Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Овладяването на стреса и емоциите е ключът към разрешаването на конфликтите

Овладяването на стреса и емоциите е ключът към разрешаването на конфликтите

Овладяването на стреса и емоциите е ключът към разрешаването на конфликтите - изображение

Конфликтът е напълно нормална част от всяка здравословна връзка. На практика е напълно невъзможно двама души да мислят и действат еднакво и да бъдат съгласни по всички въпроси през цялото време. Ключът към пълноценното общуване е не да избягваме конфликтите, а да се научим как да ги разрешаваме по здравословен начин. Можем да постигнем това, но първо трябва да се научим да овладяваме стреса и емоциите си.

Разрешаване на конфликти, овладяване на стреса и емоциите

Конфликтът предизвиква силни емоции и може да доведе до нараняване на чувствата, разочарование и дискомфорт. Когато се подходи по нездравословен начин, той може да причини непоправими щети на връзката, негодувание и дори раздяла. Но когато конфликтът се решава по здравословен начин, той ще ви помогне да разберете по-добре другия и да укрепите връзката си с него.

Ако не познавате емоциите си или обръщате внимание само на ограничен брой от тях, вие няма да бъдете в състояние да разберете вашите собствени нужди. Това ще затрудни комуникацията с другите и ще задълбочи тревожността ви.

Способността за успешно разрешаване на конфликта зависи от уменията ви да:

 • Управлявате ефективно стреса, като оставате бдителни и спокойни. Когато не се поддавате на емоциите и страховете си, вие сте в състояние обективно да преценяте ситуацията и правилно да интерпретирате вербалната и невербалната комуникация.
 • Контролирате емоциите и поведението си. Когато контролирате емоциите си, можете да споделите какви са вашите нужди, без да заплашвате или изисквате.
 • Обръщате внимание и проявявате състрадание към чувствата, нуждите и думите на отсрещната страна.
 • Уважавате различията. Като избягвате неуважителни думи и действия, почти винаги можете да разрешите проблемите по-бързо.

За да разрешавате успешно конфликтите, трябва да усвоите две основни умения:

 •  Бързо освобождаване от стреса.
 •  Осъзнаване на емоциите - способността да разпознавате емоциите си и да се чувствате удобно с тях, ще ви даде възможност да реагирате по конструктивен начин, дори в разгара на конфликт.

Как да се освобождавате бързо от стреса 

Да можеш да управляваш стреса е ключът към балансиране, фокусиране и контрол, независимо от предизвикателствата, пред които се изправяш. Ако не знаете как да останете центрирани и да контролирате себе си, ще бъдете напрегнати и объркани в конфликтни ситуации и няма да бъдете в състояние да реагирате по здравословни начини.

Психологът Кони Лилас използва примери от шофирането, за да опише трите най-чести начина, по които хората реагират, когато са в стресови ситуации:

Натискане педала за газта – това е пример за ядосан отговор на стреса. Вие сте твърде разгневен, за да седите или разсъждавате спокойно.

Натискане педала за спирачката – оттегляне, отчуждаване, затваряне в себе си, този отговор на стреса показва, че дълбоко в нас се разразява истинска буря, но външно не показваме почти никаква емоция или желание да разрешим проблема.

Натискане на газта и спирачката – вътрешно сте изключително развълнувани, но външно се като парализирани и не сте в състояние да предприемете нищо.

Стресът пречи на способността за разрешаване на конфликти, като ограничава възможността ви да:

 • интерпретирате правилно невербалните жестове;
 • да чуете какво ви се казва;
 • да осъзнаете собствените си чувства;
 • да си дадете сметка за собствените си нужди.

Дали стресът е проблем за вас?

Може да сте толкова свикнали с него, че дори да не го забелязвате. Той е проблем за вас, ако:

 • Често се чувствате напрегнати.
 • Конфликтите и стресовите ситуации сякаш поглъщат цялото ви време и внимание.

Осъзнаване на емоциите

Емоционалното осъзнаване е ключът към разбирането на себе си и на другите. Ако не знаете как се чувствате или защо се чувствате така, няма да можете да общувате ефективно или да разрешавате разногласия.

Въпреки че опознаването на собствените чувства може да звучи просто, много хора пренебрегват или се опитват да успокояват силните емоции като гняв, тъга и страх. Вашата способност да се справяте в конфликти обаче зависи от това да сте във връзка с своите чувства, за да можете да ги управлявате. Ако се страхувате от силни емоции или ако настоявате да намерите решения, които са строго рационални, вашата способност да се справите и да разрешите различията ще бъде ограничена.

Защо емоционалното осъзнаване е ключов фактор за разрешаване на конфликтите

Способността да управлявате правилно всичките си чувства е в основата на комуникационния процес, който може да разреши конфликта. Емоционалното осъзнаване ви помага да:

 • Разберете коя е истинската причина за безпокойството на другите хора.
 • Разберете себе си, включително и истинската за причина за вашата собствена тревога.
 •  Да не изгубите желанието си да разрешите конфликта.
 • Да комуникирате ясно и ефективно.

Как да използваме невербалната комуникация, за да разрешим по-бързо конфликтите, прочетете в трета част >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org
Снимка: verywellmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛайфстайлХранене при...СнимкиБотаникаЛеченияАлт. медицинаСпортТестове