Начало Психология Социална психология За психологията Психодрама: Уникален начин за решаване на проблеми

Психодрама: Уникален начин за решаване на проблеми

Психодрама: Уникален начин за решаване на проблеми - изображение

Психодрамата е вид терапия, която използва театъра като основен инструмент. Деца, възрастни и хора в третата възраст могат да вземат участие в този вид терапия. Тя може да ви позволи да се свържете с най-дълбоките части от себе си и да се сблъскате с онова, което ви съкрушава. Това е много творчески начин за решаване на вашите проблеми.

Психодрамата е вид терапия, която се стреми да решава проблемите чрез театрална демонстрация. Терапевтът анализира изпълнението на участниците, за да определи правилния ход на действието. Джейкъб Леви Морено, румънски психиатър, излиза с идеята за това, че действа терапевтично да изиграваме онова, което се случва с нас. В тази статия ще проучим как това може да ви помогне да решите проблемите си.
"Животът е пиеса, която не позволява тестване. Така че пейте, плачете, танцувайте, смейте се и живейте интензивно, преди завесата да се затвори и пиесата да приключи без аплодисменти." — Чарли Чаплин

Какво е психодрамата?

Психодрамата се използва в психотерапията като начин пациентите да решават проблемите си. Тя може да се прилага на отделни лица, двойки, семейства и други групи. Всичко зависи от пациента и терапевта. Тази форма на интервенция обикновено следва този процес:

Загрявка. В този първи етап на психодрамата участниците изпълняват упражнения, за да се запознаят с процеса. Това им дава осъзнатост от самото начало.

Драматизация. Клиентът се насърчава да обясни визуално проблема, който има. Той може да го изиграе или да избере някой друг, който да го направи, вместо него.

Групов анализ. На този етап участниците споделят онова, което са научили от участието си, или от онова, на което са били зрители.

Затваряне. След като всеки участник споделя наученото по време на сесията, терапевтът обяснява техния анализ.

По време на всяка стъпка терапевтът се намесва, когато е необходимо, за да улесни протичането на сесията. Например, ако едно лице реагира силно или има нужда да подчертае нещо, терапевтът се грижи да го направи по един организиран начин. Също така, всеки човек в групата е активен участник не само по време на драматизацията, но и по време на груповия анализ и затваряне. Това прави всеки участник съществена част от процеса.

Този процес прави участниците спокойни, защото всяка стъпка насърчава откритостта и приобщаването. Това не само се насърчава на психологическо ниво, но и на физическо ниво чрез упражненията, описани от терапевта. По този начин това не е пълна импровизация. Процесът е подробно очертан от терапевта, който знае какво е най-доброто за групата.

Защо психодрамата работи?

Когато имаме проблеми, понякога е трудно да ги осмислим и разберем. Дори е трудно да знаем точно какво се случва с нас. Чрез психодрамата тези мисли и емоции, които ни карат да се чувстваме зле, вземат някаква форма. Представлението в този случай е като празна страница, на която да пишете.

Демонстрацията улеснява изразяването на тези трудни за разбиране чувства. Това е така, защото клиентът е в състояние да види проблема от различна гледна точка. По този начин той може психически или физически да проучи различни възможни решения. Клиентът също се чувства подкрепен от терапевта и от групата. Упражненията му позволяват "да пусне" и наистина да покаже онова, което се случва с него.

Фасилитаторът, човекът, който ръководи процеса и помага да се определят различни начини за решаване на проблемите, е абсолютно необходим. Терапевтът е от съществено значение, защото ръководи процеса и определя от какво има нужда групата. Те също така анализират нещата, представени по време на сесията. Например, получавате много информация от невербалния език на тялото. Наблюдението му е чудесен начин да се определят неизговорените чувства.

Психодрамата насърчава личното израстване чрез симулиран директен опит. Също така, насърчавайки това да живеем в настоящия момент, тя разширява хоризонтите ни. Тоест тя съсредоточава вниманието ни тук и сега и ни позволява да виждаме проблемите от различни ъгли. Поради това тя ни помага да разберем нашите идеи и мисли от по-широка перспектива.

Техники на психодрамата

В психодрамата съществуват много различни начини за демонстриране на проблемите. Терапевтите предлагат на клиентите различни начини да изразят себе си, за да намерят най-доброто решение. Така че всяка сесия по психодрама е различна. Нека да разгледаме някои от различните начини да се изразим физически по време на психодрамата:

Скулптури. Клиентът се опитва да създаде скулптура на едно или повече лица, които изразяват чувствата и мислите, които го завладяват. Това е чудесен начин за творческо представяне на проблема.

Огледало. Други хора изиграват проблема на клиента, като му позволяват да го види отстрани. Той не само се учи като наблюдател, но и участниците се учат чрез демонстрация.

Монолог. Клиентът говори за това, което се случва с него, сякаш си го мисли, но на глас.

Ролева игра. Един участник играе ролята на друг в даден момент от демонстрацията. Това му позволява да види проблема от гледна точка на другия, а също така да разбере по-добре външната гледна точка.

Тези дейности винаги са придружени от терапевт, който анализира и прави предложения за насърчаване на терапевтична среда. Всеки, който участва, се учи от опита.

Видът на дейността зависи от нуждите на участниците и от проблемите, които се нуждаят от внимание. Тъй като терапевтът е експертът, той знае какво трябва да се случи, за да се създаде атмосфера на учене и изразяване.

Какво печелите от психодрамата?

  • Психодрамата е от полза за клиентите по много различни начини:
  • Помага им да осъзнаят проблемите си.
  • Позволява им да изследват различни решения.
  • Подобрява тяхното самопознание.
  • Помага им да разберат чувствата на други хора.
  • Повишава тяхната самоувереност.
  • Повишава тяхната креативност.
  • Помага им да бъдат по-спонтанни.
  • Помага им да живеят в настоящето.
  • Позволява им да насочват емоциите си.

Чрез демонстрация, интерпретация и анализ можем да разберем какво се случва с нас с помощта на групова работа и терапевт. Психотерапията е чудесен начин да се опознаете, да развиете креативността си, да поемете отговорност за живота си и да разберете другите.

Психодрамата е полезен ресурс, който може да ви помогне да разрешите проблемите си. Всеки път, когато участвате, увеличавате самосъзнанието, укрепвате съпричастността и насърчавате креативността. Психодрамата може да ви освободи от всякакви мисли и емоции, които ви държат като заложници. Психотерапията е не само терапевтичен инструмент, но и форма на изразяване и решение на нещата, които ви притесняват.

"Психодрамата е нова форма на психотерапия, която може да се прилага широко." — Джейкъб Леви Морено

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: naturaltherapypages.com.au

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниСпециалистиИсторияСнимкиСоциални грижиЗаведенияЛеченияИнтервюта