Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Предупредителни знаци за прекомерна ревност във връзката и как да се справим

Предупредителни знаци за прекомерна ревност във връзката и как да се справим

Предупредителни знаци за прекомерна ревност във връзката и как да се справим  - изображение

Ревността и несигурността могат да причинят поражения на всяка връзка. Тези токсични емоции създават токсични взаимоотношения и могат да подкопаят шансовете ви да живеете живота, който винаги сте искали.
Животът ви може да е пълен с хора, които намаляват енергията ви поради нелечимата си ревност.

Дори и в социалните медии ще откриете, че много хора говорят на тази тема и споделят цитати за връзките. Независимо дали става въпрос за страница във Facebook или друга социална мрежа, хората споделят емоциите си и как се справят с тях.

Как можете да разберете дали вашият партньор е способен на екстремна ревност? Вижте няколко знака, които ще ви подскажат това:

- Казва ви как да се държите, как да се обличате, избира прическите ви и т.н.

- Следи изкъсо социалните ви контакти.

- Следва ви непрекъснато (дори в магазините за хранителни стоки!).

- Изключително загрижен е за местата, на които се срещате с приятели и близки.

- Звъни ви често, за да разбере къде се намирате в момента… и с кого.

- Приема всичко твърде сериозно.

- Иска да му споделяте всичко, да разказвате всичко от деня до най-малките детайли.

- Не вижда хубавите ви черти, постижения, а ви кара да се чувствате много по-малко стойностен, отколкото сте.

- Гледа на всичко с негативизъм, има лошо самочувствие, неспособен е да се довери.

- Агресивен е и предубеден, дори когато става дума за незначителни подробности.

Жените често приемат агресивното поведение на мъжа (породено от липса на доверие) като увереност, решителност, упоритост и амбиция. Но когато човек изразява упоритост поради несигурност и ревност, това може да се превърне в силна заплаха за развитието на връзката. Във фазата на опознаването този човек изглежда очарователен и харизматичен. И все пак, след няколко месеца, когато връзката започне да се задълбочава, негативните мисли обсебват ревнивеца – той е убеден, че ще изгуби партньора си, че с любовта им е свършено…

Лице в лице с ревнивия партньор

Преди да решите да се изправите пред ревнивия партньор, на първо място трябва да определите дали връзката ви може да бъде спасена. Има хора, които дори не искат да слушат за това, че имат проблем, а какво остава да се опитват да работят върху него, за да го разрешат.

Преценете шансовете си и действайте:

Пет стъпки за справяне с ревнивия партньор

Започнете разговора внимателно и нежно

Бъдете позитивни, загрижени, тихи и внимателни! В никакъв случай не започвайте с „Имаш проблем!”. Много по-разумно и предразполагащо е да кажете:”Нека бъдем искрени един с друг, да си споделяме и отново да се почувстваме свързани”.

Разговаряйте откровено, разкажете как се чувствате заради действията и държанието на партньора си

Посочете конкретни постъпки и начинът, по който ви карат да се чувствате. Помолете партньора си да помисли и предприеме мерки за справяне с проблема си. Попитайте го дали е готов да спре да прави или казва това…

Изслушайте внимателно отговора му, преценете и едва тогава планирайте следващия си ход

Слушайте внимателно отговора на партньора си и се опитайте да определите доколко искрен е той. Сериозен отговор е този, който разбира вашите чувства и смелостта ви изобщо да започнете подобен разговор. Ако обаче той възрази, започне да вика или обвинява, най-добре е да се ориентирате към финал на тази токсична връзка.

Потвърдете и изразете благодарност за желанието му да работи върху проблема ИЛИ потвърдете вашите нужди и напуснете

Не е нужно да се впускате в дълги обяснения. Достатъчно е само да потвърдите чувствата и нуждите си, да благодарите за разбирането и готовността за промяна или да проявите твърдост и да поставите точка на тези отровни взаимоотношения:

"Радвам се, че си готов да промениш отношението си към мен, това ме кара да се чувствам добре” ИЛИ "Съжалявам, че няма да можем да стигнем до разбиране. Тъй като това въздейства върху моите чувства и е от решаващо значение за мен, а изглежда ти не мислиш така, мисля, че поддържането на тази връзка ще е много трудно, невъзможно дори, и е по-добре да се разделим".

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: lifehack.org
Снимка: lahamag.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети