Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Какво представлява конфликтът и кои са причините за него

Какво представлява конфликтът и кои са причините за него

Какво представлява конфликтът и кои са причините за него - изображение

Конфликтът е нормална част от всяка здравословна връзка. В края на краищата, от двама души не може да се очаква да се споразумяват за всичко, през цялото време. Ключът към пълноценното общуване е не да избягваме конфликтите, а да се научим да ги разрешаваме по здравословен начин. Когато конфликтът е зле управляван, той може да причини голяма вреда на взаимоотношенията ни, но когато се води по уважителен, положителен начин, конфликтът дава възможност да се укрепи връзката между двама души.

Независимо от причината за разногласията и споровете, когато придобиете умения за разрешаване на конфликти, можете да запазите личните и професионалните си връзки силни и развиващи се.

Какво причинява конфликта?

Причините за конфликтите могат да бъдат както големи, така и малки, дори незначителни различия в ценностите, мотивите, възприятията, идеите или желанията. Понякога тези различия изглеждат тривиални, но когато един конфликт предизвиква силни чувства, често в центъра на проблема е дълбока лична нужда - като необходимостта да се чувствате сигурни и в безопасност, уважавани и ценени, или нужда от по-голяма близост и интимност.

Конфликтите произтичат от различни нужди

Нуждите на двете страни играят важна роля в дългосрочния успех на повечето взаимоотношения. В личните отношения липсата на разбиране за различните потребности може да доведе до скандали, отчуждаване и раздели. В конфликтите на работното място различните нужди често са в сърцевината на горчиви спорове, понякога водещи до сериозни екипни загуби, по-малко печалби и загубени работни места. Когато хората са в състояние да признаят правото на другия да има свои собствени нужди и проявят разбиране и състрадание, те отварят път за разрешаване на проблемите, изграждане на екип и подобряване на връзките.

 • Конфликтът е повече от обикновено несъгласие. Това е ситуация, която една или и двете страни възприемат като заплаха (независимо дали заплахата е реална или не).
 • Конфликтите се задълбочават, когато се пренебрегват. Тъй като в основата им стои страхът ни за нашето благополучие и оцеляване, те ще продължават да се развиват дълбоко в нас, докато не ги признаем, споделим и разрешим.
 • Ние отговаряме на конфликтите въз основа на нашата гледна точка за конкретната ситуация, която може и да не е съвсем обективна. Гледната точка и възприятията ни са повлияни от нашия житейски опит, култура, ценности и вярвания.
 • Конфликтите предизвикват силни емоции. Ако не сте в състояние да управлявате емоциите си по време на стрес, няма да успеете да разрешите конфликта.
 • Конфликтите са възможност за растеж. Когато сте в състояние да разрешите конфликта в една връзка, той изгражда доверие. Можете да се чувствате сигурни, че вашите взаимоотношения могат да преживеят предизвикателства и разногласия.

Как реагирате на конфликта?

Страхувате ли се от конфликти и избягвате ли ги на всяка цена? Ако предварителната ви нагласа към конфликтите е в резултат на болезнени спомени от ранно детство или предишни нездравословни отношения, то може да очаквате всички несъгласия в партньорствата ви да свършат зле. Може би приемате конфликтите като нещо неморално, унизително или нещо, от което да се страхувате? Ако вашият досегашен житейски опит ви кара да се чувствате безсилни или извън контрол, то конфликтът може дори да бъде травматичен за вас.

От друга страна, ако се страхувате от конфликт, той може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество. Когато влезете в ситуация на конфликт, която вече приемате като заплаха, ще ви е трудно да се справите с проблема по здравословен начин. Вместо това е по-вероятно да се отдадете на емоциите си.

Здравословни и нездравословни начини за управление и разрешаване на конфликти

Нездравословни отговори на конфликта:

 • Неспособност да проявите съчувствие и разбиране към нуждите или аргументите на другия човек.
 • Реагирате емоционално, обидено, ядосано.
 • Затваряте се в себе си, което води до изолация, страх от изоставяне.
 • Не сте съгласни да постигнете компромис.
 • Усещане за страх или избягване на конфликта, предричайки лош резултат.

Здравословни отговори на конфликта: 

 • Способност да проявявате разбиране и съпричастност към гледната точка на другия.
 • Реагирате спокойно и с уважение.
 • Готови сте да изясните причините за разногласията, да простите и да забравите.
 • Готови сте да се съгласите на компромис.
 • Убедени сте, че справедливото разрешение на конфликта е полезно и за двете страни.

Ключът към разрешаването на конфликтите се крие в способността ни да контролираме стреса и емоциите си. Как да усвоим тези умения прочетете във втора част на статията >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: helpguide.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съвети