Начало Психология Социална психология Аз Тъмното ядро на личността - факторът, обединяващ тъмните черти на човека

Тъмното ядро на личността - факторът, обединяващ тъмните черти на човека

Тъмното ядро на личността - факторът, обединяващ тъмните черти на човека - изображение

Преди повече от 100 години Чарлз Спиърмън прави две огромни открития относно човешката интелигентност. Първо, той доказва, че съществува фактор (g) за общата интелигентност на човека. Според Спиърмън хората, които имат високи резултати на един тест за интелигентност, ще се справят успешно и с други тестове за интелигентност. Второ, английският пионер и психолог открива, че за фактора (g) важи принципът за незначителност на индикатора – без значение от типа тест за интелигентност – стига да бъде когнитивно сложен и да има достатъчно въпроси – той може надеждно да измери цялостните когнитивни умения на един човек.

Авторите (Morten Moshagen, Ingo Zettler & Benjamin E. Hilbig) на изследване от юли 2018 г., публикувано в научното списание Psychological Review, твърдят, че същият принцип може да бъде успешно приложен спрямо тъмните аспекти на човешката личност. Екипът, съставен от учени от Германия и Дания, формулира термина общ тъмен фактор на личността (D-фактор), за който също важи принципът за незначителност на индикатора. Тъмното ядро е нова концепция в психологията, чиято валидност тепърва трябва да се установи.

Предполагаемият D-фактор

Всички познаваме хора, които отново и отново показват неетично, неморално и социално неприемливо поведение. Психолозите описват подобно държание сред субклиничната (когато индивидът покрива само някои критерии, но не достатъчно, за да получи клиничен статус) популация като тъмни черти на личността. Вследствие на редица първоначални проучвания учените стигат до заключението, че тъмните черти са свързани една с друга и съставят едно общо ядро.

Психолозите, които са предложили новата концепция, дефинират D-фактора като основна тенденция към максимизиране на собственото благоденствие за сметка на другите, а самото причиняващо вреда на останалите поведение въври ръка за ръка с изкривени вярвания, които служат за оправдаване за неприемливото държание.

Под благоденствие авторите имат предвид желанието за постигане на целите. За тези от населението, които имат високи резултати на този фактор, реализирането на желанията се търси и постига, дори когато подобни действия биха навредили на интересите на другите или се прави именно с тази мисъл – да се навреди на останалите.

Също така трябва да се добави, че високите резултати на D-фактора невинаги водят до неотзивчивост, тъй като този тип хора могат да изберат кога точно да сътрудничат, стига да им е от полза. Ключовото предположение на учените е, че индивидите с тъмни черти на личността няма да бъдат мотивирани да подобрят положението на останалите, освен ако няма да спечелят самите те.

Същността на тъмното ядро

След като провеждат 4 предварителни изследвания, психолозите от Германия и Дания откриват доказателство за наличието на предложения от тях D-фактор. За да установят процента на фактора, те администрират 9 различни теста, измерващи определена тъмна черта, която вече е добре проучена в психологията.

Тъмното ядро на личността

Деветте черти, които съставят D-фактора са:

Егоизъм – Прекомерна загриженост за собственото удоволствие или личната полза за сметка на благосъстоянието на общността.

Макиавелизъм – Манипулация, коравосърдечност и пресметливост.

Морално освобождаване – Когнитивна ориентация спрямо света, която отличава мисленето на индивида от общоприетото и води до неетично поведение.

Нарцисизъм – Всепоглъщащо желание за засилване на егото.

Психологическа привилегия – Непоколебима вяра, че човек заслужава повече и има право на повече от другите.

Психопатия – Дефицит в емоционалното изразяване, липса на самоконтрол, проява на импулсивност и жестокост.

Садизъм – Умишлено причиняване на физическа, сексуална или психологическа болка или страдание на другите, за да се утвърди властта или за собствено удоволствие.

Лична изгода - Търсенето на печалба, включително материални стоки, социален статус, признаване, академични или професионални постижения и щастие.

Злоба – Желание за извършване на действия, които биха навредили на другите, но също биха причинили вреда и на извършителя. Щетата за индивида може да бъде социална, финансова, физическа или да представлява неудобство.

Основните открития, касаещи тъмното ядро на личността

Първо, учените откриват, че всички тъмни черти на характера са значително свързани една с друга, въпреки че при някои черти имат много по-силна връзка отколкото при други. Най-силните корелации се наблюдават между егоизма, макеавиализма, моралното освобождаване, психопатията, садизма и злобата.

Второ, становищата от тестовете за определяне на тъмните черти, които са най-тясно свързани с D-фактора, са следните: максимизиране на благоденствието ("Ще кажа всичко, стига да получа това, което искам."), нанасянето на вреда на останалите ("Много пъти ми се е налагало да изтърпявам някакво малко неудобство, стига да накажа някого, който си го заслужава.") и оправдаването на злонамерени вярвания ("Наистина имам чувството, че заслужавам много повече от останалите.").

Също така учените установяват връзка между D-фактора и редица поведенчески характеристики като егоцентризъм, доминантност, импулсивност, безсърдечност, власт и агресия.

Какъв е вашият D-фактор?

Сигурно вече се чудите дали факторът за наличието на тъмни страни ще е висок при вас. Следните 9 твърдения ще ви помогнат да определите до каква степен вашето тъмно ядро контролира действията и мислите ви. С колкото повече изказвания от списъка по-долу сте съгласни, толкова по-голям е шансът да имате висок D-фактор. Ако намирате само едно или няколко от твърденията за сходни с вашия собствен светоглед, то тогава вашият резултат няма да е толкова висок.

Скала за определяне на тъмното ядро на личността

Редактор: Нора Маркова
Източник: scientificamerican.com
Снимки: unsplash.com; canva.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНаправления в медицинатаПсихологияНовиниПатологияСпециалистиФизиологияНормативни актовеВидеоЛеченияЛайфстайлСнимкиТестовеЗдравни съветиЛюбопитноЛичности