Начало Психология Социална психология За психологията Какво е психотерапия

Какво е психотерапия

Какво е психотерапия - изображение
Психотерапия е общо понятие, което се използва за описание на процеса на лечение на психични разстройства и други психични страдания, чрез използването на словесни и психологически техники. По време на този процес обучен психотерапевт помага на клиента да се справи със специфични или общи проблеми, като например психично заболяване или източник на стрес.

В зависимост от подхода, използван от терапевта, може да вклюва широк спектър от техники и стратегии.

Въпреки това, почти всички видове психотерапия се състоят от изграждане на терапевтична връзка, комуникация, създаване на диалог и работа по преодоляване на проблемни мисли или поведения.

Психотерапията се разглежда все по-често като самостоятелна професия, но много различни видове специалисти се занимават редовно с нея - те включват клинични психолози, психиатри, консултанти, брачни и семейни терапевти, социални работници, консултанти по психично здраве и психиатрични медицински сестри.

Какви видове психотерапия са налични?

Когато чуят думата психотерапия, мнозина си представят пациент, който лежи на дивана и говори, докато терапевтът седи на близкия стол и записва мисли в бележник. Всъщност има много техники и практики, които се използват в психотерапията. Точният метод за всяка ситуация може да варира в зависимост от различни фактори, включително обучението и фона на терапевта, предпочитанията на клиента и точния характер на текущия му проблем.

Някои от основните подходи към психотерапията включват:

Психоаналитична терапия: Докато психотерапията се практикува под различни форми още от времето на древните гърци, тя получава официално своето начало, когато Зигмунд Фройд започва да използва терапията за говорене в работата със своите пациентите.

Някои от техниките, които често се използват от Фройд, включват анализ на пренасянето, интерпретация на сънищата и свободно асоцииране. Този психоаналитичен подход включва дълбаене в мислите на пациента и миналите преживявания, за да се търсят несъзнателни мисли, чувства и спомени, които могат да повлияват поведението му.

Поведенческа терапия: Когато бихейвиоризмът се превръща във все по-изявена мисловна школа в началото на ХХ век, техники като различни видове кондициониране започват да играят важна роля в психотерапията. Днес бихейвиоризмът може да не е толкова доминиращ, колкото преди, но много от неговите методи все още са изключително популярни днес. Поведенческата терапия често използва класическо кондициониране, оперантно кондициониране и социално учене, за да помогне на клиентите да променят проблематичното поведение.

Хуманистична терапия: От 50-те години на миналия век мисловна школа, позната като хуманистична психологията, започва да оказва влияние върху психотерапията. Хуманистичният психолог Карл Роджърс разработва подход, известен като клиент-центрирана терапия, която се фокусира върху това терапевтът да демонстрира безусловно положително отношение към клиента.

Днес, аспектите на този подход остават широко използвани. Хуманистичният подход към психотерапията се фокусира върху подпомагането на хората да увеличат своя потенциал. Такива подходи са склонни да подчертават значението на самоизследването, свободната воля и себеактуализацията.

Когнитивна терапия: когнитивната революция от 60-те години също има голямо влияние върху практиката на психотерапията, тъй като психолозите започват все повече да се съсредоточават върху това как човешките мисловни процеси оказват влияние върху поведението и функционирането. Когнитивната терапия е съсредоточена върху идеята, че нашите мисли имат силно влияние върху нашето психическо благополучие. Например, ако имате склонност да виждате отрицателните аспекти на всяка ситуация, вероятно ще имате по-песимистична перспектива и по-мрачно цялостно настроение. Целта на когнитивната терапия е да се идентифицират когнитивните изкривявания, които водят до този тип мислене, и да се заменят с мисли с по-реалистичен и положителен характер. По този начин хората могат да подобрят настроенията си и цялостното си благосъстояние.

Когнитивно-поведенческа терапия: Подходът, известен като когнитивно-поведенческа терапия (КПТ), е вид психотерапевтично лечение, което помага на пациентите да разбират мислите и чувствата, които влияят на поведението им.

КПТ обикновено се използва за лечение на широк спектър от разстройства, включително фобии, пристрастяване, депресия и тревожност. Тя е вид психотерапия, която включва когнитивни и поведенчески техники за промяна на отрицателни мисли и дисфункционални поведения. Този подход включва промяна на базовите мисли, които допринасят за чувствата на дистрес, и промяна на проблематичните поведения, които произтичат от тези мисли.

Психотерапията може също да приеме различни формати в зависимост от стила на терапевта и от нуждите на пациента.

Някои от тях включват:

  • Индивидуална терапия, която включва самостоятелна работа с психотерапевт.
  • Терапия за двойки, която включва терапевт, работещ с двойка, за да помогне за подобряване на начина, по който двамата функционират в своята връзка.
  • Семейната терапия, която се съсредоточава върху подобряването на динамиката в семейството и може да включва множество индивиди от дадено семейство.
  • Групова терапия, която включва малка група от хора, които имат обща цел. Този подход позволява на членовете на групата да предлагат и получават подкрепа от други, както и да практикуват нови поведения в рамките на подкрепяща и възприемчива група.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: thenaturalhealthhub.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСпециалистиИсторияСнимкиСоциални грижиЗаведенияЛеченияИнтервюта