Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Причини и лечение на психосоматична болка

Причини и лечение на психосоматична болка

Причини и лечение на психосоматична болка - изображение

Какво представлява психосоматичната болка?

Изведено от psyche (ум) и soma (тяло), психосоматичното се отнася до реални физически симптоми, които са причинени от ума. За разлика от хипохондрията, при която пациентът има хроничен страх от това, че може да е болен и си представя, че всяка малка болка или смущение е симптом на ужасно заболяване, онези, които страдат от психосоматична болка, често изпитват реални, инвалидизиращи физически симптоми. Диагностицирани от лекар, обаче, тези пациенти често се оказват напълно здрави. Как е възможно това?

Какво представлява хипохондрията и как се различава от психосоматичната болка?

Хипохондриците живеят с постоянен страх, че могат да развият сериозно заболяване. На всички нас вероятно се е случвало прочитането на най-често срещаните симптоми да ни накара да повярваме, че имаме смъртоносна болест. Имам главоболие? Това вероятно е мозъчен тумор! Гади ми се? Може би развивам рядка форма на рак! Мнозина биха могли рационално да предположат, че дехидратацията може да причини главоболие, а гаденето да се дължи на нещо, което сте яли. Хипохондриците обаче непрекъснато страдат от този страх. Той е всепоглъщащ и води до постоянно самонаблюдение на тялото.

Хипохондриците обикновено чувстват незначителни, ежедневни симптоми, които според тях са първият знак за нещо по-застрашаващо, или се чувстват добре, но живеят в постоянен страх от заболяване. Хората с психосоматична болка обаче показват истински физически симптоми, които затрудняват функционирането им в ежедневието.

Какви са някои от най-често срещаните психосоматични симптоми?

Докато психосоматичната болка може да се отнася до физическа болка, която няма логичноо, медицинско обяснение, то има няколко симптома, които често биват съобщавани от пациентите.

  • Гадене
  • Болка в мускулите
  • Главоболие/мигрена
  • Повишен сърдечен ритъм
  • Болка в гърдите
  • Умора
  • Потръпване/треперене
  • Стомашно-чревни проблеми

Много от тези симптоми са характерни за голям брой заболявания, но също често се свързват с тревожност или стрес. Поради това не е изненадващо, че психосоматичните разстройства често са трудни за диагностициране.

Как се диагностицира психосоматичната болка?

Как могат лекарите да бъдат сигурни, че болката, която преживявате, е психосоматична? Първата стъпка е изключването на всички възможни заболявания, които могат да бъдат причина за нея. Макар че това може да изисква голям брой тестове, рентгенови снимки и други форми на диагностициране, важно е да не се пренебрегва никоя болест, която потенциално би могла да бъде лекувана. В крайна сметка, ако възможностите са изключени; пациентът може да се обърне към специалист, който е по-добре информиран за психосоматичните разстройства — често специалист по психично здраве.

Какви са причините за психосоматичната болка?

Често психосоматичната болка се дължи на скрити емоции. Скръбта, стресът и безпокойството могат да се проявят физически. Ако пациентът неотдавна е имал травматично преживяване, това може да даде на терапевта представа за това, откъде произхождат тези симптоми. Друг път коренът на проблема може да е по-малко очевиден.

Хората, които са преживели дълбока емоционална травма в миналото, може да са заровили тези емоции, които да се изразят чрез физически болки години, дори десетилетия по-късно.

Как може да се лекува психосоматична болка?

Консултиране

Често като първа стъпка, тези, които страдат от психосоматична болка, могат да изберат да се срещнат с терапевт, за да обсъдят своите физически и емоционални симптоми. Намирането на консултант, на който да се доверите и да се чувствате комфортно, е особено важно, тъй като в много случаи терапията ще извади трудните емоции на повърхността.

Когнитивно-поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия (КПТ) твърди, че начинът, по който реагираме на дадена ситуация зависи от това, как я възприемаме. Индивидуалното възприятие се различава значително и зависи от предишни преживявания, генетични предразположения към психични заболявания и от средата, в която сме отгледани. Вашите мисли, чувства и поведение в комбинация повлияват начина, по който живеете живота си. Основата на този вид терапия е да помогне на пациента да установи травмите от миналото и ефективно да работи с последващите емоции. Като цяло КПТ показва, че отрицателните емоции могат да бъдат пренаписани и има за цел да промени тези модели.

Когато започнете КПТ, вашият терапевт ще започне с оценка, която да му помогне да разбере по-добре вашите симптоми. Когнитивно-поведенческата терапия е ориентирана към целта, което означава, че той ще работи с вас, за да създаде стъпки, които да предприемете, за да започнете да изтривате негативните мисловни модели. Дължината на терапията и тези стъпки варират в голяма степен в зависимост от ситуацията на всеки един пациент.

Групова терапия

Въпреки че когнитивно-поведенческата терапия се фокусира директно върху индивида, в някои случаи може да бъде полезно тя да се комбинира с груповата терапия. Последната осигурява група за подкрепа и може да премахне чувството, че сте сами в борбата си с това разстройство. Може да бъде много полезно да чуете преживяванията на други хора и да научите как те са започнали да облекчават симптомите си.

Медикаменти

Ако КПТ не е достатъчна, някои терапевти могат да препоръчат медикаменти за облекчаване на симптомите на психосоматичниТЕ разстройства. В зависимост от медицинската история на пациента и настоящите симптоми, психиатрите могат да предписват антидепресанти, антипсихотици или инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs).

Алтернативни терапии

Ако страдате от инвалидизираща психосоматична болка, то посещението при лицензиран специалист е силно препоръчително. Много алтернативни терапии обаче могат да бъдат от голяма полза, когато се комбинират с традиционните форми на терапия.

Известно е, че както йога, така и медитацията (особено комбинацията от двете) могат да помогнат за облекчаване на стреса и за възстановяване на спокойствието в живота ви. Това може да бъде особено полезно, ако основната причина за вашата психосоматична болка е дълбока емоционална травма. Йога и медитацията помагат да релаксирате едновременно ума и тялото си и да постигнете яснота. Простите разтягания и мускулни упражнения също могат да помогнат за облекчаване на физическата болка.

Билкови средства

Въпреки че няма билкови средства, които да излекуват напълно психосоматичната болка, То някои билки могат да помогнат за облекчаване на стреса и безпокойството.

Кава Кава традиционно се приготвя като чай и се използва за лечение на тревожност. Също така помага за облекчаване на безпокойството и насърчава дълбокия и здрав сън.

Лайката е една от най-популярните билки за стимулиране на съня. Тя действа успокояващо и е чудесно средство за облекчаване на стреса и безпокойството.

Магнезиевите добавки могат да помогнат за намаляване на стреса и понижаване на кръвното налягане.

Лавандулата е особено успокояваща. Тя може да се пие като чай, но самият аромат също прави чудеса. Дръжте ароматна торбичка с лавандула на разположение, която да миришете всеки път, когато се чувствате стресирани.

Хипноза

Хипнозата предизвиква транс-подобно състояние, в което хипнотизаторът мигновено потиска съзнанието, разкривайки подсъзнанието. Докато пациентът е хипнотизиран, хипнотизаторът може да му даде предложения за отпускане и усещане за вътрешен мир. Този вид терапия се различава значително в зависимост от симптомите на всеки пациент.

Много хора живеят години с психосоматична болка, без дори да осъзнават, че умът има нещо общо с това. Първата стъпка към лечението е разбирането на проблема.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: betterhelp.com

Снимка: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛеченияСпортСнимкиТестовеБотаника