Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Три начина, по които умът ни се бори с болестта

Три начина, по които умът ни се бори с болестта

Три начина, по които умът ни се бори с болестта  - изображение

Съзнателна медитация*, практикуване на йога и участието в група за подкрепа, оказва въздействие върху човешкия организъм на клетъчно ниво. Това показват резултатите от проучване с участието на жени, които са се излекували от рак на гърдата.

Изследователите са открили, че пациентките, които са практикували йога и медитация, или са участвали в групи за взаимопомощ, са имали по-дълги теломери (естествена част от човешките гени, които подлежат на промяна чрез начина на живот).

"Отдавна е известно, че психологически интервенции като съзнателна медитация помагат да се почувстваме по-добре психически. За първи път обаче имаме доказателства, че те могат да повлияят върху ключови аспекти от биологията ни", заяви ръководителят на изследването д-р Линда Карлсон. Тя допълни, че ролята на теломерите (протеиновите комплекси в края на хромозомите) все още не е напълно изяснена, но късите теломери се свързват с различни заболявания и със стареенето на клетките.

По време на изследването (( Carlson et al., 2014 ). ) 88 жени, излекувани от рак на гърдата, са били разделени на три групи. Дамите от първата група са участвали в осем седмични занятия по медитация с продължителност 90 минути. Заниманията включвали и ненатоварващи елементи от хата йога. Жените от тази група трябвало да продължават практиката си и вкъщи по 45 минути дневно. 

Задачата на дамите от втората група била да посещават "Подкрепяща експресивна терапия", за да разказват проблемите и тревогите си в продължение на 90 минути в рамките на 12 седмици. Основната цел на групата била да помогне на жените да споделят една с друга както положителните, така и отрицателните си емоции, а в същото време да изграждат отношения на взаимна подкрепа. 

Третата (контролна) група трябвало да посещава еднократен 5-часов курс за понижаване на стреса. 

Резултатите от изследванията показват, че теломерите са се скъсили при жените от контролната група, докато при първите две групи те са запазили своята дължина.

"За нас беше много изненадващо да установим съществени разлики в дължината на теломерите през разглеждания тримесечен период. Необходими са още изследвания, за да открием всички потенциални ползи за здравето, но това е едно вълнуващо откритие, което предоставя окуражаващи новини", коментира още д-р Карлсон.

"Бях много скептична в началото, но сега всеки ден практикувам съзнателна медитация и тя не спира да ми напомня да контролирам реакциите си и да бъда по-добра към околните и към себе си", споделя Алисън Макферсън, една от участничките в изследването, която е получила диагноза рак на гърдата през 2008 г.

"За мен беше от огромно значение да бъда част от това. Убедена съм, че за хората, които водят битка с рака, би било изключително полезно да научат повече за съзнателната медитация и да се запознаят с други хора, които се занимават със същото", споделя друга оздравяла пациентка Деан Дейвид.

*Пълноосъзнатостта (mindfulness) е древна будистка практика, която ни помага да фокусираме вниманието си върху сетивните усещания, чувства и мисли, които изпитваме в момента, като ги наблюдаваме, без да ги оценяваме, анализираме или изменяме).

Прочетете още: Осъзната медитация: 8 бързи упражнения, които да вкарате в ежедневните си дейности

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: overgangplaza.nl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниСпортАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ПатологияФизиологияСнимкиИсторияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиБотаникаСпециалисти