изглежда да разбира какво чувствате?

Психотерапията може да заема много форми, но всички са предназначени да помогнат на хората да преодолеят психологическите проблеми и да живеят по-добре. Ако подозирате, че може да имате симптоми на психичен проблем или психично разстройство, помислете за посещение при обучен и опитен психотерапевт, който е квалифициран да оценява, диагностицира и лекува такива състояния. Можете да се възползвате от възможните ползи от психотерапията — дори ако просто смятате, че в живота ви има нещо, което не е наред и може да се подобри — като се консултирате с професионален психиатър.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: psychcentral.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноИсторияСпециалистиСнимкиСоциални грижиЗаведенияИнтервютаЛечения