Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 10 правила за приятелско разрешаване на конфликти за двойки

10 правила за приятелско разрешаване на конфликти за двойки

10 правила за приятелско разрешаване на конфликти за двойки - изображение

Различията и конфликтите са неизбежни. Често това е причина за гневни изблици и подхвърляне на обвинения. Но какво ако обичате този, на когото се гневите - да го унищожите ли желаете или да го съхраните? Ясно е, че трябва да е второто. Ясно е, че искате силно да решите проблема, но не знаете как и всичко се обръща срещу тази ви цел. 

Днес ще ви кажем 10 правила за приятелски битки от Мари Хартъл-Уокър, доктор на науките: или как да се гарантира, че конфликтите ще укрепят връзката ви, вместо да й навредят.

Прегърнете конфликта. Няма нужда да се страхувате от това. Конфликтът е нещо нормално, дори здравословно. Това, че има разлики между вас означава, че има неща, които можете да научите един от друг. Често конфликтите ни показват къде можем или трябва да растем и да се развиваме.

Целете се в проблема, а не един в друг. Приятелското разрешаване на конфликти се ангажира с проблема. Нито една от страните не се опитва да нарича другия с имена или да разваля репутацията на отсрещния. Достатъчно е да се справим с проблема, без да прибавяме нов проблем – наранените ни чувства.

Слушайте с уважение. Когато хората изпитват силни чувства и вълнения заради нещо, честно е да ги чуете. Уважително слушане означава приемане/признаване на чувствата на отсрещния, било то устно или чрез фокусирано внимание. Това означава никога да не казвате на някого, че той или тя "не трябва" да се чувства по този начин. Означава още да запазите вашата гледна точка до момент, в който сте дали на другия да разбере, че сте отчели, че той има силни чувства по въпроса, дори и да не ги разбирате съвсем.

Говорете тихо. Колкото по-силно някой крещи, толкова по-малко вероятно е да бъде чут. Дори ако партньорът ви крещи, няма нужда да отвръщате по същия начин. Намаляването на звука дава възможност на хората да започнат да се фокусират върху проблемите, вместо да реагират на шума.

Бъдете любопитни, не отбранителни. Защитата, независимо дали яростно бранейки невинността или правотата си, или обръщайки маси в атака, само ескалира конфликта. Вместо да вдигате гарда, поискайте повече информация, подробности и примери. Обикновено оплакването на отсрещния има своето основание. Когато посрещнете недоволството с любопитство, вие правите място за разбиране.

Поискайте конкретни детайли. Общите изявления, които включват думите "винаги" и "никога", в повечето случаи не водят до никъде и не са верни. Когато вашият партньор има оплаквания, поискайте да преминете от общите коментари на раздразнение към конкретни примери, за да можете да разберете точно това, за което той или тя говори. Когато вие имате оплаквания, направете всичко възможно, за да дадете примери на партньора си, с които да работите.

Намерете точки на съгласие. Почти винаги има страни от конфликта, които могат да бъдат точки на съгласие. Намирането на обща основа, дори и това да е признанието, че имате проблем, е важно начало за намиране на общо решение.

Потърсете опции. Борбата приключва, когато започне сътрудничеството. Учтивото питане за предложения или алтернативи подканва към сътрудничество. Внимателното разглеждане на опциите показва уважение. Предлагайки ваши собствени алтернативи, вие показвате, че сте готови да опитате нещо ново.

Отстъпвайте. Малките отстъпки могат да обърнат ситуацията. Ако дадете малко от себе си, това дава възможност и на другия да направи отстъпки. Малките компромиси водят до по-големи такива. Компромисът не означава точно 50-50. Понякога той е споразумение 60-40 или дори 80-20. Не става дума за цифри. Става въпрос за намиране на решение, което да е приложимо и за двама ви.

Сключвайте примирие. "Една възрастна приятелка, която е женена от 68 години, сподели, че тя и нейният съпруг задават правило на сватбения си ден - никога да не се гневят. От самото начало те сключват споразумение, че връзката е по-важна от печеленето на аргументи. Понякога това означава да стоят до много, много късно, докато не стигнат до работещ компромис. Понякога това означава, единият или другият от тях да реши, че въпросът не е достатъчно важен, за да губи от съня си. Тъй като и двамата ценят брака, никой не се предава или примирява през повечето време. А, когато някой се откаже или примири, другият показа благодарност и отправя свое собствено предложение за мир. Тези хора все още се обичат един друг след 68 години и неизбежните конфликти, които идват с това да живееш с някого." - споделя Мари Хартъл-Уокър, доктор на науките.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: sheknows.com

Източник: psychcentral.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИстория