Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Преследването на щастието никога не завършва добре

Преследването на щастието никога не завършва добре

Преследването на щастието никога не завършва добре - изображение

Горещо ви препоръчваме за по-добър ефект да прочетете тази статия, слушайки "Happy" на Pharrell Williams!

Когато мислим за това, което ни прави щастливи, повечето от нас са склонни да се фокусират върху "нещата" в живота, които копнеят да притежават. Тези неща могат да бъдат конкретни предмети или нематериални ресурси като "време", "вътрешен мир" или "истинска любов".

Хората много по-лесно създават списък с нещата, които искат светът да им даде, отколкото да мислят за това, което те могат да дадат на света.

Учудващо е колко много "неща" изглежда всеки има в живота си - и колко повече неща бихме могли да пожелаем да имаме, защото вярваме, че те могат да ни накарат да се почувстваме още по-добре и да изглеждаме по-добре в очите на другите.

Възможно е парадоксалното желание да се откажем да трупаме все повече и повече вещи, да стои в основата на зародилата се тенденция някои хора да заменят големите си домове с малки къщички далеч от шума на града или копнежа да се живее извън „системата”. Всъщност, сега, когато един смарт телефон може да направи почти всичко, което трябва да се направи и то с минимални усилия от наша страна - от намирането на нашия потенциален партньор до подготовката на вечерята чрез онлайн поръчване от близки места за доставка – да свършиш всичко, което трябва, далеч не е толкова голяма жертва, колкото би могло да бъде.

Действителността ни дава все повече доказателства в подкрепа на истината, до която все повече хора достигат – по един или друг начин – просто е невъзможно притежанията да донесат трайно щастие в нашия живот.

Щастието е състояние на съществуване, а не купчина вещи

Тайната на щастието е всъщност набор от четири фактора, които лесно могат да бъдат постигнати от всеки един от нас - навсякъде. Четирите практики, които могат да направят живота ни по-добър, са приятелско отношение, бодрост, състрадание и благодарност.

Приятелско отношение

Някои хора могат да бъдат описани като "типът човек, който никога не е срещал непознат". Това са хора с приятен темперамент, които са открити и добронамерени към новите хора в живота си и не се страхуват от нови преживявания.

Приятелското отношение предполага да се отнасяш с всеки с топлина и с добро чувство за хумор. И въпреки че някои хора откликват на подобно отношение по-бавно, а и наградата за приветливостта невинаги е очевидна, приятелското отношение е печелившо в дългосрочен план. За разлика от безразличието и надменността.

Бодрост

Има толкова много стари песни, които ви насърчават да "облечете щастливо лице" или "усмивка, когато сърцето ви се счупи"…

Някои инструктори по йога винаги насърчават да се усмихваме по време на най-трудните пози. След това задават въпроса: "Усмихваш се, защото си щастлив, или си щастлив, защото се усмихваш?"…

Много хора не могат да разберат защо е нужно да се преструват, че са добре, след като определено не се чувстват така. Отговорът на учените е, че когато предлагаме на света своето слънчево настроение, независимо от вътрешното ни настроение, всъщност ние подобряваме цялостното си физическо и душевно състояние.

Усмивките също са заразни и ако намерите сили да ги предложите на хората около вас, дори когато смятате, че вашият вътрешен свят се разпада, ще се чувствате магически по-добре, когато усмивката се върне при вас. Всъщност, отдавна е доказано, че приемането на нечия истинска усмивка има целебен ефект върху психиката ни. Знаете ли, че можем да се почувстваме по-добре, дори само когато си представим, че се усмихваме на хора, които обичаме – ефектът е същият, какъвто би бил в реална ситуация.

Изследванията показват, че когато пациентите правят гримаси или се мръщят по време на медицинско лечение или процедури, те чувстват повече болка, в сравнение с тези, които не го правят. Оставайки усмихнати в разгара на борбата е това, което променя възприятията ни и увеличава способността ни да се справим.

Бъдете съпричастни към тези, които търсят помощ от вас и им предлагайте допълнителна подкрепа чрез окуражаваща усмивка. Осигурете им своето топло присъствие, за да им помогнете да преминат през трудни времена - възвръщаемостта може да бъде огромна! И за двете страни – и за даващия и за приемащия!

Съчувствие

Проявяването на състрадание към другите е друг благотворителен акт, който оказва положително влияние върху нас. Когато приемем недостатъците на другите или съдим другите заради грешките и пропуските им, ние всъщност оценяваме човечеството според личните недостатъци на някого. Повечето от нас наистина правят най-доброто, на което са способни във всеки един момент. Разбира се, в някои дни нашето "най-добро" е по-скоро "достатъчно добро", а има и дни, в които малкото, което успяваме да вложим, ни се струва най-доброто, на което сме способни в този момент. Никой не е на 100% всеотдаен и идеален ежедневно. Ако обаче се научите да приемате недостига на другите, определено ще вдигнете собственото си ниво на щастие.

Благодарност

Каквото и да имате в живота и където и да сте, винаги можете да намерите причина да сте благодарни. Например, днес може да се чувствате малко тревожно, но фактът, че имате сили да се справите с тревогите си е нещо, което заслужава благодарността ви.
Признаването на собственото щастие - независимо колко привидно леко или минимално е в момента - всъщност може да подобри общото ви благополучие. Изследователите са установили, че умението да се чувстваме благодарни за това, което имаме в живота си, може да донесе някои доста важни физически ползи:

- Спите по-добре и се радвате на по-добри взаимоотношения.

- Изследователите са установили, че нивото на благодарност на човек е обратно пропорционално на тяхното ниво на тъга или потиснато настроение.

- Така че колкото повече сте благодарни в живота си, толкова по-добри са шансовете истински да се радвате и цените нещата, които имате!

Защо да се притеснявате?

щастие, танц

Ако просто си стоите безучастно, чакайки светът да ви направи щастливи, просто няма да се случи.

Решението да изберете поведение, насърчаващо здравето, ще окаже положително влияние върху собственото ви удовлетворение от живота - както и върху живота на хората около вас!

- Щастливите хора се наслаждават на по-малко стресиращ живот.

- Щастливите хора живеят по-дълго.

- Щастливите хора са защитени от много видове хронични заболявания.

Плюс това около вас е наистина забавно да бъде човек – когато се чувствате комфортно със себе си и живота си, всички усещат това!

Не е нужно да печелите от лотарията, да намерите истинската любов, или да живеете идеално, за да намерите щастието. Трябва само да направите 4 неща:

- Дарявайте света със своето положително отношение.

- Усмихвайте се и се сприятелявайте с другите.

- Прощавайте недостатъците на другите!

- Бъдете съзнателно благодарни за всичко, което имате, вместо да се притеснявате защо нямате нещо.
Въвеждането на тези 4 практики в ежедневието действително ще ви направи щастливи - може би дори като стая без покрив! (Pharrell Williams - Happy)

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: youtube.com, Pharrell Williams - Happy (Official Music Video)

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижи