Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Помага ли осъзната медитация при хронична болка

Помага ли осъзната медитация при хронична болка

Помага ли осъзната медитация при хронична болка - изображение

Хроничната болка представлява всяка болка с продължителност повече от 3 месеца, която води до значително понижаване на качеството на живот. Хроничната болка често върви ръка за ръка с психични заболявания като зависимост от болкоуспокояващи лекарства и депресия, които допълнително затрудняват провеждането на лечение. Широкото разпространение на хроничната болка сред населението, както и упоритата природа на заболяването, комбинирано с негативните последици от използването на обезболяващи медикаменти, водят до повишаване на интереса към алтернативни методи за лечение. Един от тях е осъзнатата медитация.

Дефиниция на осъзната медитация

Осъзнатата медитация е древна източна практика, която представлява насочване на вниманието към настоящето, като същевременно се упражнява пълно приемане на мислите и чувствата. Целта на упражнението се базира на фокусиране върху сегашния момент и увеличаване на осъзнаване на заобикалящата ни среда и индивидуалните преживявания, позволявайки на практикуващия да погледне от страни себе си и да преформулира преживяванията си. Осъзнатата медитация се прилага в контекста на лечение на зависимости, понижаване на стреса и справянето с хроничната болка.

Първи стъпки за въвеждане на иновативната практика

Едни от първите проучвания относно ефекта на източната практика са доста обещаващи, като резултатите сочат, че честотата и интензитетът на симптомите на редица заболявания намаляват значително. Учените обаче се опасяват, че доказателствата за ефективността са ограничени поради методологични проблеми, свързани с провеждането на експериментите с хора с хронична болка. Те заключават, че са необходими други изследвания с по-високо качество, които нагледно да покажат връзка между прилагането на осъзната медитация и понижаване на симптомите.

Нов систематичен метаанализ на наличната научна литература

Според Лара Хилтън и нейните колеги отново е дошло време за преоценка на наличните проучвания за ефекта на осъзнатата медитация. Учените провеждат систематичен метаанализ, за да разследват до каква степен прилагането на практиката облекчава хроничната болка вследствие на мигрена, главоболие, болки в гърба, остеоартрит или неврологична болка. Резултатите от алтернативната терапия се сравняват с резултатите на хора, които провеждат стандартни лечения, никакво лечение или други иновативни методи за справяне с острата и продължителна болка. Основният фокус на метаанализа е да изследва въздействието върху хроничната болка, но вторичните последици като подобряване на симптомите на депресия и покачване на качеството на живот също се разглеждат.

Действа ли наистина осъзнатата медитация?

Лара Хилтън и нейните колеги откриват, че осъзнатата медитация има малък положителен ефект върху симптомите в сравнение с други методи за лечение, контролни групи (на които не е приложено никакво лечение) и участие в групи за подкрепа. Учените включват в мащабния си анализ резултатите от 30 изследвания, които представляват рандомизирани клинични изпитвания – на случаен принцип участниците се разпределят в две групи: контролна (прилагане на стандартно лечение или никакво) и експериментална група (прилагане на осъзната медитация).

Един от проблемите, свързани с изследванията, е значителната хетерогенност на резултатите, което понижава качеството на доказателствата от експериментите. Въпреки това ефикасността (дори и малка) се наблюдава без значение от вида на заболяването, честотата или продължителността на прилагане на осъзната медитация. Важно е да се отбележи, че алтернативната практика води до значително подобрение на придружаващата депресия, както и на физическото и психично функциониране.

Критика

Анализираните проучвания от Лара Хилтън и нейните колеги обаче са осеяни с множество проблеми и недостатъци. При голяма част от изследванията липсват данни за участници, които са се отказали или са прекъснали лечението си преди края на експеримента. Също така приложените методите за определяне на ефектите от източната практика не са описани подробно, а при повечето проучвания липсва точна информация за начина на прилагане на осъзната медитация.

Според Лара Хилтън и нейните колеги са необходими още изследвания с по-добър дизайн и по-голям брой участници, за да може да се акумулират достатъчно доказателства за ефективността на този вид медитация. Допълнително учените, провели щателния метаанализ, препоръчват прецизното документиране на резултатите от иновативното лечение в дългосрочен план – от 6 до 12 месеца след прилагането на осъзнатата медитация.

Негативни последици от осъзнатата медитация

Лара Хилтън и нейните колеги отбелязват, че много малка част от изследванията проучват негативните последици от източната практика върху участниците. Предишни експерименти (Kuijpers & van der Heijden, Tuinier, Verhoeven, 2007) са установили, че в някои случаи вследствие на упражняване на медитация е възможно възникването на психоза при пациентите.

Бъдещите проучвания, отнасящи се за въздействието на осъзната медитация върху честотата и интензитета на хроничната болка, трябва да се фокусират върху подобряване на качеството на експериментите, като същевременно изследват по-обстойно последиците от различните видове осъзната медитация и установят стандартен критерий за определяне на ефективността на терапевтичния метод.


Редактор: Нора Маркова

Източник: ncbi.nlm.nih.gov
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЛюбопитноСпортЛеченияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиСоциални грижиИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиИсторияСнимкиЗаведенияНормативни актовеХранене при...БотаникаФизиологияВидео