Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Няколко стъпки, улесняващи тийнейджъра да признае, че се влюбва

Няколко стъпки, улесняващи тийнейджъра да признае, че се влюбва

Няколко стъпки, улесняващи тийнейджъра да признае, че се влюбва - изображение

Идеята да разкриваме чувствата си пред другиго понякога предизвиква страх. Из ума се прокрадват различни негативни сценарии, включващи отхвърляне и разочарование. Може би най-сетне ще съберете смелост да бъдете честни и отворени, само за да се откажете миг преди да разкриете чувствата си. Но без искреност няма как да се поддържат добри отношения, особено ако усещате постоянна нужда да изразите с думи това, което бушува в ума ви.

Контролирайте мислите си

Обичайно е за хората „да прожектират“ възможни бъдещи събития в ума си. Когато сме омаяни от романтични чувства, сме склонни да рисуваме сценарии в двете крайности на гамата реакции, които може да предизвикаме с признанието си. Ако нещата по време на разговора потръгнат добре, сме склонни да си представяме идеалистични картини на безкрайна любов и щастие. При обратен и негативен развой, сме готови да се фокусираме върху отрицателните чувства и как отхвърлянето ще съсипе живота ни. Контролът над мислите, избуяващи из ума ни, трябва да е по-строг, когато става дума за любовни вълнения, защото ако оставим мечтанието или негативизмът да ни завладеят, може да загубим твърде много в емоционален план.

Разгледайте мотивите си

Трябва да се запитаме, дали наистина искаме отношения с него/нея? Ако създадем връзка с човека, по който сме хлътнали, ще станем ли по-добри хора? Наистина ли ни е грижа за тях или сме привлечени от нещата, които могат да направят за нас? Мотивацията зад емоциите ни трябва да се върти около любовта към това кои са, привличащите ни личности и край идеята, че желаем да им подарим щастие и това би направило самите нас щастливи.

Изберете правилната възможност

Трябва да изберем правилния момент, за да се разкрием пред другия човек. Не можем да оставим безпокойството или чувствата да ни подтикнат към прибързани изявления, които да ни засрамят или да тушират увереността ни във взетото решение. Писането на съобщение в социална мрежа или друго непряко действие е неподходящо, защото няма да помогне да се отървем от несигурността и едновременно с това ще обезличи жеста ни.

След като сме се уверили със сигурност в романтичните си чувства (към правилния човек), най-важното е да съберем увереност, да не бързаме и да не отлагаме поднасянето на истината. Нужно е да помним, че „перфектно време“ за това няма и ако съзрем шанса си, трябва да го грабнем.

Изключете драматизма

Сърцето подскача из гърдите ни, дланите се потят, пеперудите в стомаха се превръщат в ураган. Позволили сме на тялото да яхне вълната на емоциите и това невинаги е полезно. Естествено е да се чувстваме малко неудобно, защото рискуваме да се изложим. Трябва да се отпуснем! Независимо от това как другият отговаря на думите и изражението ни, не е краят на света. Ще оцелеем и ще живеем и след това! Не е нужно да драматизираме, ако не ни бъде отговорено, по очаквания начин. Трябва просто да приемем поражението, то ще ни научи на нещо, както всеки друг житейски урок.

Подгответе се психически

В ежедневието се сблъскваме с какви ли не ситуации, изискващи смелост и увереност от нас. Ние се справяме, нали? Нека си спомним тези моменти, в които сме се проявили като волеви и силни личности. Изразяването на себе си пред друго лице няма да е много по-различно. Нека сме уверени и смели, докато провеждаме плашещия разговор.

Започнете разговора

Най-лесният начин да започнем подобно словоизлияние е да споменем как нещо в живота ни напомня за човека, към който сме привлечени. Ако сме обмислили добре, дали мотивите ни и човекът са правилните, то увереността ще е полезна, за да направим стъпките към него.

Романтичните пориви са способни да променят обичайното ни поведение изключително много. Най-важното в човешките отношения не е как ще съобщим чувствата си, а правилно да изберем личността, на която поверяваме емоционалното си състояние.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologydictionary.org
Снимка: jenny.gr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноАнкетиСнимкиНовиниСпортСоциални грижиИнтервюта