Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Простичка детска игра изненада психолозите

Простичка детска игра изненада психолозите

Простичка детска игра изненада психолозите - изображение

Простата детска игра „камък - ножица - хартия“ се играе в много страни по света и възрастните често считаме, че печеленето й е въпрос на шанс. Оказва се обаче, развоят не е толкова случаен, колкото си представяме. Според проучване на списание „Nature“, повечето хора имат склонност да извършват движения, които са ирационални, несъзнателно и това води до известна предсказуемост.

И преди са правени проучвания на детската игра, за да се изучи адаптивността на хората, чрез нея. В предходното изследване са наблюдавани над 300 игри и учените установяват склонност на участниците да възпроизвеждат печеливши ходове и да подобряват действията си след загуба (да променят показания знак ефективно след предходен провал). Новото проучване е малко по-различно. Изследователите, водени от Бенджамин Джеймс Дайсън, изправят играчи в съревнование срещу компютър. Откритията им не само подкрепят тезите от предишното проучване, но показват, че човешките същества имат леко предпочитание към символа, използван за камък.

Както и в предишното проучване, участниците имат склонност да се придържат към печеливши ходове и да ги променят при загуба или равенство. Въпреки това, докато първоначалното изследване анализира видовете ходове, които хората предприемат срещу хора (ситуация, в която са направени стъпки с някаква форма на пристрастия от всяка страна), това проучване разглежда взаимодействието между хората и компютрите. Участниците в предходното са могли да осъзнаят, че техните противници не играят случайно и се опитват да подобрят своите модели на игра като по този начин променят движенията. В сегашния експеримент на „Nature", обаче, хората вероятно вярват, че компютърът прави произволни ходове - и все пак те все още използват едни и същи несъзнателни стратегии.

Учените смятат, че изследването може да има последици извън сферата на простата игра на „камък – ножица – хартия“. Всъщност те обясняват, че тази форма на несъзнателно, ирационално вземане на решения може да окаже влияние върху други ситуации с по-високи залози.

"Камък-ножица-хартия представлява уникално игрално пространство, в което прогнозите за човешко рационално вземане на решения могат да бъдат сравнени с действителни резултати", обяснява проучването. "Данните разкриват стратегическата уязвимост на отделните индивиди, като следят негативните, а не положителни резултати, напрежението между поведенческите и когнитивните влияния върху вземането на решения и подчертават опасностите от повишената предвидимост на поведението в други променящи се и изискващи адаптивност, некооперативни среди като икономиката и политиката."

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: mentalfloss.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛюбопитноФизиологияАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияСнимкиСпорт