Начало Психология Поведенческа психология Патология Как да разпознаем психичното страдание

Как да разпознаем психичното страдание

Как да разпознаем психичното страдание - изображение

Страданието на човека, във всеки аспект на психичното му здраве, е един от централните обекти за изследване от психологията. Често в съвременното общество се лепят етикети, на хората в психическо страдание, без никакви фактически знания за състоянието им, което води до объркване, и самоопределяне като "болен", "патологичен", дори "луд" за хора, носещи просто характерови особености. Науката за душевното здраве борави с терминология, която може да улесни опознаването на самите нас и да ни измъкне от самозаблуди и грешни категоризации.

За да разбере всеки категоризирането, използвано от психолозите не е нужно много. Първо трябва да съзнае, какво е нормата в психологическо отношение, а в последствие съвсем лесно ще възприеме, какво визират под патологично състояние. А ако има желание може да задълбае и прочете повече за средината помежду им - акцентуациите.

Ще започна с описание на Психологическа норма, като съзнавам, че това може да не съвпадне напълно с визията, на всички читатели, за нормален индивид. В норма е всяко лице, което не преживява психическо страдание и е социално, и емоционално адекватно на средата, в която живее.

Според Световната Здравна Организация ЗДРАВЕТО не се равнява просто на отсъствие на болест, а и личностово благополучие, което води до логичния извод, че психичната норма не е просто отсъствие на психическо страдание (и/или патология), а и гореспоменатото благополучие.

Патология

В общи линии, според СЗО, патологията е трайна и дълбоко заложена нужда от ползване на поведенчески модели спрямо широк диапазон от социални и лични ситуации. Терминът се отнася до крайни и значителни отклонения от начина, по който хората в определен социум реагират, действат, изразяват емоции, чувстват и мислят. Патологията обхваща множество области в живота на личността, поведението, психичното, професионално и социално функциониране на индивида. Тя често води до социална дезадаптация, а ако не доведе до нея, то носи със себе си ригидно поведение в областите, които засяга. Изключително ярко е определението на Кербиков от далечната 1962 г. за психопатиите, които са една от най-често споменаваните аномалии на характера в наше време. В него се казва, че психопатиите се отличават с тоталност, носеща отпечатък върху характера на страдащата личност; с относителна константност (освен ако лицето получава специализирана помощ, за да ги преодолее е изключително тежко страданието да бъде прекратено); затруднени социализация и гъвкавост, нереалистично поставена самокритичност, волеви процеси изключително трудно подлежащи на контрол, водещи до огромен проблем при социализирането на лицето в обществото, а дори и в дома.

Видовете патология са доста,като подробното им разглеждане изисква специално внимание, но с две думи, за патология можем да считаме психичните страдания на индивида, във всеки аспект, който пречи на благополучието му.

Акцентуация

Популярно е схващането, че малко известните на обществото акцентуации са вид патология, поради факта, че са включени в МКБ10 като част от раздела “Разстройства на личността“. Нужно е да отбележим, че при акцентуациите, особеностите се проявяват само при определени условия, а не навсякъде и не винаги, като проявите им дори може да не правят впечатление в средата на личността, която придружават, не възпрепятстват драматично социалната адаптация, понякога възпрепятстването е преходно, а се случва дори я подпомагат, като дават на акцентуирания нужните за дейността или социалната роля вменена му от обществото, качества.

Фактите говорят, че липсата на социална дезадаптация и особеностите, вървящи в комплект с тях (които при благоприятна среда и избрано професионално развитие) налагат описването на акцентуациите отделно от нормата и патологията, като гранични характерови особености, носещи своите отрицателни и положителни черти на индивида.

Автор: Станислава Тонева

Снимка: metrouk2.files.wordpress.com

Още по темата:

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиАлт. медицинаХранене при...СпециалистиОрганизацииСоциални грижиСпортНормативни актовеИнтервютаТестовеЗаведенияЛеченияОбразованиеБотаника