Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Подобряването на когнитивната функция може да намали тревожността

Подобряването на когнитивната функция може да намали тревожността

Подобряването на когнитивната функция може да намали тревожността - изображение

Подобряването на когнитивната функция може да намали тревожността, показват резултати от ново изследване. Областта в мозъка, известна като дорсолатерален префронтален кортекс, участва в мисленето, планирането и взимането на решения. Учените са открили, че повишаването на мозъчната активност в тази област е свързано с намаляване на тревожността.

„Открихме, че хората с висок риск от тревожно разстройство са били със значително по-малка вероятност да го развият, когато са упражнявали областите от мозъка, свързани със сложни мислени операции”, обяснява водещият автор на изследването проф. Ахмед Харири. По думите му тренировките на мозъка и паметта, заедно с психологическата терапия, помагат за увеличаване на активността в тези важни области.

“Резултатите от изследването ще ни помогнат да усъвършенстваме стратегията за подобряване на емоционалното функциониране при хората – тяхната тревожност, тяхното настроение, депресията. Процесът на лечение ще включва не само директно третиране на проблемите, но и индиректно общо подобряване на когнитивна функция”, допълва Харири.

Дорсолатералният префронтален кортекс изпълнява ключова роля в мисленето, планирането и взимането на решения, но също така участва и в емоциите на човека.

"Целта ни бе да се фокусираме върху област от разбирането на психичните заболявания, която до момента бе пренебрегвана, и това се оказа обратната страна на монетата. Търсихме фактори, които могат да осигурят устойчивост и стабилна защита на индивидите от развиване на проблеми", пояснява Харири.

В рамките на изследването е извършено мозъчно сканиране на 120 души, докато са изпълнявали задачи, предназначени за активиране на специални области от техния мозък.

"Изненадахме се, когато установихме, че в случаите, в които има налице активно функциониращ дорсолатерален префронтален кортекс, дисбалансът в мозъчните структури не се изразява в промени в настроението или в тревожността. Надяваме се да успеем да подобрим настоящия процес на лечение на психични заболявания, като първо успеем да предвидим с висока точност кои са хората с най-висок риск, а след това да успеем да предскажем и кой ще има най-голяма полза от тази терапия", допълва проф. Ахмед Харири.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: time.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниАлт. медицинаСнимкиЛеченияСпортБотаникаТестове